Αύριο Δευτέρα 10 Οκτωβρίου αρχίζει η δίκη των συλληφθέντων για τη διαδήλωση στη Νέα Σμύρνη, τον Μάρτιο του 2021. Με αφορμή την έναρξη της δίκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μίλησε στο Κόκκινο και το Μαύρο. Η δήλωση έχει ως εξής:

Αύριο, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, ξεκινά η δίκη για τα γεγονότα του Μαρτίου 2021, στην πλατεία Νέας Σμύρνης.

Η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία της ΕΛΑΣ θα προτιμάει σίγουρα να ξεχάσουμε το κρεσέντο αστυνομικής βίας εκείνων των ημερών. Βία που ξετυλίχθηκε μπροστά στα μάτια εκατοντάδων κατοίκων, καταγράφηκε σε κάμερες και διαχύθηκε χάρη στα social media, τρομάζοντας με την έντασή της όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Κάτι που φάνηκε με την πρωτόγνωρη σε μέγεθος διαδήλωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε αμέσως και αυθόρμητα, χωρίς την εμπλοκή κομμάτων.

Ακολούθησαν συλλήψεις, ανάμεσά τους ενός νέου που λοιδορήθηκε, στοχοποιήθηκε και στερήθηκε την ελευθερία για μήνες. Ο οποίος, όπως από την πρώτη στιγμή ισχυριζόταν, αποδείχθηκε παντελώς αμέτοχος των επεισοδίων, αφού βρισκόταν χιλιόμετρα μακριά. Και αυτό παρά τις επίμονες διαβεβαιώσεις αξιωματικών της ΕΛΑΣ για το δήθεν ρόλο του στον αποτρόπαιο τραυματισμό αστυνομικού. Είναι κάτι άλλο που η ΕΛΑΣ θα προτιμάει να ξεχάσουμε. Όπως, σίγουρα, και το μπουλούκι αστυνομικών που καταγράφηκαν σε βίντεο να κραυγάζουν «πάμε να τους σκοτώσουμε» και να καβαλούν τις μοτοσικλέτες τους. Δυστυχώς, αφού δεν έχουμε ενημερωθεί για το αντίθετο, οι αστυνομικοί αυτοί εξακολουθούν να περιπολούν στους δρόμους…

Την ίδια στιγμή σοκάρουν οι μαρτυρίες των υπολοίπων συλληφθέντων που οδηγούνται αύριο στο δικαστήριο, αφού μιλούν  για βασανιστήρια και απεχθείς μεθόδους στους ορόφους της ΓΑΔΑ.

Πρέπει να είμαστε σαφείς. Κανείς πολίτης δεν επιδοκιμάζει, όπως είναι αυτονόητο, την επίθεση στον αστυνομικό, η ζωή του οποίου είχε κινδυνεύσει.

Αλλά επίσης η απάντηση σε κανένα σύχρονο κράτος δεν μπορεί να είναι η αυθαιρεσία, η τυφλή βία, το «δικαίωμα στην εκδίκηση», η κατάφωρη παράβαση των κανονισμών. Αυτές οι τακτικές και μέθοδοι ενισχύουν και οξύνουν το κλίμα αντιπαράθεσης.

Έχω την πίστη ότι η Δικαιοσύνη θα εξετάσει τα πραγματικά γεγονότα και θα σταθεί στο ύψος της, ώστε οι πολίτες να ανακτήσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…