Ο κανόνας λέει ότι δεν πρέπει να είναι κανείς απόλυτος στις πολιτικές προβλέψεις του, γιατί οι συνθήκες αλλάζουν γρήγορα και με αναπάντεχο τρόπο. Τώρα βλέπουμε αυτόν τον κανόνα να επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά. Στις αρχές Φλεβάρη ο Μητσοτάκης φαινόταν ότι θα κέρδιζε τις εκλογές με άνεση και θα διεκδικούσε την αυτοδυναμία με αξιώσεις. Μετά το έγκλημα στα Τέμπη και τις μεγάλες διαδηλώσεις, το σκηνικό άλλαξε τελείως. Στις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία σημείωνε μεγάλη πτώση και όλα έδειχναν ότι θα πηγαίναμε σε εκλογές ντέρμπι. Μετά τις διακοπές του Πάσχα, τα πράγματα πήραν ξανά διαφορετική τροπή. Η ΝΔ φαίνεται να ανακτά μεγάλο μέρος των δημοσκοπικών απωλειών της και η διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται.

Η ατζέντα

Προφανώς οι ελληνικές δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν σημεία αναφοράς για την αξιοπιστία τους. Επομένως, είναι ορθή η επιφυλακτική αντιμετώπισή τους. Αλλά όταν όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την ίδια τάση, αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων είναι συμβατά με την πολιτική εκτίμηση της κατάστασης -όχι μόνο του γράφοντος.

Εννοώ ότι η πρώτη φάση της επίσημης προεκλογικής περιόδου κλείνει με τη Νέα Δημοκρατία να βγαίνει κερδισμένη. Και βγαίνει κερδισμένη γιατί πέτυχε το βασικό στόχο κάθε κόμματος: έφτιαξε την ατζέντα με τον τρόπο που τη βόλευε.

Τα Τέμπη

Η δημιουργία ατζέντας έχει μια αρνητική και μια θετική πλευρά. Η αρνητική είναι να αποσύρεις από τη συζήτηση το ζήτημα ή τα ζητήματα που σε φέρνουν σε δύσκολη θέση. Αυτό η Νέα Δημοκρατία το κατάφερε με τα Τέμπη. Δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από το έγκλημα στα Τέμπη και το ζήτημα δεν υπάρχει καθόλου στην προεκλογική συζήτηση.

Η θετική πλευρά της δημιουργίας ατζέντας είναι να προβάλεις θέματα που είναι θετικά για σένα. Και αυτό που είναι θετικό για τη Νέα Δημοκρατία είναι να πάει η συζήτηση στο 2015, τη δραχμή κ.τλ. Πρόκειται για ζήτημα που συσπειρώνει το κοινό στο οποίο απευθύνεται η Νέα Δημοκρατία. Επιπλέον, όταν συζητάς για το 2015 δεν συζητάς για το 2023. Είναι οξύμωρο, αλλά αντί η προεκλογική συζήτηση να αφορά τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, αφορά το τι (δεν) έκανε η προπροηγούμενη κυβέρνηση. Νομίζω ότι πρόκειται για τον ορισμό της επικοινωνιακής επιτυχίας.

Εντάξει, θα μου πείτε τώρα, τη ΝΔ δεν τη συμφέρουν τα Τέμπη και θέλει να τα εξαφανίσει, αλλά οι αντίπαλοί της γιατί δεν κάνουν ό,τι μπορούν για να βάλουν και πάλι ψηλά στην ατζέντα; Στην εύλογη αυτή απορία δεν μπορεί να υπάρξει μια εξίσου εύλογη απάντηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ορθολογικά εργαλεία μοιάζουν ανεπαρκή.

 

 

You May Also Like

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…