Πρόσφατα ο δημοσιογράφος Νίκος Ευαγγελάτος βραβεύτηκε, από την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για την προσφορά του στην ενημέρωση. Αυθόρμητα θα αναρωτηθεί κανείς: Πώς είναι δυνατόν να βραβεύεται κάποιος δημοσιογράφος που έχει διαγραφεί 6 φορές από το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, με σοβαρές παραβάσεις της δεοντολογίας, μεταξύ των οποίων και η απεργοσπασία. Βέβαια ζούμε στην Ελλάδα όπου οι επίσημοι δείκτες κατατάσσουν την χώρα μας, στην 108η σειρά στις χώρες ως προς την ελευθερία του Τύπου και την ποιότητα της Ενημέρωσης. Ο προβληματισμός για το πόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι τα πράγματα ή πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν, επιβεβαιώνεται από την απόφαση της Βρετανικής Κυβέρνησης να εκδώσει στις ΗΠΑ τον δημοσιογράφο και ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ. Εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα πως τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά για την δημοσιογραφία, την ποιότητα της ενημέρωσης και την ελευθερία του τύπου, πανευρωπαϊκά.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι το παράδειγμα του πόσο εκδικητικά μπορεί να αντιμετωπιστεί κάποιος/α, από τη Δύση, αν αποκαλύψει κάποιο μυστικό που δεν θέλουν συγκεκριμένοι κύκλοι να βγει στη δημοσιότητα. Ο ιδρυτής των WikiLeaks στα χρόνια που πέρασαν προχώρησε στην αποκάλυψη πληροφοριών πολύτιμων για τους λαούς, άκρως απόρρητων για τα επιτελεία των κρατών και των μυστικών υπηρεσιών. Αυτό που του στοίχισε και το πληρώνει φυλακισμένος και κυνηγημένος για σχεδόν 12 χρόνια, είναι πως έδωσε στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες όπως πόσες εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ λόγω της επέμβασης των ΗΠΑ, σημαντικά σκάνδαλα χρηματισμού κρατικών υπηρεσιών και πολιτικών, αλλά και στοιχεία για παρακολουθήσεις πολιτών από Κυβερνήσεις. Με λίγες μικρές πληροφορίες κατάφερε και κατέρριψε το αφήγημα της Δύσης για τα περί λεγόμενων φιλελεύθερων δημοκρατιών.

Τον Τζούλιαν Ασάνζ τον στιγμάτισαν και τον κακομεταχειρίστηκαν όσο κανέναν άλλο. Πρώτα προσπάθησαν να τον απαξιώσουν κατηγορώντας τον για συνωμοσιολόγο και ψεύτη, στη συνέχεια του επιτέθηκαν με τη βαρύτατη κατηγορία ότι βρέθηκε ερωτικά χωρίς προηγούμενη συναίνεση -μια όντως σημαντική καταγγελία για τις δυτικές κοινωνίες που ζούμε και μπορεί να επηρεάσει την υπεράσπιση τέτοιων ατόμων-, που όμως όπως φαίνεται καταπέφτει, εργαλειοποιώντας το κίνημα και τους ανθρώπους που αναδεικνύουν και υπερασπίζονται θύματα τέτοιων περιστατικών, για να καταλήξουμε στη σύλληψη του Ασάνζ και στις απαγγελίες κατηγοριών από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ για προδότη και επικίνδυνο για τη χώρα.

Η δικαστική μάχη και το βασανιστήριο του Τζούλιαν Ασάνζ, μετά την απόφαση της Υπουργού Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Πρίτι Πάτελ, να εκδώσει στις ΗΠΑ τον ιδρυτή των WikiLeaks όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί, αφού η ομάδα νομικής υπεράσπισης του Ασάνζ αναμένεται να καταθέσει νέα έφεση. Η υγεία του Τζούλιαν Ασάνζ όμως έχει επιδεινωθεί αφού βρίσκεται φυλακισμένος σε απομόνωση, εδώ και πολλά χρόνια προκειμένου να αποφύγει την σύλληψη από τις ΗΠΑ που θα τον οδηγήσουν αν όχι στο θάνατο, τότε σε ένα μακρόσυρτο μαρτύριο.

Ο αγώνας για την ελευθερία του Τζούλιαν Ασάνζ δεν αφορά μόνο τον ίδιο, αφορά το δικαίωμα στην ασφαλή πρόσβαση των λαών στην πληροφορία. Οι κατ’ επίφαση φιλελεύθερες δημοκρατίες απέδειξαν πόσο επιθετικές μπορούν να γίνουν μπροστά στην αποκάλυψη της αλήθειας. Σήμερα ήρθαν για τον Τζούλιαν Ασάνζ, αύριο μπορεί να έρθουν για τον διπλανό μας. Εάν σωθεί ο Ασάνζ υπάρχει ελπίδα να σωθεί μαζί του και η τιμή της δημοσιογραφίας.

Στην Ελλάδα το θέμα του Ασάνζ δεν έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, όμως συχνά πρωτοβουλίες πολιτών, δημοσιογράφοι, πολιτικές δυνάμεις, ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι αρθρογραφούν και παρεμβαίνουν για την κατάσταση της υγείας του δημοσιογράφου και την επίθεση στην ελεύθερη δημοσιογραφία που πραγματοποιείται πίσω από την κατηγορία στον Ασάνζ. Στην ελληνική Βουλή το μοναδικό κόμμα που έχει καταθέσει γραπτές ερωτήσεις και δημόσιες παρεμβάσεις για τον Τζούλιαν Ασάνζ είναι το ΜέΡΑ25, αφού ο Γραμματέας του κόμματος συνδέεται με προσωπική σχέση με τον δημοσιογράφο και τυγχάνει να είναι και μέλος του Πανευρωπαϊκού Κινήματος DiEM25, που έχει συνιδρύσει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση αδιαφορεί, όπως και η προηγούμενη, για το ζήτημα.

Κλείνοντας θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί αν ο Τζούλιαν Ασάνζ ήταν πράκτορας που δούλευε για τις ΗΠΑ και έβγαζε στη δημοσιότητα απόρρητες πληροφορίες για τη Ρωσική ή την Κινεζική Κυβέρνηση, τι τύχη θα είχε; Σίγουρα όχι αυτή που έχει τώρα, αλλά μάλλον κάποιου ήρωα που θα τον τιμούσαν με επαίνους.

Η βιτρίνα της Δύσης έπεσε και πίσω από αυτή φάνηκε η βρωμιά της, εμείς άραγε τι στάση θα κρατήσουμε;

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…