Την ώρα που ο δεκαεξάχρονος Κώστας Φραγκούλης είναι στα όρια του θανάτου, βρίσκεται εν εξελίξει μια μεγάλη κρατική επιχείρηση για τη συγκάλυψη του αστυνομικού εγκλήματος. Το ότι η επιχείρηση συγκάλυψης ήταν απολύτως προβλέψιμη (αφού έχει επαναληφθεί στο παρελθόν σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις), δεν την κάνει λιγότερο εξοργιστική πολιτικά και άθλια ηθικά.

Το όπλο του μπάτσου

“Το όπλο του μπάτσου είναι μαγικό, ρίχνει στον αέρα και βρίσκει στο ψαχνό”, ήταν ένα από τα πιο ευφάνταστα συνθήματα της εξεγερμένης πιτσιρικαρίας τον Δεκέμβρη του 2008. Σύνθημα που εκτός από δημιουργικότητα, χαρακτηρίζεται και από αναλυτική ακρίβεια. Η “μαγεία” του αστυνομικού όπλου αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά από τους ισχυρισμούς της ΕΛΑΣ για τον βαρύτατο τραυματισμό του Κώστα Φραγκούλη.

Οι αστυνομικοί λένε ότι πυροβόλησαν αρχικά στον αέρα και στη συνέχεια στα λάστιχα. Με “μαγικό” τρόπο η μία σφαίρα καρφώθηκε σε γειτονικό ξενοδοχείο και η άλλη στο κεφάλι του Κώστα Φραγκούλη. Προκειμένου βρεθεί μια κάποια εξήγηση για το πώς γίνεται αλλού να σημαδεύουν οι αστυνομικοί και αλλού να πηγαίνουν οι σφαίρες, διαρρέεται στα ΜΜΕ το σενάριο ότι μπορεί οι πυροβολισμοί να έπεσαν την ώρα που οι αστυνομικοί πέρναγαν της γραμμές του τρένου, οπότε αστόχησαν λόγω… τραντάγματος. Απίστευτα πράγματα.

Οι ελιγμοί

Ανάλογης σοβαρότητας είναι και η δικαιολογία ότι ο Φραγκούλης απείλησε τους αστυνομικούς με επικίνδυνους ελιγμούς. Πέρα από το ότι σφαίρα έχει έρθει από πίσω, από βίντεο της δικογραφίας φαίνεται ότι την ώρα που το αυτοκίνητο του Φραγκούλη είναι ακινητοποιημένο στις ράγες του τρένου, μια αστυνομική  μηχανή το προσπερνάει, χωρίς ο Φραγκούλης να κάνει κίνηση εναντίον της. Πέραν τούτου, φαίνεται ότι οι ΔΙΑδες σε καμία στιγμή δεν ενημέρωσαν το “κέντρο” ότι αντιμετωπίζουν θανάσιμη απειλή.

Ο ρατσισμός

Η επιχείρηση συγκάλυψης συνοδεύεται και από μια οργανωμένη προπαγανδιστική εκστρατεία ρατσιστικής στοχοποίησης των Ρομά. Στην ουσία επιχειρείται η ενοχοποίηση του θύματος. Ενοχοποίηση που δεν στηρίζεται καν στη συμπεριφορά του Φραγκούλη -ακόμα και ο πιο παράφρονας δεξιός δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη θανατική ποινή για την κλοπή 20 ευρώ. Είναι οι Ρομά που ενοχοποιούνται συνολικά ως κοινότητα. “Οι γύφτοι κλέβουν, πουλάνε ναρκωτικά και ζουν από τα επιδόματα”, διαβάζουμε, οπότε τι να κάνουν και οι αστυνομικοί…

Η ανατριχιαστική αυτή ρητορεία δεν αναπαράγεται μόνο από τους συνήθεις υπόπτους της Ακροδεξιάς. Είναι πλέον η ρητορεία της Ομάδας Αλήθειας, του προπαγανδιστικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας. Είμαστε στο σημείο που η κυβερνητική προπαγάνδα όχι μόνο δεν διαφέρει από αυτήν της κλασικής Ακροδεξιάς, αλλά φτάνει να δικαιολογεί το έγκλημα.

Μας λένε λοιπόν είναι ότι η ζωή του γύφτου δεν έχει αξία. Είναι στο χέρι μας να τους αποδείξουμε ότι κάνουν λάθος.

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…