“Ο Κασιδιάρης είναι πεντακάθαρος”. Όταν οι ακροδεξιοί “συνδικαλίζονται”: Από τα αντιμεταναστευτικά πογκρόμ στη μάχη “κατά της υποχρεωτικότητας”

1

Στην περίπτωση της ΔΕΥΔΗΒ είδαμε ένα παράδειγμα διαγώνιου μετώπου συνεργασίας ορισμένων αριστερών με ακροδεξιούς. Αυτό δεν ήταν το μοναδικό παράδειγμα. Το συντονιστικό “υγειονομικοί κατά της υποχρεωτικότητας” και το παράγωγό του “Σωματείο Υγειονομικών για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία/ ΣΥΔΕ” αποτέλεσαν ακόμα μια έκφανση παρόμοιας μετωπικής συνεργασίας ορισμένων αυτοαποκαλούμενων αριστερών με ακροδεξιούς πολιτευτές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τον “συνδικαλιστικό” μανδύα για να περάσουν μια επικίνδυνη ρατσιστική και εθνικιστική ατζέντα. Μέσα από αυτόν τον μανδύα, μάλιστα, διοργάνωσαν πλήθος εκδηλώσεων με ομιλητές από όλο το φάσμα της ακροδεξιάς, από το ΕΠΑΜ και την Ελληνική Λύση μέχρι συνεργάτες του Κασιδιάρη. Είναι προφανές πως οι λιγοστοί αριστεροί που μίλησαν σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις φέρουν τεράστια ευθύνη για την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση που παρείχαν στον ακροδεξιό και εθνικιστικό εσμό. Κάπως έτσι, ακόμα και πρωταγωνιστές αντιμεταναστευτικών πογκρόμ ξεπλύθηκαν στα ιερά νάματα του λεγόμενου “αντιεμβολιαστικού κινήματος” και εμφανίστηκαν ως “ταξικοί ήρωες”.

Κομβικό ρόλο στη συγκρότηση του συνονθυλεύματος αυτού έπαιξε ο καρδιολόγος Αργύρης Νταλιάνης. Ο Νταλιάνης υπήρξε μέχρι το 2021 συνδιοικητής του κόμματος Κοινωνία- παράταξη συνεχιστών Καποδίστρια1, που υποστήριζε πως είναι το μοναδικό μη ανθελληνικό κόμμα: «η Πολιτική Παράταξη “ΚΟΙΝΩΝΙΑ” είναι το μοναδικό κόμμα που στις τάξεις του έχει μόνο Ορθόδοξους Χριστιανούς, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, και ιδιαιτέρως τα κόμματα εξουσίας, που έχουν διαβρωθεί από πάσης φύσεως άτομα (Μασόνους, Σιωνιστές, Νεοταξίτες κ.λ.π)». Ο ίδιος ως υποψήφιος βουλευτής στην Ευρυτανία έγραφε: «Μπροστά στην κρισιμότητα των πολιτικών περιστάσεων για την πατρίδα µας και τον καθένα µας ξεχωριστά τα τελευταία χρόνια και µε ορατό το πολιτικό/ πνευματικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγούμαστε από τα ανθελληνικά/αντιχριστιανικά κόµµατα που διεκδικούν την ψήφο µας, αισθάνθηκα επιτακτική την ανάγκη να συνταχθώ στο πλευρό της παράταξης ΚΟΙΝΩΝΙΑ, της µοναδικής πατριωτικής παράταξης που έχει ως βάση της την ΕΛΛΑ∆Α και την ΠΙΣΤΗ στο ΧΡΙΣΤΟ και πρότυπό της το µεγαλύτερο Έλληνα πολιτικό και βαθύτατα πιστό, πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια».

Όσο γραφικά κι αν ηχούν αυτά τα λόγια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Αργύρης Νταλιάνης έπαιξε ρόλο στο αντιμεταναστευτικό πογκρόμ στη Λέσβο το 2020, καλώντας μάλιστα μέσω της προσωπικής του σελίδας στις 21 Ιανουαρίου του 2020: « Όλοι σύσσωμοι αύριο στο συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη! Να δοθεί ηχηρό μήνυμα κατά του εποικισμού και της ισλαμοποίησης του Νησιού!». Ακόμα και η ένοπλη αντιμετώπιση των μεταναστών ήταν θεμιτή για τον Νταλιάνη προκειμένου να αποφευχθεί ο “λαθροεποικισμός”: «Αυτός ο ηρωικός δάσκαλος μου λέει (…) “Κατ’ αρχάς εμείς είμαστε προετοιμασμένοι με όπλα στα σπίτια μας. Δεν είναι θέμα ημερών, μου λέει, είναι θέμα ωρών κάποια πράγματα να συμβούν”. Θα παλέψουν υπέρ βωμών και εστιών, υπέρ πίστεως και πατρίδας. Γιατί δεν υπάρχει στρατός δεν υπάρχει αστυνομία, τι να κάνουν οι άνθρωποι δηλαδή; Να κάθονται να βλέπουν τον άλλο να μπαίνει στο σπίτι; Τι θα κάνεις, θα κάθεσαι να τον κοιτάς, να του στρώσεις το χαλί να που πεις πιες, φάε;».

Σταχυολογώντας τις πολιτικές θέσεις του Αργύρη Νταλιάνη, όπως έχουν εκφραστεί σε διάφορες δημόσιες εμφανίσεις του και τηλεοπτικές εκπομπές, μπορούμε άνετα να καταλήξουμε στο ασφαλές συμπέρασμα πως είναι ένα εθνικιστικό και ρατσιστικό κάθαρμα:

– Οι μετανάστες ευθύνονται για τα οικονομικά προβλήματα στα νοσοκομεία, γιατί νοσηλεύονται χωρίς ασφάλιση. Σε αντίθεση με τους Έλληνες που αντιμετωπίζουν ρατσισμό στην ίδια τους τη χώρα, οι μετανάστες έχουν προνομιακή μεταχείριση στα νοσοκομεία.

– Οι μετανάστες φέρνουν τις αρρώστιες και τους σκορπάνε στην Ελλάδα για να δημιουργηθούν μουσουλμανικοί θύλακες ώστε σε λίγα χρόνια να ζητήσουν αυτονόμηση περιοχής (όπως πχ στη Θράκη).

– Η “λαθρομετανάστευση” είναι σχέδιο για τον αποχριστιανισμό, την ισλαμοποίηση και την αντικατάσταση του πληθυσμού στην Ευρώπη. Γι αυτό πρέπει να δημιουργηθούν πλωτές φυλακές από τις ΜΚΟ για τους μετανάστες που θα τις φυλάει ο στρατός κι αν αυτό δεν είναι εφικτό να τους πάμε σε ακατοίκητα ξερονήσια για να μην αλλοιωθεί ο ελληνικός πληθυσμός.

Με αυτό το βιογραφικό στις πλάτες του ο Αργύρης Νταλιάνης έγινε άξιος στυλοβάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος, συνεργαζόμενος τόσο με ακροδεξιούς (όπως ο Τζέημς Σώντερς, στέλεχος του Ε.Κ. Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη) όσο και με αριστερούς (όπως ο δικηγόρος Δημήτρης Μπελαντής). Ο “αγώνας” του Νταλιάνη ενάντια στην “υγειονομική χούντα” ξεκίνησε το Πάσχα του 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν στο λεγόμενο “κίνημα των ανοιχτών εκκλησιών”. Ένα από τα συνθήματα του κινήματος ήταν: «Φωνή λαού, Οργή Θεού. Αντινεοταξικό κίνημα. Ναι στη Θεία Κοινωνία, Όχι στα τσιπάκια». Στο εν λόγω κίνημα ο Νταλιάνης συνεργάστηκε με την ακροδεξιά “Κίνηση 21” του Ζώη Μπέχλη και του πρώην αριστερού Σπύρου Χατζάρα (και παρα λίγο υποψηφίου περιφερειακού συμβούλου με την παράταξη του ΠΑΣΟΚτσή Σγουρού), ο οποίος είχε δημιουργήσει σάλο με την παρακάτω ανάρτησή του: «1 Μαΐου 1944. Η εθνωφελής εκτέλεση των 200 Κόκκινων καθαρμάτων, στην Καισαριανή. Η μόνη σωστή πράξη των Γερμανών. Αν δεν είχαν εκτελεστεί τα 200 κομμούνια θα είχαν σφάξει επιπλέον κι άλλες εκατοντάδες Έλληνες στα Δεκεμβριανά».

Με τη συγκρότηση του συντονιστικού “Υγειονομικοί κατά της υποχρεωτικότητας” ο Αργύρης Νταλιάνης ξαφνικά θα μεταμορφωθεί για ένα τμήμα της αριστεράς από ρατσιστικό κάθαρμα σε “ταξικό ήρωα”. Η δημοφιλία του θα εκτοξευθεί με τη σύλληψή του ως επικεφαλής ομάδας 32 ανεσταλμένων υγειονομικών για διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του Μητσοτάκη. Παράλληλα, θα συνεχίσει να συμμετέχει σε διεργασίες του ευρύτερου ακροδεξιού χώρου, από το ΕΠΑΜ μέχρι το Δίκτυο Ελληνισμού. Κατασταλάζει στο τελευταίο και μέσα από μια συνεχή κινητικότητα στην οποία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο θα συγκροτηθεί η εκλογική συμμαχία “Ενότητα – Αλήθεια”. Μετά την αποτυχημένη κάθοδο στον εκλογικό στίβο τον Μάιο του 2023 το Δίκτυο Ελληνισμού θα στηρίξει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση τα τρία βασικά ακροδεξιά κόμματα (Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη).

Εκτός από τον Αργύρη Νταλιάνη, ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στον Πρόεδρο του ΣΥΔΕ και ειδικό στην “εναλλακτική και ολιστική ιατρική”, Ζήση Δεληχά. Μια περιήγηση στη σελίδα του στα ΜΚΔ θα μας φωτίσει για τον πολιτικό του προσανατολισμό: «Δεν υπάρχει ούτε Άνω ούτε Κάτω Μακεδονία. Ούτε Βόρεια ούτε Νότια. Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική!». «Να φύγουν όλοι οι λαθροεισβολείς και οι ΜΚΟ να τους πάνε στις χώρες που είναι υπεύθυνες. Κύριε Μητσοτάκη η Ελλάδα δεν μπορεί να φροντίσει τον εαυτό της». «Οι Σκοπιανοί θέλουν τη Θεσσαλονίκη. Οι Αλβανοί θέλουν την Ήπειρο. Οι Τούρκοι θέλουν Κύπρο, Θράκη και Αιγαίο (…) Οι λαθρό θέλουν τα σπίτια μας». Ο Δεληχάς, φυσικά, διατηρεί σχέσεις και με το Δίκτυο Ελληνισμού.2

2

Βασικοί συνεργάτες του Νταλιάνη και του Δεληχά στους “Υγειονομικούς κατά της υποχρεωτικότητας” και το ΣΥΔΕ υπήρξαν δυο ακόμα ακροδεξιοί, ο Λάμπρος Τσάπαλης και η πρώην πολιτεύτρια της Νέας Δημοκρατίας Ζωή Βαϊοπούλου, οι οποίοι μεταμορφώθηκαν δια μαγείας σε “ταξικούς ήρωες” όταν προχώρησαν σε απεργία πείνας. Μάλιστα, ως υποψήφιοι βουλευτές του σχηματισμού “Ενότητα – Αλήθεια” εμφανίστηκαν στην εκπομπή του στελέχους του κόμματος Κασιδιάρη Τ. Χατζηιερεμία στις 19/05/3023. Στην εκπομπή αυτή ειπώθηκε και το αμίμητο: «Ο Κασιδιάρης είναι πεντακάθαρος».

Στην εκφορά του πολιτικού λόγου της Βαϊοπούλου θα συναντήσουμε έντονα παραδοσιοκρατικά και εθνικιστικά στοιχεία: η Ελληνική οικογένεια είναι το σύγχρονο Κρυφό Σχολείο, οι Έλληνες είμαστε τα πρωτότοκα παιδιά του Θεού, η χριστιανική πίστη βρίσκεται στο DNA του Έλληνα, ο Βασιλιάς είναι η βάση του λαού κλπ. Σε ένα θρησκόπληπτο και αντιεπιστημονικό παραλήρημα σε συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στη Θεσσαλονίκη στις 10 Σεπτεμβρίου του 2022 η Βαϊοπούλου έλεγε καταχειροκροτούμενη από το πλήθος: «Εμείς βλέπουμε τον ίδιο τον άνθρωπο ως επιστήμη, γιατί είναι από τη φύση του επιστήμη. Είμαστε ψυχή σε ένα τέλειο όχημα θεϊκή προέλευσης. Είμαστε μια τέλεια μηχανή η οποία λειτουργεί άψογα για 100 χρόνια (…) Οι αρρώστιες είναι το χαλινάρι που μας κρατάει πίσω για κάποιο λόγο και ο πόνος είναι θαυμάσιο ξυπνητήρι. Είμαστε πνεύμα και φως ελεύθερο από ρόλους και ανάγκες, το σώμα μας είναι ναός του Θεού. Δυο χιλιάδες χρόνια η επιστήμη δεν κατάφερε να ερμηνεύσει, ούτε να το αντιγράψει. Το σύστημα μας πολεμάει ανέντιμα, ο τρόπος που σκέφτονται περιέχει ύβρη, είναι ιερόσυλοι (…) Τι μας έφερε εδώ λοιπόν; Τι μας ατσάλωσε, τι μας ατσαλώνει και συνεχίζουμε; Γιατί μας επιτίθενται μανιασμένα με κάθε ευκαιρία και σε κάθε εποχή; Υπάρχει απάντηση σε αυτό και έχει όνομα. Και λέγεται Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια! Είναι το κλειδί προς τη θέωση. Είναι η ανώτερη θεϊκή δύναμη που όρισε τον Έλληνα ως κλειδοκράτορα (…) Είμαστε επίλεκτοι, είμαστε άτρωτοι στρατιώτες (…) Είναι εντολή Θεού και είμαστε στρατιώτες!». Μάλιστα, σύμφωνα με τη Βαϊοπούλου ο εμβολιασμός είναι διαβολικό (στην κυριολεξία) σχέδιο με σκοπό τον αποπληθυσμό του πλανήτη, ενώ οι νέες ταυτότητες είναι το χάραγμα του Αντίχριστου! Οι προσωπικές απόψεις της Βαϊοπούλου θα ήταν παντελώς αδιάφορες εάν δεν συγχωνεύονταν με τον τρόπο με τον οποίο ως υγειονομικός του ΕΣΥ παίρνει θέση σε σημαντικά ζητήματα δημόσια υγείας, όπως είναι η πανδημία και ο εμβολιασμός. Σε αυτό το επίπεδο, οι προσωπικές της απόψεις μετατρέπονται σε δημόσια εκφρασμένη πολιτική θέση και παίρνουν επικίνδυνο χαρακτήρα τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τον ακροδεξιό πυρήνα που βρίσκεται εντός τους. Άνετα η (κάθε) Βαϊοπούλου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το κατοπτρικό είδωλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη: αντίπαλοι στα λόγια, αλλά το ίδιο αυταρχικοί και επικίνδυνοι. Επιπλέον, το γεγονός πως το πλήθος των συγκεντρωμένων αντιεμβολιαστών χειροκροτούσε ένθερμα αυτό το παραλήρημα είναι ενδεικτικό για τον μη πολιτικά ουδέτερο χαρακτήρα αυτών των συγκεντρώσεων και τη διεισδυτικότητα του ακροδεξιού λόγου. Ο ανορθολογισμός που βρίσκεται στον πυρήνα του λόγου αυτού ήταν, είναι και θα είναι όχημα της ακροδεξιάς. Και σε αυτό το όχημα ανέβηκαν αρκετοί αριστεροί που συμμετείχαν ως ομιλητές χέρι χέρι με ακροδεξιούς. Ακόμα και πρόσφατα, στις 30 Σεπτεμβρίου του 2023 ο αριστερός δικηγόρος Βασίλης Παπανικολάου συμμετείχε ως ομιλητής σε συγκέντρωση κατά των νέων ταυτοτήτων μαζί με τους ακροδεξιούς Άγγελο Πιλάτη (στέλεχος και υποψήφιος βουλευτής της Νίκης) και Κωνσταντίνο Αρβανίτη (ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ). Και φυσικά, το Resistance Festival 2023 της ΚΟΕ και του Δρόμου της Αριστεράς, είχε ως καλεσμένους τον συνομιλητή των Κασιδιαραίων, Δημήτρη Κούβελα. Σε συνέντευξή του, μάλιστα, στις 21 Μαΐου του 2023 στον υποψήφιο βουλευτή με το Εθνικό Κόμμα Έλληνες Τ. Χατζηιερεμία, ο Κούβελας ανέπτυξε ολόκληρη την ακροδεξιά του ατζέντα. Τα γεγονότα αυτά καταδεικνύουν πως αυτή η ώσμωση τμήματος της αριστεράς με την ακροδεξιά δεν είναι συγκυριακό, ούτε προσωρινό φαινόμενο.

Επιπλέον, επιστρέφοντας στο κυρίως θέμα μας, αξίζει να αναφέρουμε πως ο έτερος “ταξικός ήρωας” Λάμπρος Τσάπαλης κατέβηκε υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 με τον ακροδεξιό σχηματισμό “Λαρισαίων Κοινόν- Αδέσμευτη Πατριωτική Δημοτική Κίνηση”, στον οποίο συμμετέχουν και άτομα προερχόμενα από τη Χρυσή Αυγή. Η εν λόγω δημοτική παράταξη συμμετέχει ενεργά σε αντιμεταναστευτικές κινητοποιήσεις, όπως ήταν τα επεισόδια κατά τη συμβολική έλευση της κούκλας Αμάλ τον Σεπτέμριο του 2021. Δυο περίπου χρόνια πριν, τον Νοέμβριο του 2019 αντιφασίστες κατέλαβαν το Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας με σκοπό να ακυρώσουν ξενοφοβική εκδήλωση της εν λόγω παράταξης, με τίτλο: “Παράνομη Μετανάστευση: Τοπικές Κοινωνίες και Υπόγεια Εισβολή”.

Θα μπορούσα να αναφέρω κι άλλα παραδείγματα ακροδεξιών που πρωταγωνίστησαν στο κίνημα των “υγειονομικών κατά της υποχρεωτικότητας”, ωστόσο η εξαντλητική παράθεση ονομάτων θα κουράσει τους αναγνώστες. Θα αναφέρω μόνο τον ψυχίατρο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου και Πρόεδρο του αντιεμβολιαστικού “σωματείου” Π.Ο.Ε.Υ, Γιώργο Σύρπη, ο οποίος σε αντιεμβολιστική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη στις 2/09/2022 μιλούσε για τους σατανολάτρες της Νέας Τάξης Πραγμάτων που σχεδιάζουν να φέρουν πείνα και ενεργειακή κρίση (φυσικά, ως σχέδιο των μοχθηρών ελίτ και όχι ως αποτέλεσμα της νομοτελειακής κρίσης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής). Ο Σύρπης υπήρξε και ομιλητής στη συγκέντρωση κατά των νέων ταυτοτήτων στη Θεσσαλονίκη στις 3/09/2023, μαζί με εκπροσώπους παραθρησκευτικών οργανώσεων και της εθνικιστικής γκρούπας “Ενωμένοι Μακεδόνες” (που έγιναν γνωστοί για τα “μπάρμπεκιου – πάρτυ ενάντια στη λαθρομετανάστευση με άφθονο χοιρινό κρέας και αλκοόλ”, που έκαναν έξω από στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών το 2019)3. Στην ίδια συγκέντρωση ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο φαρμακολόγος Δημήτρης Κούβελας, ο νομικός Κώστας Βαθιώτης, ο δημοσιογράφος Φώτης Γιοβανόπουλος και ο προπονητής Τένις Δημήτριος Γεωργόπουλος Ζούτας, εκπρόσωπος της “Ελληνικής Κοινότητας Ανεμβολίαστων”. Ισχυρή παρουσία στο συλλαλητήριο είχαν και οι οπαδοί του Κασιδιάρη. Συναντάμε δηλαδή και πάλι το φαιό νήμα που συνδέει το μακεδονομαχικό κίνημα, το αντιεμβολιαστικό κίνημα και το κίνημα των “χριστιανοταλιμπάν” κατά των ταυτοτήτων.4 Σύμφωνα με τον Σύρπη στις νέες ταυτότητες: «Θα υπάρχει μέσα στο barcode ο αριθμός 666. Είμαστε στην περίοδο του προχαράγματος. Από τη στιγμή που εμείς οι χριστιανοί ενυπόγραφα δεχόμαστε το barcode είναι σαν να αποδεχόμαστε τον Αντίχριστο (…) Όταν έρθει η εποχή του Αντίχριστου θα υπάρξει το χάραγμα στο μέτωπο και το δεξί χέρι. Τότε είναι η περίοδος του χαράγματος, τώρα είμαστε στην περίοδο του προχαράγματος». Τέλος, ο Σύρπης ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Νίκη στις εκλογές του 2023, μέλος του Συλλόγου “Φίλοι του Αγίου Όρους”, μέλος του Συλλόγου ‘”Αγέννητου Παιδιού” και συνιδρυτής της ιστοσελίδας “Μένουμε Εκκλησία”.

3

Στις 7 Φεβρουαρίου του 2022 εμφανίστηκε μια είδηση στον επίσημο ιστότοπο της ΕΛΑΣΥΝ του τότε ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού: «Ερώτηση στην Κομισιόν για τους “υγειονομικούς κατά της υποχρεωτικότητας” με τη βοήθεια του Γ. Λαγού». Αυτή η δηλωμένη συνεργασία μεταξύ του συντονιστικού “υγειονομικοί κατά της υποχρεωτικότητας” με τον πρώην χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή δεν πέρασε απαρατήρητη. Εκπρόσωπος του ΣΥΔΕ προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας πως το “σωματείο” έστειλε ενημερωτικό φάκελο σε όλους τους ευρωβουλευτές, αλλά μόνο ο Γιάννης Λαγός ήταν πρόθυμος να συνεργαστεί. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε, δηλαδή, τις επαφές που διατηρούσαν με τον ναζιστή ευρωβουλευτή. Αυτό δεν πρέπει να μας προκαλεί καμιά εντύπωση, καθώς εάν ρήξουμε μια ματιά στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε το συντονιστικό “υγειονομικοί κατά της υποχρωτικότητας” και το ΣΥΔΕ θα δούμε πως αποτέλεσαν μια πασαρέλα του εθνικιστικού και ακροδεξιού χώρου. Έτσι, για παράδειγμα ομιλητής σε εκδήλωση στις 17/02/2022 ήταν ο επικεφαλής της “Ελληνικής Ανατροπής”, Πάρις Κουρτζίδης. Ο συγκεκριμένος υπήρξε αντιπρόεδρος για ένα διάστημα του κομματιδίου του Γιώργου Τράγκα, δηλώνει θαυμαστής της Μελόνι και σήμερα συνεργάζεται πολιτικά με τον Ηλία Κασιδιάρη και το Εθνικό Κόμμα Έλληνες. Άλλωστε, στην απεργιακή συγκέντρωση της 9ης Νοεμβρίου 2022 η “Ελληνική Ανατροπή” είχε συγκροτήσει μπλοκ και συμπορεύθηκε μαζί με τους “υγειονομικούς κατά της υποχρεωτικότητας” ως διακριτό τμήμα της διαδήλωσης. Υπήρξε, δηλαδή, διακριτό ακροδεξιό μπλοκ σε μια απεργιακή διαδήλωση! Η μη διάλυσή του από τις κινηματικές δυνάμεις δείχνει με σαφήνεια τα χαμηλά πολιτικά αντανακλαστικά που επικρατούν τα τελευταία χρόνια.

Εκτός από τον Κουρτζίδη, οι βασικοί ομιλητές στις εκδηλώσεις του συντονιστικού προέρχονταν από τον ευρύτερο εθνικιστικό / ακροδεξιό χώρο: Ζώης Μπέχλης (Κίνηση 21), Τηλέμαχος Μπόσσιος (police for freedom), Φώτης Γιοβανόπουλος, Νίκος Μαυραγάνης (ΑΝΕΛ, ΕΝΩΝΩ), Ιωάννης Σακκάς (Κίνημα Δικαιοσύνης/ ΕΠΑΜ. Ο σημερινός βουλευτής των Σπαρτιατών Χάρης Κατσιβαρδάς προέρχεται από το κόμμα αυτό), Μαριάννα Ευαγγέλου (αντιπρόεδρος του ΤΟΛΜΑ, με επικεφαλής τον προερχόμενο από το ΛΑΟΣ Σάκη Κολύβα), Δημήτρης Κούβελας (Πνοή Δημοκρατίας και συνομιλητής των κασιδιαραίων), Σάκης Καλογερίδης (Δίκτυο Ελληνισμού), Κώστας Πουλάς (Δίκτυο Ελληνισμού, ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ), Γιάννης Χατζηαντωνίου (πρώην υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ, πλέον έχει σχέσεις με το ΕΠΑΜ, τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, τον Παναγιώτη Αποστόλου της Ελεύθερης Ώρας, τον ακροδεξιό εκδότη του pronews Γκουριώτη κλπ), Γεώργιος Παύλου (Δίκτυο Ελληνισμού), Θέμης Συμβουλόπουλος (ΕΠΑΜ), Κωνσταντίνος Αρβανίτης (Δικτύου Ελληνισμού και ιδρυτής της ξενοφοβικής πολιτικής κίνησης ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, που συνεργάζεται με το ΕΠΑΜ, ενώ παλιότερα συνεργάστηκε με τον Γ. Τράγκα), Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης (του περιβάλλοντος του ακροδεξιού Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου), Κώστας Βαθιώτης, Δημήτριος Δασκαλάκης (υπερορθόδοξος εθνικιστής δικηγόρος ο οποίος χαρακτηρίζει το εμβόλιο ως «δώρο της αντίχριστης εξουσίας»), Aγγελική Σιδηροπούλου (ΕΠΑΜ), Δημήτρης Γάκης (υποψήφιος βουλευτής της Ελληνικής Λύσης και συνιδρυτής του ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ), Ευγένιος Μπαϊραμίδης (υπερορθόδοξος και εθνικιστής συνταγματάρχης), Βασίλης Σπύρου (“ελληνόψυχος” συνταγματολόγος που υποστηρίζει πως: «μας κυβερνούν Εβραίοι, μασόνοι, ομοφυλόφιλοι και προδότες. Το κράτος είναι εβραϊκό και η δικαιοσύνη μασονική»), Δήμος Θανάσουλας (υπερορθόδοξος εθνικιστής δικηγόρος, που συμμετέχει στο μακεδονομαχικό κίημα, αλλά και σε κινήσεις εναντίον των αμβλώσεων), Κωνσταντίνος Φαρσαλινος (υποστηρικτής του ΕΠΑΜ/ Συμμαχία Ανατροπής). Μέσα σ’ αυτόν τον εθνικιστικό, ρατσιστικό, θρησκόληπτο βούρκο τσαλαβούτησαν και ορισμένοι αριστεροί (εντός ή εκτός εισαγωγικών), όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Ιάσονας Μπαγκέρης (Contra Dystopia) και ο Δημήτρης Μπελαντής.

Πέρα, όμως, από τις εκδηλώσεις με ομιλητές περσόνες του εθνικιστικού εσμού το ΣΥΔΕ και οι “Υγειονομικοί κατά της υποχρεωτικότητας” συνεργάστηκαν σταθερά με άλλα ακροδεξιά εγχειρήματα όπως το Resistance GR, το ελληνικό τμήμα της κίνησης Police for freedom (επικεφαλής της οποίας είναι ο ακροδεξιός ειδικός φρουρός Τηλέμαχος Μπόσσιος) και η World Freedom Alliance (WFA), επικεφαλής της οποίας στην Ελλάδα είναι το μέλος του ΣΥΔΕ, Παντελής Οικονόμου. Τον χαρακτήρα της new age ακροδεξιάς WFA τον είδαμε σε προηγούμενα κείμενα. Αξίζει, όμως, να συμπληρώσουμε πως η WFA “γιόρτασε” τα γενέθλιά της τον Νοέμβριο του 2022 στην Αθήνα φιλοξενώντας την πρώην Πρόεδρο του ακροδεξιού Irish Freedom Party, Dolores Cahill, η οποία είναι και ιδρύτρια της WFA!

4

Εν κατακλείδι, ο πολιτικός προσανατολισμός σημαντικών στελεχών του ΣΥΔΕ και του συντονιστικού “Υγειονομικοί κατά της υποχρεωτικότητας”, αλλά και των κεντρικών ομιλητών σε εκδηλώσεις που διοργάνωναν μας οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα πως πίσω από τον δήθεν “συνδικαλιστικό” μανδύα υπήρχε ξεκάθαρη πολιτική ατζέντα εθνικιστικής και ακροδεξιάς κατεύθυνσης. Η διάσπαση του ΣΥΔΕ με τη δημιουργία της κίνησης ΑΥΡΑ μετά τις εκλογές όχι απλά δεν διαψεύδει, αλλά επιβεβαιώνει το συμπέρασμα αυτό. Κάποιοι αντιλήφθηκαν πολύ αργά την ατζέντα αυτή (ή απλά έκαναν τα κορόιδα) και η διάσπαση επήλθε όταν βασικά στελέχη του “κοινού αγώνα” κατέβηκαν υποψήφιοι με διάφορους ακροδεξιούς κομματικούς σχηματισμούς (Νίκη, Ενότητα – Αλήθεια, Πνοή Δημοκρατίας, ΕΠΑΜ κλπ). Άνθρωποι που είχαν συμμετοχή σε αντιμεταναστευτικές κινητοποιήσεις, όπως ο Αργύρης Νταλιάνης, χρησιμοποίησαν τη νομιμοποίηση που τους παρείχε ένα τμήμα της αριστεράς για να περάσουν μια ξεκάθαρη πολιτική, θρησκευτική και αντιεπιστημονική ατζέντα εθνικιστικού προσανατολισμού. Άλλωστε, το παράδειγμα του Νταλιάνη δεν είναι το μοναδικό. Οι βασικοί οργανωτές των αντιμεταναστευτικών κινητοποιήσεων (που κορυφώθηκαν με ένοπλες “πολιτοφυλακές” και πογκρόμ) στον Έβρο υπήρξαν ταυτόχρονα βασικοί πρωταγωνιστές του λεγόμενου “αντιεμβολιαστικού κινήματος”, όπως ο δικηγόρος Πάρης Παπαδάκης (πρόεδρος της εθνικιστικής οργάνωσης “Αινήσιο Δέλτα” και βουλευτής της Ελληνικής Λύσης), ο πρώην αριστερός και νυν ακροδεξιός Βάκης Τσιομπανίδης (πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης για τις ξενοφοβικές/ εθνικιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου), οι “Θεματοφύλακες του Συντάγματος” κλπ.

Κάποιοι πολιτικοί κρετίνοι θα σπεύσουν αμέσως να επαναλάβουν τις ανοησίες πως όποιος αναδεικνύει τον ακροδεξιό προσανατολισμό των συγκεκριμένων κινητοποιήσεων βάζει αυτομάτως πλάτη στην αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης και το δυσανάλογο μέτρο της αναστολής εργασίας που αντιμετώπισαν χιλιάδες ανεμβολιάστοι υγειονομικοί. Ένας τέτοιος δυιστικός τρόπος σκέψης είναι εντελώς βλακώδης και αποπροσανατολιστικός, καθώς εμφανίζει ως κυρίαρχο εχθρό του κυβερνητικού αυταρχισμού τον εσμό που βρίσκεται ακόμα πιο δεξιά της νεοφιλελεύθερης/ ακροδεξιάς κυβέρνησης. Μια διαλεκτική προσέγγιση της πραγματικότητας δεν μπορεί να μπαίνει σε δυιστικά ψευτοδιλήμματα. Το γεγονός ότι ήμασταν απέναντι στον εθνικιστικό/ ρατσιστικό/ συνωμοσιολογικό εσμό στα μακεδονομαχικά συλλαλητήρια δεν σημαίνει πως ταυτόχρονα ήμασταν υπέρ της Νατοϊκής συμφωνίας των Πρεσπών για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων. Το γεγονός ότι ήμασταν απέναντι στον εθνικιστικό/ ρατσιστικό/ συνωμοσιολογικό εσμό του λεγόμενου “αντιεμβολιαστικού κινήματος” δεν σημαίνει πως ταυτόχρονα ήμασταν υπέρ της κατασταλτικής διαχείρισης της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι είμαστε απέναντι στον εθνικιστικό/ ρατσιστικό/ συνωμοσιολογικό εσμό όσων διαδηλώνουν αυτές τις ημέρες ενάντια στις “σατανιασμένες ταυτότητες” δεν σημαίνει πως ταυτόχρονα είμαστε υπέρ των νέων ταυτοτήτων. Από το 2019 έχουμε πόλεμο με την ακροδεξιά/ νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πόλεμο με βαρύ κόστος. Και σ’ αυτόν τον πόλεμο η “αντιπολίτευση” που βρίσκεται ακόμα δεξιότερα από την κυβέρνηση ΔΕΝ μπορεί να είναι φυσικός μας σύμμαχος.

Σημειώσεις:

1. Ο επικεφαλής του κόμματος πάτερ Βασίλειος Βολουδάκης συμμετείχε κι αυτός ενεργά στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Ανάμεσα στους φιλοξενούμενούς του στην εκπομπή του “Υπακοή” ήταν και ο Σουχαρίτ Μπαγκντί. Πιο ενδεικτικός, όμως, για την ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ της ακροδεξιάς και κάποιων αριστερών είναι ο διάλογος που είχε ο Βολουδάκης στις 2 Απριλίου του 2023 με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον θεωρητικό του “εθνομπολσεβικισμού” Αλεξάντερ Ντούγκιν

2. Ενδεικτικά βλ.εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=EeCPD8tagUA

3. Ανάμεσα σ’ αυτούς που επισκέφθηκαν το “μπάρμπεκιου – πάρτυ” στα Διαβατά ήταν και ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος δήλωσε: «Οι λαθροεισβολείς είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα μετά το δημογραφικό. Μπροστά μας έχουμε αλλοίωση πληθυσμού, θρησκεύματος, γλώσσας και ιστορίας. Μιλάμε για μια σύγχρονη μορφή πολέμου. Ο εχθρός είναι μέσα στη χώρα μας».

4. Τη σύνδεση αυτή μπορούμε να τη δούμε και στο πρόσωπου του Μιχαήλ Πατσίκας, οποίος ήταν εκ των διοργανωτών των μακεδονομαχικών συλλαλητηρίων και εκπρόσωπος τυπου της “Επιτροπής Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας”. Ο Πατσικάς μετά τη συμμετοχή του στο αντιεμβολιαστικό κίνημα συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Κούβελα και έγινε γενικός γραμματέας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πνοής Δημοκρατίας. Ο ίδιος υιοθετεί διάφοες θεωρίες συνωμοσίας, με την τελευταία να εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης της γεωμηχανικής στην καταιγίδα Daniel! Ακόμα μια ενδεικτική σύνδεση είναι η εκδήλωση 22 Ορθόδοξων Χριστιανικών Σωματείων της Θεσσαλονίκης στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 16/2 2020 με τρία βασικά θέματα:1) Τη συμφωνία των Πρεσπών 2) το “λαθρομεταναστευτικό” και 3) το δημογραφικό. Στην εκδήλωση μίλησαν οι παρακάτω: ο Μοναχός Μάξιμος Ιβηρίτης, πρ. πρωτοεπιστάτης του Αγίου Όρους, ο δικηγόρος Δήμος Θανάσουλας (ο οποίος συνδέεται με τους “υγειονομικούς κατά της υποχρεωτικότητας, ο καθηγητής Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης και ο “ερευνητής” Γεώργιος Ρωμανός (ο οποίος όπως και ο Πιτσίκαςαναπαράγει στο κανάλι του ΕΠΑΜ τη θεωρία συνωμοσίας για το Υπερόπλο φυσικών καταστροφών Η.Α.Α.R.P”).

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…