Με «δημιουργική» διάθεση ξεκίνησε τη σαιζόν της η επίσημη εκκλησία της Ελλάδας, με την Ιερά Σύνοδο να εκδίδει εγκύκλιο ενάντια στις αμβλώσεις («Περί της Προστασίας της Ανθρώπινης ζωής και αποφυγής των αμβλώσεων») με σκοπό να αναγνωστεί στις εκκλησίες ανήμερα των γενεθλίων της Θεοτόκου, που μάλλον θέλει να καθιερώσει ως «ημέρα ενάντια στις γυναίκες».

Όπως φαίνεται, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου αξιολόγησαν ως ευνοϊκή τη διεθνή συγκυρία – με την ανατροπή της υπόθεσης Roe v Wade και την κατάργηση της συνταγματικής προστασίας του δικαιώματος στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις ΗΠΑ- αλλά και την εγχώρια συγκυρία της γενικευμένηςκοινωνικής και οικονομικής κρίσης για να θίξουν ένα ζήτημα που σταθερά τους απασχολεί από τις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα και αφορά την οριστική και πλήρη νομιμοποίηση του δικαιώματος στην άμβλωση στην Ελλάδα. Ακόμη περισσότερο, η επιλογή αυτή αντανακλά τη διάθεση της εκκλησίας να αναμετρηθεί με την ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή του φεμινισμού και των φεμινιστικών αντιλήψεων στην κοινωνία.Παρόμοιους σκοπούς εξάλλου, θα εξυπηρετούσε και η συμμετοχή της στο αναχρονιστικό συνέδριο για τη γονιμότητα που είχε ανακοινωθεί το περασμένο καλοκαίρι, αλλά τελικά δεν πραγματοποιήθηκε μετά από  τη δημόσια αποδοκιμασία και τις αποχωρήσεις αρκετών συμμετεχουσών και συμμετεχόντων.

Η ελληνική εκκλησία ιστορικά είναι ένας από τους ισχυρότερους πόλους συστημικού μισογυνισμού και οργανωμένης αντίστασης απέναντι στις διεκδικήσεις και στα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα. Οι επίσημες θέσεις της εκκλησίας για τα κοινωνικά ζητήματα, όσο και το περιεχόμενο των κηρυγμάτων που διαβάζονται στις εκκλησίες αρκετά συχνάνομιμοποιούν τη βία κατά των γυναικών, την ομοφοβία, την τρανσφοβία και τον ρατσισμό. Χωρίς να είναι τυπικά διαχωρισμένη από το κράτος – τα νομικά εκκλησιαστικά πρόσωπα είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου- τηρεί διαχρονικά μια έντονα πολιτικοποιημένη δημόσια στάση,παίρνοντας θέση αναφορικά με νομοθετικές και άλλες θεσμικές λειτουργίες και επιδιώκοντας ιδεολογικές και κοινωνικές συμμαχίες με πολιτικές δυνάμεις που συμμερίζονται παρόμοιες απόψεις.  Ειδικότερα, τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική θέση των γυναικών, τις ενδοοικογενειακές σχέσεις, την ταυτότητα φύλου ή τον σεξουαλικό προσανατολισμόιεραρχούνται ως σημαντικά και  αναγνωρίζονται ως προνομιακό πεδίο παρέμβασης. Από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα,  ήταν η δημόσια παρέμβαση της εκκλησίας αλλά και υψηλόβαθμων ιερέων όταν νομοθετήθηκαν το σύμφωνο συμβίωσης καθώς και η αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Βεβαίως, και σε αυτές τις περιπτώσεις η εκκλησία βρήκε ιδεολογικές συμμαχίες με πολιτικά πρόσωπα, οργανώσεις και κόμματα.

Εν προκειμένω, είναι αυτονόητο, ότι για τα θέματα των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών και των ατόμων με μήτρα, η εκκλησία έχει αρκετούς συμμάχους από το πολιτικόπεδίο και βέβαια και μέλη της σημερινής κυβέρνησης. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι υπουργοί της κυβέρνησης πραγματοποιούν δημόσιες συναντήσεις και διατηρούν σχέσεις με αρκετές από τις θρησκευτικές οργανώσεις, συλλόγους και ομάδες που παλεύουν ενάντια στις αμβλώσεις στην Ελλάδα – δυστυχώς δεν είναι τόσο περιθωριακό αυτό το κομμάτι- και οι οποίες αποτελούν και κομμάτι της εκλογικής τους βάσης. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, κι ενώ η Νέα Δημοκρατία στην πραγματικότητα δεν έχει απομακρυνθεί καθόλου από ρατσιστικές αντιλήψεις που συνδέουν τις γεννήσεις με την αναπαραγωγή του έθνους, είτε εκφράζονται συγκαλυμμένες ως δημογραφικό ζήτημα, είτεδιατυπώνονται ανοιχτά, η εκκλησία βρήκε χώρο για να κάνει αυτή την πολιτική παρέμβαση και να συνεχίσει το λόμπινγκ της ενάντια στην άμβλωση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως μαρτυρούν και οι σημερινές συμβολικές φεμινιστικές κινητοποιήσεις έξω από τη μητρόπολη Αθηνών, αλλά και από άλλες εκκλησίες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, η εκκλησιαστική και ακροδεξιά προπαγάνδα ενάντια στις γυναίκες και στα δικαιώματα τους δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες. Το δικαίωμα στην άμβλωση προστατεύεται από το νόμο. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για δωρεάν, ασφαλείς και προσβάσιμες αμβλώσεις για όλες και όλα. «Όσο υπάρχουν κηρύγματα κατά των αμβλώσεων, θα υπάρχει και φεμινιστική αλληλεγγύη».

 

You May Also Like

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…