Η μαζική συλλογικότητα #save_tinos ξεκίνησε τη δράση της το 2014 μαζί με τη χωροθέτηση του πρώτου αιολικού πάρκου στην Τήνο. Με πολλές ενημερώσεις του λαού του νησιού μας και με τη συνδρομή του Δημήτρη Παυλάκη, πρωτεργάτη του πανελλαδικού αντι-αιολικού κινήματος, οργώσαμε την Τήνο. Χωριό το χωριό, από τον Πύργο, το χωριό του Γιαννούλη Χαλεπά, από τα Υστέρνια, το μπαλκόνι του Αιγαίου, την Καρδιανή, την Κώμη, τα Δυο Xωριά, την Αγάπη, και με πολλές συνελεύσεις, πολλές δράσεις, πορείες και αφίσες, δώσαμε στον κόσμο να καταλάβει και να κατανοήσει γιατί λέμε όχι στις ανεμογεννήτριες.

Λέμε όχι στις ανεμογεννήτριες, γιατί η μαζική εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί δεν συνδέεται με τις τοπικές μας ανάγκες. Η ονομαστική παραγωγή όλων των ανεμογεννητριών που είναι πιθανόν να εγκατασταθούν στο νησί, είναι πολλαπλάσια του ρεύματος που καταναλώνουμε. Λέμε όχι γιατί η ευρύτερη περιοχή αποτελεί ένα σπάνιο σε ομορφιά και βιοποικιλότητα κομμάτι της ελληνικής φύσης και, όπως είναι αναμενόμενο, από παρεμβάσεις τέτοιας κλίμακας θα αλλοιωθεί σημαντικά. Τα περισσότερα αιολικά «πάρκα» χωροθετούνται σε υψόμετρα άνω των 800 μέτρων, κατά τρόπο που αλλοιώνεται η αισθητική του τοπίου και η φυσική διάταξη της κορυφογραμμής.

Λέμε όχι στις ανεμογεννήτριες γιατί οι πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή εκτιμάται ότι θα αυξηθούν δραματικά, καθώς έχει αποδειχθεί ότι στην πλειονότητά τους προκαλούνται από το δίκτυο μεσαίας τάσης που συνδέει τα αιολικά πάρκα της περιοχής με το υπόλοιπο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η μαζική συσπείρωση του κόσμου της Τήνου ενάντια στο αιολικό πάρκο τρόμαξε την εταιρία που έκανε την εγκατάσταση. Ένα ετερόκλητο πλήθος από διαφορετικές πολιτικές απαρχές και διαφορετικά κοινωνικά στρώματα ενώθηκαν και ο στόχος ήταν κοινός.

 Στην Τήνο γνωρίσαμε καλά τι σημαίνει επιβολή «πράσινης ενέργειας» μετά τον αναίτιο ξυλοδαρμό πολιτών που αντιστέκονταν στην τοποθέτηση αιολικών πάρκων δύο φορές, μια τον Μάιο του 2020 και μια τον Σεπτέμβριο του 2021. Διμοιρίες των ΜΑΤ και άλλες αστυνομικές δυνάμεις δεν δίστασαν, σε συνεργασία με την εταιρία που εγκατέστησε το αιολικό πάρκο, να στρέψουν τη βία τους ενάντια σε πολίτες κάθε ηλικίας.

Εν μέσω καραντίνας και απαγόρευσης κυκλοφορίας πολιτών από νομό σε νομό, απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και πολιτών, η αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους του νησιού μας για να μεταφερθούν τα τεράστια κομμάτια των ανεμογεννητριών και να μην συναντήσουν καμία αντίσταση. Στην Τήνο το κράτος όχι μόνο αδιαφορεί για το λαϊκό αίσθημα που έχει εκδηλωθεί ενάντια στη βιομηχανία των ΒΑΠΕ, αλλά επιστρατεύει και την καταστολή για να επιβάλει στην τοπική κοινωνία τα συμφέροντα των επενδυτών.

Η τρομοκράτηση και ο εκφοβισμός όσων είναι απέναντι στην καταστροφή του περιβάλλοντος είναι συνήθης τακτική αυτών των εταιριών. Τα παραδείγματα είναι πολλά: Αγωγές και μηνύσεις σε πολίτες που αντιστέκονται, αγωγές και μηνύσεις σε δημοσιογράφους που γράφουν για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Η παραγωγή τέτοιου είδους αγωγών και η τακτική που ακολουθούν όλες οι «πράσινες» εταιρίες είναι πανομοιότυπες. Ανάλογα τέτοια περιστατικά υπάρχουν και στην Τήνο, με πάνω από εκατό αγωγές σε πολίτες που αντιστάθηκαν στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Οι αγωγές που δέχονται πολίτες και δημοσιογράφοι δεν μας φοβίζουν, δεν μας τρομοκρατούν και δεν θα μας αποτρέψουν στο μέλλον να λέμε τη γνώμη μας.

Ο σκοπός αυτών των εταιριών μέσω των αγωγών και των μηνύσεων είναι η αποτροπή στο να εκφράζουμε τις απόψεις μας και φυσικά η οικονομική και ηθική εξουθένωσή μας. H μεγάλη δυναμική του κινήματος ενάντια στις ανεμογεννήτριες στην Τήνο τρόμαξε τους επενδυτές στο νησί μας. Στην αρχή προσέλκυσαν διαφόρους πρόθυμους πολίτες να εργαστούν για την εταιρία με δέλεαρ υψηλούς μισθούς. Αργότερα ήρθαν μηνύσεις και αγωγές για την παρακώλυση του έργου . Οι αγωγές αυτές είχαν καθαρά ένα στόχο: Να εκφοβίσουν τους πολίτες που συμμετείχαν, συμμετέχουν και θα συμμετάσχουν σε μελλοντικούς αγώνες κατά των εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων.

Η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος σε βάρος των πολιτών και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη είναι τακτική που υιοθετεί η σημερινή κυβέρνηση δείχνοντας τα νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά της. Δεν την ενδιαφέρει τίποτα άλλο παρά το κέρδος σε βάρος του κλίματος, σε βάρος των πολιτών, σε βάρος της ίδιας μας της ζωής. Τα κέρδη τους είναι πάνω από κάθε οικολογική συνείδηση, τα κέρδη τους είναι πάνω από τον άνθρωπο. Στο βωμό του χρήματος θα κάνουν τα πάντα για να καταστρέψουν ολόκληρες περιοχές, για να τοποθετήσουν αιολικά πάρκα, για να πουλήσουν «πράσινη ανάπτυξη» και να μας κάνουν τη μεγάλη μπαταρία της Ευρώπης.

Κάθε νησί έχει το δικό του πλούτο, έτσι κι η Τήνος συγκεντρώνει ιστορικό, περιβαλλοντικό, καλλιτεχνικό και ανθρώπινο πλούτο. Γιατί θα πρέπει η εικόνα του νησιού μας με αυτή τη φυσική ομορφιά να καταστραφεί με τα βιομηχανικά πάρκα;

#save_tinos

2 σχόλια

Comments are closed.

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…