Τα Εξάρχεια ήταν, είναι και θα παραμείνουν ένας χώρος τόσο πολιτικών όσο και πολιτιστικών παρεμβάσεων, ένα μικρό ανάχωμα στην ορμή της κυριαρχίας. Είναι η γειτονιά με τα περισσότερα βιβλιοπωλεία, τις περισσότερες εκδόσεις, θέατρα, κινηματογράφους, χώρους τέχνης. Είναι μια γειτονιά ποτισμένη με αλληλεγγύη και αντίσταση: καταλήψεις, κοινωνικά κέντρα, αυτοοργανωμένες δομές, κοινωνικές κουζίνες και ένα σωρό κοινωνικές αντιστάσεις. Αυτά τα Εξάρχεια της κοινωνικής αυτοοργάνωσης και της ταξικής αλληλεγγύης θέλουμε, τα ανοιχτά σε κάθε άτομο. Και για αυτά τους τα χαρακτηριστικά δέχονται τέτοια βίαιη επίθεση.
Από τότε που η γειτονιά χαρακτηρίστηκε ως ο χαρακτηριστικότερος χώρος ζύμωσης των κοινωνικών κινημάτων, κράτος και κεφάλαιο κάνουν επίθεση με κάθε τρόπο. Αστυνομικές δολοφονίες όπως αυτές των 16χρονων Μιχάλη Καλτεζά και Αλέξανδρου Γρηγορόπολου, συνεχή βίαιη αστυνομική παρουσία και προκλητικότητα, προώθηση και συγκάλυψη του ναρκεμπορίου και πλέον βίαιος εξευγενισμός και τουριστικοποίηση. Το κερασάκι στην τούρτα: η καταστροφή της πλατείας για έναν σταθμό μετρό που θα ανεβάσει τα νοίκια και θα διώξει τα άτομα που κατοικούν στη γειτονιά, η ιδιωτικοποίηση του λόφου του Στρέφη και η μετατροπή του σε εξευγενισμένο πάρκο με φύλαξη και η εκκένωση ιστορικών χώρων όπως του Γκύνη συνθέτουν το μωσαϊκό της καταστολής με μεγάλη και καθημερινή αστυνομική βία.
Έχουμε λοιπόν, να διαλέξουμε, τι γειτονιά θέλουμε. Μια γειτονιά αλληλεγγύης και συντροφικότητας ή ένα απέραντο τουριστικό πάρκο;
Εκδήλωση με θέμα “Τα Εξάρχεια στο χθες και στο σήμερα”, 2/12, Τσαμαδού 15.
Θα μιλήσουν οι:
Νίκος Γιαννόπουλος
Γιώργος Καρατέγος
Βασίλης Σπυρόπουλος
Χαρά Χριστοπούλου
Θα υπάρξει παρέμβαση από:
Γιώργος Νικολαΐδης φωτογράφος-συγγραφέας
Σπύρος Δαπέργολας ΚΚΚ Βοξ
Αλέξανδρος Κατσής Κατάληψη Στέγης Νοταρά 26
Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…