Στην ποινικοποίηση της πολιτικής αντίδρασης και των κινητοποιήσεων ενάντια στη δημιουργία νέων «δομών» για τους πρόσφυγες –στρατοπέδων-κολαστηρίων στην πραγματικότητα–, καταφεύγουν η κυβέρνηση και ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης. 

Τις τελευταίες μέρες, 20 άτομα στη Χίο, στην πλειονότητα τους αιρετοί (αντιπεριφερειάρχες, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγώνα ενάντια στη νέα δομή, συνδικαλιστές και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) λαμβάνουν κλήσεις από το Λιμενικό, κατόπιν εντολής της Εισαγγελίας Χίου, για ανωμοτί κατάθεση (ως οιονεί κατηγορούμενοι δηλαδή) για τα γεγονότα στις 5 και 6 Γενάρη στο λιμάνι των Μεστών και της Χίου. Ήταν τότε που επιχειρήθηκε να αποβιβαστούν στο νησί (αρχικά στο λιμάνι των Μεστών και στη συνέχεια στο κεντρικό λιμάνι της Χίου) τα μηχανήματα της ΤΕΡΝΑ, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή του νέου στρατοπέδου για τους πρόσφυγες στη Χίο, κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου στη Σάμο

Τα διερευνώμενα αδικήματα είναι παρακώλυση συγκοινωνιών, παράνομη βία και «διέγερση σε ανυπακοή» – ένας πολύ ευρύχωρος και βολικός για κάθε εξουσία χαρακτηρισμός, που ποινικοποιεί κάθε διαμαρτυρία. Αδικήματα που δεν διαπράχθηκαν, αφού και στις δυο συγκεντρώσεις επί της ουσίας δεν υπήρξε ένταση, κάτι που αποδεικνύεται και από τα ίδια τα βίντεο που συνοδεύουν τη δικογραφία.

Ωστόσο το ζήτημα δεν είναι οι όποιες διώξεις, που είναι εντελώς αμφίβολο και αν θα ασκηθούν, αφού ούτε βία ασκήθηκε, ούτε «διέγερση σε ανυπακοή» υπήρξε. Άλλωστε φάνηκε εξαρχής ότι η τοπική αστυνομία και το λιμεναρχείο ήθελαν να αποφύγουν οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας σύγκρουση. Ειδικά μετά το κάζο που έπαθαν το Φλεβάρη του 2020, όταν οι νησιώτες ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι τα φερμένα από την Αθήνα ΜΑΤ δεν βαράνε μόνο αναρχοάπλυτους στα Εξάρχεια, αλλά λειτουργούν σαν συμμορία.

Διχασμός και εκφοβισμός

Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση, δια του υπουργού της, προσπαθεί με κάθε τρόπο να φτιάξει αυτά τα κολαστήρια στα νησιά, παρά την αντίδραση ολόκληρων των τοπικών κοινωνιών, που, από αντίθετες εκ διαμέτρου αφετηρίες, είναι η αλήθεια, αντιδρούν στα σχέδια της. 

Ο Νότης Μηταράκης, μετά τα έκτροπα του 2020, προσπαθεί με δύο βασικά εργαλεία, τον εκφοβισμό και τον διχασμό των τοπικών κοινωνιών, να προχωρήσει την κατασκευή των νέων υπερδομών, χωρίς να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με το σύνολο των τοπικών κοινωνιών. Οι κλήσεις αιρετών σε «ανωμοτί καταθέσεις», με κατηγορίες που δύσκολα θα σταθούν (ελπίζουμε…) σε οποιοδήποτε δικαστήριο, εντάσσονται στη στρατηγική του εκφοβισμού: ξέρουμε ποιοι ήσασταν, πού πήγατε, τι λέγατε, τι γράφατε στα κοινωνικά δίκτυα, «σας ξέρουμε».

Ο δεύτερος άξονας της στρατηγικής Μηταράκη είναι η σπορά της διχόνοιας στις τοπικές κοινωνίες. Ενδεικτικά, στην εκλογική περιφέρεια του υπουργού, τη Χίο, η κυβέρνηση χαϊδεύει τους κατοίκους του χωριού που γειτονεύει με την υφιστάμενη δομή της ΒΙΑΛ, υποσχόμενη ότι, με το που φτιαχτεί η νέα δομή, θα την κλείσει, ενώ παράλληλα μοιράζει λεφτά στη δημοτική αρχή και τα τοπικά ΜΜΕ για να τα πάρει με το μέρος του.  

Για τον Μηταράκη, άλλωστε, φαίνεται πως δύο παράγοντες ενισχύουν την επιμονή, αν όχι εμμονή, να φτιάξει τις δομές στα νησιά: αφενός τα ευρωπαϊκά λεφτά είναι πάρα πολλά (πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ) για να χαθούν, αφετέρου ο υπουργός θέλει να «ξεπλύνει» το όνομά του (και ει δυνατόν να εξασφαλίσει την επανεκλογή του, αν δεν καταφέρει να μετακινηθεί σε κάποια περιφέρεια της Αττικής), που αμαυρώθηκε ανεξίτηλα μετά τους τραμπουκισμούς των ΜΑΤ το 2020.

Άλλος για το εκατομμύριο;

Οι διώξεις στη Χίο έρχονται μόλις μερικά 24ωρα μετά τα γεγονότα στη Βάστρια της Λέσβου, όπου οι διαμαρτυρίες ενάντια στην κατασκευή της εκεί νέας δομής είχαν απρόσμενη κατάληξη με εμπρησμούς των χωματουργικών μηχανημάτων που θα έκαναν τις πρώτες εργασίες.

Σαν να μη συνέβη τίποτα, ωστόσο, οι γαλάζιοι δήμαρχοι των τριών νησιών (Λέσβος, Χίος, Σάμος) μετέβησαν την Παρασκευή 11/2 στον Γεραπετρίτη  σαν να μη συμβαίνει τίποτα και έφυγαν με δωράκια (1 εκατομμύριο ευρώ ανά νησί για όποια χρήση), αψηφώντας τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και τη δηλωμένη αντίθεση των τοπικών κοινωνιών που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν (τουλάχιστον στη Χίο και τη Λέσβο) στα κυβερνητικά σχέδια.

Με δυο λόγια, εκφοβισμοί, διχόνοια, δωράκια στους κολλητούς, κατά τη γνωστή συνταγή της κυβέρνησης Μητσοτάκη…

 

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…