Πηγή: https://sinpermiso.info/textos/reino-unido-una-agenda-repleta-de-huelgas , 11/12/2022/ Μετάφραση Α.Λ.

Αυτός ο μήνας θα είναι περιπετειώδης στην Αγγλία. Ένα κύμα απεργιών που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια σαρώνει τη χώρα και κινητοποιεί πολλούς διαφορετικούς τομείς.

Εργάτες σιδηροδρόμων: 40.000 εργαζόμενοι καλούνται από το συνδικάτο τους σε απεργία στις 13, 14, 16 και 17 Δεκεμβρίου.

Εθνική Υπηρεσία Υγείας: Οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες καλούνται σε απεργία στις 15 και 20 του μήνα. Οι οδηγοί ασθενοφόρων έχουν προσχωρήσει στην απεργία, περίπου 15.000 εργαζόμενοι. Αν επεκταθεί και σε άλλους επαγγελματίες, γιατρούς, μαίες, φυσιοθεραπευτές, θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν περίπου 300.000 άτομα. Η κατάσταση του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) είναι απελπιστική. Υπολογίζεται ότι 7 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε λίστα αναμονής. Περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας δεν έχουν ακόμη καλυφθεί. Εκτός από αυξήσεις των μισθών, ζητούν μέτρα για τη βελτίωση του δημόσιου χαρακτήρα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ταχυδρομεία: Στις 9, 11, 14, 15, 23 και 24 Δεκεμβρίου δεν θα παραδοθούν επιστολές ή δέματα. Περίπου 110.000 εργαζόμενοι καλούνται να απεργήσουν. Η ιστορική Royal Mail ιδιωτικοποιήθηκε το 2013 και έκτοτε οι υπηρεσίες γίνονται όλο και χειρότερες, παρόλο που οι μέτοχοι συνεχίζουν να εισπράττουν τα πλούσια μερίσματά τους.

Eurostar: Η σιδηροδρομική υπηρεσία που συνδέει την Αγγλία με την ευρωπαϊκή ήπειρο μέσω της σήραγγας της Μάγχης δεν θα έχει δρομολόγια στις 18, 22 και 23 του μηνός.

Προσωπικό των τελωνείων: 8 ημέρες απεργίας κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων.

Τα λεωφορεία του Λονδίνου προχώρησαν σε απεργία την 1η και 3η Δεκεμβρίου και ετοιμάζουν νέες απεργίες αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Απεργίες έχουν επίσης προκηρυχθεί στα γραφεία διαβατηρίων, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες  ασφάλειας, στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος, στους εξεταστές αδειών οδήγησης, στους πυροσβέστες… ένα κύμα κινητοποιήσεων που θα έμοιαζε με γενική απεργία αν συνέπιπτε στις ημερομηνίες. Όλοι ζητούν αύξηση των μισθών που να πλησιάζει τα επίπεδα του πληθωρισμού. Τίποτα λιγότερο.

Ο πληθωρισμός είναι στο 11%, ο υψηλότερος των τελευταίων 40 ετών, και ο πληθωρισμός των τροφίμων 16,4%, ο υψηλότερος από το 1977. Οι μισθοί είναι εδώ και καιρό στάσιμοι και η κατάσταση στις φτωχότερες γειτονιές είναι ανησυχητική. Το πρόγραμμα Pantry, μια τράπεζα τροφίμων, αναφέρει ότι «υπάρχουν άνθρωποι που τρέφονται με τροφές κατοικίδιων ζώων ή προσπαθούν να ζεστάνουν το φαγητό στο καλοριφέρ ή με κερί». H οργάνωση υπεράσπισης των καταναλωτών Which? καταγγέλλει ότι 9 στους 10 καταναλωτές ανησυχούν για τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, 8 στους 10 ανησυχούν για τις τιμές των καυσίμων και 6 στους 10 ανησυχούν για τις τιμές των κατοικιών.

Ποια είναι η απάντηση της συντηρητικής κυβέρνησης; Η χρήση του Στρατού και ειδικευμένων δημοσίων υπαλλήλων για να ενεργήσουν ως απεργοσπάστες σε τομείς που αποκαλούν στρατηγικούς, όπως οι μεταφορές, τα ασθενοφόρα ή τα σύνορα, ή ακόμη και, αν το κρίνουν απαραίτητο, να στρατιωτικοποιήσουν ορισμένους από τους απεργιακούς τομείς.

Ένας Δεκέμβριος με μεγάλη κινητικότητα για τη βρετανική εργατική τάξη. Μια αναγγελία μαχών που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε όλη την Ευρώπη.

*Miguel Salas: Ισπανός συνδικαλιστής, μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας Sin Permiso.

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…