Το Σαββατοκύριακο 8-9 Ιουλίου, πραγματοποιείται το 8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων, στο πάρκο Ματσόπουλου. Ακολυθούν η ανακοίνωση της Ανοικτής Συνέλευσης Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων και το πρόγραμμα.

Το 8o Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων είναι εδώ, στο γνώριμο καλοκαιρινό ραντεβού στο πάρκο Ματσόπουλου, 8-9 Ιουλίου με δωρεάν είσοδο! Με κεντρικό σύνθημα «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΕ ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ» υπόσχεται ένα πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα στα πλαίσια του οποίου, μέσα από συζητήσεις, συναυλίες, θεματικά εργαστήρια, φιλοδοξούμε τις δυο αυτές μέρες να αποτελέσει το φεστιβάλ, μια συλλογική διαδικασία αναζήτησης και συζήτησης για θέματα κοινωνικής και πολιτικής διαπάλης, για να μοιραστούμε τις αγωνίες και τις σκέψεις μας κόντρα στον συμβιβασμό, την υποχωρητικότητα και την εκμετάλλευση.

Το 8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων είναι κομβικό γιατί πραγματοποιείται σε μια εποχή πολλαπλής κρίσης, λίγους μήνες μετά τη δολοφονία στα Τέμπη και λίγες μέρες μετά τη δολοφονία προσφύγων στα ανοιχτά της Πύλου. Όσο το αίτημα για ζωή, αξιοπρέπεια και ελευθερία δεν δικαιώνεται, εμείς δηλώνουμε έμπρακτα ότι η κοινωνική ενεργοποίηση και δράση αποτελεί αναγκαιότητα.

Για τον λόγο αυτό, προτεραιότητα για τη φετινή διοργάνωση του κορυφαίου συλλογικού γεγονότος της περιοχής μας, είναι τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα που αναδεικνύει η εποχή και που μας προβληματίζουν. Έτσι, οι συζητήσεις και τα εργαστήρια θα αφορούν, το προσφυγικό και μεταναστευτικό, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τα κινήματα σήμερα αλλά και τα εργασιακά ζητήματα, την οργάνωση των εργαζομένων, τις σχέσεις γονέων – παιδιών καθώς και το θέμα της έμφυλης καταπίεσης (ενδοοικογενειακή βία, αυτοδιάθεση γυναικείου σώματος, γυναικοκτονίες).

Παράλληλα το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ υπόσχεται κι ένα ανεπανάληπτο μουσικό διήμερο. Την πρώτη μέρα με έντεχνο-λαϊκό πρόγραμμα και Ικαριώτικο γλέντι και τη δεύτερη μέρα, με χιπ χοπ και πανκ ροκ!

Σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε την αντίστασή μας απέναντι στον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον φασισμό, τις διακρίσεις, την εκμετάλλευση, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αλλά και την κοινή μας δράση διεκδικώντας έναν κόσμο που μπορεί και πρέπει να αλλάξει με κεντρικό άξονα την αλληλεγγύη που δεν αφήνουμε να βουλιάξει.

Ανοικτή Συνέλευση Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων

Το πρόγραμμα του 8oυ Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων

«Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΕ ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ»

8 & 9 Ιουλίου 2023, Πάρκο Μύλου Ματσοπούλου, Είσοδος ελεύθερη

Μετράμε αντίστροφα! Στο πλαίσιο του κορυφαίου κοινωνικοπολιτικού και πολιτιστικού, συλλογικού γεγονότος της περιοχής μας, συζητάμε για τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα που αναδεικνύει η εποχή και που μας προβληματίζουν. Αλλά και τραγουδάμε και χορεύουμε στους ρυθμούς της έντεχνης, λαϊκής, δημοτικής μουσικής και στους ρυθμούς της χιπ χοπ και πανκ ροκ.

Παράλληλα και στις δύο ημέρες θα λειτουργήσει παιδότοπος και βιωματικό εργαστήρι για τα παιδιά, βιβλιοπωλείο, ταβέρνα, μπαρ, πάγκοι με μπλουζάκια του φεστιβάλ και προϊόντα της ΒΙΟ.ΜΕ. καθώς και εκθέσεις φωτογραφίας και σκίτσου.

Σάββατο 8 Ιουλίου

17:45 ΕΝΑΡΞΗ

18:00 ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ένα δίωρο βιωματικό εργαστήρι ανοιχτό για όλα τα παιδιά, με στόχο την κατανόηση των νοημάτων της διαφορετικότητας, της αποδοχής και της συμπερίληψης και παράλληλα την ανάδειξη της ενσυναίσθησης.

18:15 ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Εργαστήρι για γονείς και παιδιά: «Γιατί δε με ακούει» Συζητάμε με τον παιδοψυχίατρο-οικογενειακό ψυχοθεραπευτή Δημήτρη Φιλοκώστα, του Κέντρου Ημέρας Παιδιών και Εφήβων και της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Νομού Τρικάλων, για τη σχέση γονέα – παιδιού.

19:30 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Τα Δικαιώματα, οι Ελευθερίες και τα Κινήματα σήμερα. Συζητάμε με τους: Γιάννη Ελαφρό, δημοσιογράφο και Χρήστο Λάσκο, οικονομολόγο.

21:15. ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

  • Ρίτα Αντωνοπούλου και Ρεβάνς
  • Νησιώτικο γλέντι

Κυριακή 9 Ιουλίου

17:45 ΕΝΑΡΞΗ

18:00. ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

«Η δική μου φωνή», εργαστήρι για παιδιά δημοτικού: Ένα εργαστήρι με την Ελένη Ποζιού, Φιλόλογο και θεατροπαιδαγωγό, που στόχο έχει την ενδυνάμωση των ταυτοτήτων, την αποδοχή της ετερότητας και την κατανόηση της συμπερίληψης όλων των παιδιών στην εκπαίδευση και στην κοινωνία.

18:15. 1ο ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Εργατικά σχήματα Τρικάλων. Συζητάμε για την κοινή μας δράση ενάντια στον σύγχρονο εργατικό μεσαίωνα που διαμορφώνεται με επιστέγασμα τον νόμο Χατζηδάκη, που επισφραγίζει και επεκτείνει την ατελείωτη «μαύρη» εργασία, την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και επιδιώκει να βάλει στον γύψο τη συνδικαλιστική δράση, τους αγώνες και τις απεργίες και την ίδια τη λειτουργία των σωματείων.

18:15. 2ο ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος: προσπάθειες στέρησης σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων (αμβλώσεις, ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, έμφυλη βία). Η Φυλική Αταξία, συζητά με τη Σοφία Μπέμπεζα, θεωρητικό της τέχνης/πολιτισμικών σπουδών, εικαστικό, και επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου για τα Έμφυλα δικαιώματα και την Ισότητα ΔΙΟΤΙΜΑ.

19:30 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Φράχτες και πνιγμένοι/πνιγμένες στη Μεσόγειο αλλά και εργατικά χέρια που τους λείπουν. Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα σήμερα. Συζητάμε με τους: Απόστολο Καψάλη, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Άχιμ Ρολλχόιζερ, μέλος της Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στα Pushbacks και τη Συνοριακή Βία.

21:15. ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

  • Κακοτέχνης – Παράξενος – Under Pressure
  • Μαριοννέτες
  • Κάπα Ξήγα

Στον χώρο του Φεστιβάλ και τις δύο ημέρες θα φιλοξενούνται επίσης βιβλιοπωλείο και προϊόντα από τη ΒΙΟ.ΜΕ., ενώ παράλληλα θα λειτουργούν ταβέρνα, μπαρ και οι εκθέσεις φωτογραφίας και σκίτσου:

  • «Πλάθουμε Ουτοπίες για να Ξορκίσουμε τη Δυστοπία» από τις εκδόσεις του Κάμπου.
  • «Ματωμένα πορτρέτα» Τα θύματα της κρατικής καταστολής και της ρατσιστικής βίας. Οι γυναικοκτονίες. Του ζωγράφου Δημήτρη Αστερίου.

#Αντιρατσιστικό_Φεστιβάλ_Τρικάλων

 

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…