Στιγμιότυπο από την εκλογική διαδικασία σε εκλογικό τμήμα του Ηρακλείου Κρήτης, Κυριακή 21 Μαΐου 2023. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ / ILIALIVE.GR / EUROKINISSI)
1. Ξεκινάω με το κλάσικ θέμα μου, το αν έπεσαν μέσα οι δημοσκοπήσεις. Η απάντηση είναι ότι ναι οι μετρήσεις έπιασαν το αποτέλεσμα, με την εξαίρεση της Νέας Δημοκρατίας την οποία υπερτίμησαν. Γενικά οι έρευνες έφερναν τη ΝΔ στη ζώνη του 42%-43% και τελικά έκατσε στο 40,55% -μικρή η διαφορά βέβαια.
2. Ιστορικό ρεκόρ αποχής με 800.000 χιλιάδες λιγότερους ψηφοφόρους από τις 21 Μάη. Το γεγονός δεν πρέπει να εκπλήσσει αφού αυτές οι εκλογές λειτουργούσαν ως οιονεί δεύτερος γύρος των προηγούμενων. Δεδομένης της τεράστιας διαφοράς του πρώτου από τον δεύτερο, δεν υπήρχε κεντρικό πολιτικό διακύβευμα στην κάλπη. Δεν νομίζω ότι έχουν γίνει ξανά εκλογές στην Ελλάδα μέσα σε κλίμα τόσης αδιαφορίας. Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι η αποχή μάλλον έπληξε περισσότερο τις προοδευτικές δυνάμεις.
3. Ο Μητσοτάκης πέτυχε μια ιστορική νίκη, πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα. Για πρώτη φορά από το 1974 το κυβερνών κόμμα παίζει μόνο του μπάλα στο κεντρικό πολιτικό πεδίο, αφού δεν υπάρχει απειλητική κυβερνητική εναλλακτική. Επίσης για πρώτη φορά από το 1974 (που ήταν ιδιάζουσα εκλογή) σημειώνεται εκλογική κυριαρχία των δεξιών δυνάμεων σε βάρος των αντιδεξιών. Η επιτυχία Μητσοτάκη γίνεται ακόμα πιο σημαντική αν λάβουμε υπόψη τη στρατηγική θέση που έχει καταλάβει στο χώρο του Κέντρου, κάνοντας hijack πολύ σημαντικά στοιχεία της ατζέντας της Κεντροαριστεράς.
4. Η νίκη Μητσοτάκη είναι μια νίκη της μεθόδου σε ό,τι αφορά τόσο τη συλλογή και τη διαχείριση των δεδομένων όσο και τη συγκρότηση συστήματος εξουσίας.
5. Ο Μητσοτάκης θριαμβεύει κανιβαλίζοντας της δημοκρατία.
6. Ωστόσο, το γεγονός ότι τελικά το ποσοστό της ΝΔ έπεσε κάτω από τα προβλέψεις, θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί από τους μεν νεοδημοκράτες ως προειδοποίηση των κινδύνων που επιφυλάσσει η αλαζονεία, για τους δε αντιπάλους τους ως πρώτη ένδειξη των αδύνατων στοιχείων της νέας κυβέρνησης.
7. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος χαμένος αυτών των διπλών εκλογών, αφού από το 31,53% του 2019 έφτασε στο 17,84%. Με ποδοσφαιρικούς όρους θα λέγαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε κατηγορία. Στις δεύτερες εκλογές απέφυγε μια νέα κατάρρευση, η οποία ήταν πιθανή αφού στις πρώτες έρευνες μετά τις 21 Μάη μετριόταν ακόμα και στο 14%. Ωστόσο, δεν απέφυγε τη νέα πτώση του ποσοστού του. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο.
8. Η απόφαση του Τσίπρα να παραμείνει στην ηγεσία μπορεί να ικανοποιεί το σκληρό κομματικό ακροατήριο, εντούτοις, είναι εσφαλμένη. Πέρα από το ότι έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά δύσκολο για έναν οποιονδήποτε ηγέτη να ανακάμψει από μια τόσο μεγάλη ήττα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και αν του Τσίπρα του πάνε όλα περίφημα μέχρι τις ευρωεκλογές (πράγμα αμφίβολο), ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα κόμμα της τάξης του 20%. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να συνεχιστεί η φθορά.
9. Το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει να γίνει μάθημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ. Παρά τα διάφορα παλαιοπασοκικά «ερχόμαστε με φόρα» κτλ, είναι ισχνή η αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε νέα πτώση. Μετά τις εκλογές της 21ης Μάη όλα τα βλέμματα στράφηκαν προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά το κόμμα φάνηκε τελείως ανέτοιμο να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα. Επιπλέον, το στυλ αναβίωσης της εποχής Carmina Burana συγκινεί πια λίγος ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.
10. Το ΚΚΕ είναι ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα αφού από το 5,30% του 2019 πήγε χτες στο 7,69%. Ωστόσο, η επιτυχία μετριάζεται αν συγκρίνουμε το 2,4% που κέρδισε το ΚΚΕ με το 13,7% που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ασφαλώς η επικοινωνιακή ανανέωση του κόμματος ήταν θετική, αλλά στη δεύτερη καμπάνια φάνηκε να παρασύρεται από την «επικοινωνία», πράγμα που αν συνεχιστεί, θα το βλάψει. Ήδη είχε μια φθορά από κινήσεις όπως η αφίσα με τα πρόσωπα των αντιπάλων του.
11. Το 12,7% που πήραν τα 3 (κοινοβουλευτικά πλέον) ακροδεξιά κόμματα δείχνει το βαθύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Το φαινόμενο δεν είναι συγκυριακό. Στις έρευνες βλέπουμε ένα 10% με αντιδημοκρατικά και αντικοινοβουλευτικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Ειδικά το 4,64% που πήρε η νέα μορφή της εγκληματικής οργάνωσης, αποδεικνύει πόσο εσφαλμένος ήταν ο εφησυχασμός απέναντι στον φασιστικό κίνδυνο. Αποδεικνύει επίσης ότι οι μεθοδεύσεις της ΝΔ σχετικά με την τροπολογία για τον Κασιδιάρη, έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα. Γενικά, η καλλιέργεια ηθικού πανικού για τη μετανάστευση από τη Δεξιά και τα Media, στο τέλος της ημέρας ευνοεί την Άκρα Δεξιά.
12. Η Κωνσταντοπούλου κατάφερε τελικά να μπει στη Βουλή. Με την τάση που είχε, αν οι εκλογές γίνονταν μια βδομάδα μετά, δεν θα έμπαινε. Η επιτυχία της αποτελεί νίκη της αντιπολιτικής.
13. Το ΜέΡΑ25 δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή. Ωστόσο, κατάφερε να φτάσει το 2,5% όταν οι πρώτες μετρήσεις μετά τις 21 Μάη το έδειχναν αρκετά κάτω από το 2%. Η καμπάνια του ήταν καλή, ωστόσο ήταν αδύνατο να αναταχθεί η καταστροφική καμπάνια των πρώτων εκλογών. Αυτός ο χώρος θα έχει μια τελευταία ευκαιρία στις ευρωεκλογές την οποία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί, αρκεί να αφήσει πίσω του το «σύνδρομο της προδοσίας του 2015» και να δει τι έχει να πει για το 2023.
Διαβάστε επίσης

Η Ίμπιζα κάποτε έμοιαζε με μια από τις Σποράδες… Αυτή την παραοικονομία θέλουμε;

Το κείμενο το «αλιεύσαμε» από τον τοίχο της Iris Lykourioti στο Facebook.…

Στο πάρτι του γιου μου ήρθαν μόνο δύο παιδάκια και ο κλόουν μοίραζε μπαλόνια στους περαστικούς

«Τελικά το να είσαι αυτιστικός στην Ελλάδα είναι όμοιο με το να έχεις λέπρα. Τελικά όλοι αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα μέχρι το αυτιστικό να μας καλέσει στο πάρτι του»