Πηγές: https://rebelion.org/  https://www.anred.org/ (2.7.2022) | Μετάφραση Α.Λ.

 

Μετά από 18 ημέρες διαμαρτυριών, οι ιθαγενικές οργανώσεις αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεων αφού κατέληξαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση, σε συνάντηση που πραγματοποήθηκε με τη μεσολάβηση της Επισκοπής του Εκουαδόρ. «Μόνο ο αγώνας μας επέτρεψε να κερδίσουμε δικαιώματα! Πετύχαμε αποτελέσματα στην εθνική ατζέντα των 10 σημείων, πετύχαμε μέτρα για την ανακούφιση της οικονομικής κατάστασης, της υγείας και της εκπαίδευσης, των ευάλωτων οικογενειών στην ύπαιθρο και στις πόλεις, για την υπεράσπιση της ζωής». Με αυτόν τον τρόπο η CONAIE ανακοίνωσε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την κυβέρνηση τονίζοντας ότι σε 90 ημέρες θα αξιολογηθεί η εκπλήρωση των συμφωνιών και των δεσμεύσεων που υπογράφηκαν.

Τα σημεία της συμφωνίας έχουν ως εξής:

– Μείωση κατά 15 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης, ντίζελ και υγραέριο. Χαμηλότερες τιμές καυσίμων με την αντίστοιχη εστίασή τους στους παραγωγικούς οικονομικούς τομείς της υπαίθρου, καθώς και σε κοινοτικές, χερσαίες και ποτάμιες μεταφορές.

– Κατάργηση τουδιατάγματος 95 για τους υδρογονάνθρακες. Δεν θα επεκταθούν τα σύνορα πετρελαϊκής εκμετάλλευσης για να προστατευθούν τα εδάφη και τα συλλογικά δικαιώματα των ιθαγενών λαών.

– Μεταρρυθμίσεις στο διάταγμα 195 για την εξορυκτική δραστηριότητα σύμφωνα με τις οποίες δεν θα γίνονται εξορύξεις σε προστατευόμενες ζώνες και πατρογονικά εδάφη, σε ζώνες εξαιρετικής πολιτιστικής και βιολογικής σημασίας, σε αρχαιολογικές ζώνες, σε περιοχές προστασίας υδάτων. Προστασία του δικαιώματος της πρότερης ελεύθερης και με πλήρη ενημέρωση διαβούλευσης των κοινοτήτων, λαών και ιθαγενικών εθνοτήτων όπως ορίζει η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Comisión Interamericana de Derechos Humanos) και το Σύνταγμα του Εκουαδόρ.

– Εκτελεστικό διάταγμα που διπλασιάζει τον προϋπολογισμό για το σύστημα διαπολιτισμικής γλωσσικής εκπαίδευσης.

– Κατάρτιση νομοσχεδίου μεταρρύθμισης του άρθρου 66 του Οργανικού Νόμου της Ειδικής Επικράτειας της Αμαζονίας ώστε το 10% του ταμείου της Ειδικής Εδαφικής Περιφέρειας της Αμαζονίας (CTEA) να προορίζεται για τις ιθαγενικές εθνότητες.

– Εκτελεστικό διάταγμα για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας το οποίο επιτρέπει την άμεση διάθεση φαρμάκων και ιατρικού υλικού στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.

– Ενίσχυση των επιχειρήσεων και των μηχανισμών ελέγχου των τιμών από την κερδοσκοπία, ιδιαίτερα των αγαθών πρώτης ανάγκης.

– Αύξηση του Επιδόματος Ανθρώπινης Ανάπτυξης από 50 σε 55 δολάρια με αποδέκτες 1,4 εκατομ. οικογένειες, διαγραφή ληξιπρόθεσμων δανείων μέχρι 3.000 δολάρια, 100 εκατομ. δολάρια επιπλέον για παραγωγικές πιστώσεις, γεωργικές επιδοτήσεις, μείωση του επιτοκίου της Banecuador από 10% σε 5% για πιστώσεις μέχρι 3.000 δολάρια.

– Κατά τη διάρκεια 90 ημερών θα δημιουργηθεί ένα τραπέζι διαλόγου, με την παρουσία εγγυητών, για την παρακολούθηση των συμφωνιών και την επίλυση των ζητημάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα από τα 10 σημεία των αρχικών διεκδικήσεων της CONAIE.

– Τερματισμός της απεργίας και σταδιακή επιστροφή των ιθαγενών στις κοινότητές τους.

– Λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Το σύνολο των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν ανέρχεται συνολικά σε περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια που θα ωφελήσουν άμεσα τους ιθαγενείς λαούς και εθνότητες και ολόκληρο τον λαό του Εκουαδόρ.

Όπως αναφέρει η CONAIE, «τα παραπάνω απλώς επιβεβαιώνουν ότι, προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας, ο δρόμος είναι ο αγώνας. Από τα εδάφη μας θα επαγρυπνούμε για την εκπλήρωση αυτών των συμφωνιών».

 

 

Διαβάστε επίσης

Το τραγούδι-ύμνο κατά των γυναικοκτονιών στο Μεξικό ερμήνευσαν θηλυκότητες της Ανοιχτής Ορχήστρας

Πηγή: www.rosa.gr Το “Canción sin Miedo” της Vivir Quintana αποτελεί ένα τραγούδι-ύμνο…

23ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας: 1, 2 και 3 Ιουλίου στα Ιλίσια

Ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι αλλάζει Με αυτό το σύνθημα γίνεται…

2ο books n’ beer fest: 3-5 Ιουνίου, πλατεία Πρωτομαγιάς (Πεδίο Άρεως)

Το 2ο books n’ beer fest θα διεξαχθεί στην πλατεία Πρωτομαγιάς (Πεδίο Άρεως) κατά το πρώτο…

Το μετρό στην πλατεία Εξαρχείων μέσο τουριστικοποίησης

Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους των Εξαρχείων όσοι και όσες μένουν ή κυκλοφορούν για…