Πηγή: LeftEast (25/03/2022) | Μετάφραση: Κατερίνα Αναστασίου

Κάθε διαμαρτυρία χρειάζεται ένα ταμείο –οι απεργοί εργάτες και οι άνθρωποι στα οδοφράγματα πρέπει να τρώνε, αλλιώς δεν θα μπορέσουν να αντέξουν αρκετά. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται διαβεβαίωση ότι, αν απολυθούν, θα λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη και θα μπορέσουν να θρέψουν τα παιδιά τους.

Ούτε η γνωστή ρωσική αντιπολίτευση ούτε ξένες οργανώσεις έχουν δημιουργήσει ένα τέτοιο ταμείο. Έτσι, το κάνουμε μόνοι μας –με τη βοήθειά σας και την υποστήριξη του προγράμματοςAntiJob“, το οποίο υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Είμαστε μέλη του ρωσικού αντιπολεμικού κινήματος. Κάποιοι από εσάς μπορεί να μας γνωρίζετε ήδη ως “Antivoennybolnichny” (στα ελληνικά: Αντιπολεμική αναρρωτική άδεια) και “Feminist Anti-War Resistance” (ΦεμινιστικήΑντιπολεμική Αντίσταση). Δεν είμαστε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν είμαστε πολιτικοί επιστήμονες και δεν είμαστε κομματικός πυρήνας. Είμαστε απλώς άνθρωποι από διάφορες πόλεις της Ρωσίας που διαμαρτυρόμαστε μόνιμα κατά του πολέμου στην Ουκρανία και του αυταρχικού καθεστώτος στη Ρωσία, με διάφορους τρόπους.

Στη Ρωσία, πολλοί άνθρωποι αντιτίθενται στον πόλεμο και κάθε μέρα γίνονται όλο και περισσότεροι. Από την αρχή του πολέμου, προωθούμε την ιδέα των απεργιών, των αναρρωτικών αδειών (για να μην υπηρετούμε το κράτος) και του ήπιου σαμποτάζ. Αν οι εργάτες της στρατιωτικής βιομηχανίας, των μεταφορών, των εργοστασίων ένδυσης,καταφέρουν να σταματήσουν να προμηθεύουν τον πόλεμο, η κυβέρνηση θα ξεμείνει γρήγορα από πόρους για να τον συνεχίσει. Τα κινήματα πολιτών από τη βάση προκαλούν οικονομική επιβράδυνση, η οποία μπορεί να εξαντλήσει την πολεμική μηχανή πολύ πιο αποτελεσματικά από τις εξωτερικές κυρώσεις.

Οι εκκλήσεις μας έχουν προκαλέσει μεγάλη απήχηση στους πολίτες της Ρωσίας (https://www.instagram.com/p/Cab0D_OsrtI/). Έχουμε επίσης λάβει υποστήριξη και βοήθεια από το εξωτερικό (https://jacobinmag.com/2022/02/russian-feminist-antiwar-resistance-ukraine-putin).

Ωστόσο, δεν έχει αναπτυχθεί κανένα σημαντικό απεργιακό κίνημα – και γνωρίζουμε τον λόγο. Παρόλο που, πολλοί εργαζόμενοι ήταν έτοιμοι να το κάνουν, η καταστροφική οικονομική κρίση τους έχει αφήσει να ζουν με ψωμοτύρι και τον φόβο μήπως χάσουν και τα τελευταία χρήματα που είχαν.

Φυσικά, κάθε σημαντική απεργία χρειάζεται ένα απεργιακό ταμείο. Είναι ξεκάθαρο για τους ξένους ακτιβιστές. Αλλά το συνδικαλιστικό κίνημα στη Ρωσία έχει κατασταλεί για δεκαετίες και τώρα βρίσκεται σε μια θλιβερή παρακμή. Μόνο δύο είδη ταμείων υπάρχουν σήμερα –αυτά που υποστηρίζουν τη μετανάστευση και την πληρωμή προστίμων στην αστυνομία. Κανένα από αυτά δεν είναι αρκετό για την ανάπτυξη της διαμαρτυρίας, παρόλο που βοηθούν μεμονωμένους ανθρώπους.

Έτσι, δημιουργούμε ένα ταμείο για τις ανάγκες του αντιπολεμικού κινήματος –κυρίως για την υποστήριξη όσων είναι έτοιμοι να απεργήσουν. Γιατί απευθυνόμαστε σε εσάς; Φυσικά, κάποιοι άνθρωποι στη Ρωσία είναι πρόθυμοι να κάνουν δωρεές. Αλλά, και πάλι, δεν έχουν αρκετά χρήματα. Αυτό που είναι μερικά φλιτζάνια καφέ στα Starbucks για τους ανθρώπους από την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ είναι ένα μεροκάματο για πολλούς Ρώσους εργάτες.

Επί του παρόντος, ο κύριος τρόπος μεταφοράς χρημάτων στη Ρωσία είναι η χρήση κρυπτονομισμάτων. Αυτό περιπλέκει τα πάντα. Αν δεν μπορείτε να μας βοηθήσετε με κρυπτονόμισμα(ή μια πιο παραδοσιακή εναλλακτική λύση-Revolut), παρακαλούμε στείλτε μας απευθείας μήνυμα: θα βρούμε έναν τρόπο να μεταφέρουμε χρήματα με τη βοήθεια των φίλων μας από το εξωτερικό.

Φυσικά, τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να αποτελούν προτεραιότητα στις μέρες μας. Αν σας περισσεύουν μόνο λίγα δολάρια για να δωρίσετε, θα πρέπει να τα δώσετε στον λαό της Ουκρανίας και σε όλους εκείνους που υπέφεραν -και συνεχίζουν να υποφέρουν- από τη ρωσική επιθετικότητα. Αλλά αν σας περισσεύουν κάποια χρήματα και θέλετε να στηρίξετε την αντίστασή μας –σας υποσχόμαστε ότι δεν θα σπαταλήσουμε τα χρήματά σας.

Επιπλέον, αν δούμε ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα γόνιμα, θα μεταφέρουμε τα ποσά που θα συγκεντρωθούν στο λαό της Ουκρανίας και θα γράψουμε σχετικά, όπως και θα γράφουμε για το κάθε μας βήμα. Και τίποτα από αυτά δεν θα καταλήξει στις τσέπες μας –αυτές οι τσέπες είναι γεμάτες από φυλλάδια, αυτοκόλλητα και κουτιά με μπογιά.

Το πρόγραμμα “AntiJob” θα γίνει ο μεσολαβητής μας στην επικοινωνία με τους εργαζόμενους. Το πρόγραμμα αυτόαναπτύσσει ένα μηχανισμό επαλήθευσης, ώστε τα χρήματά σας να πηγαίνουν στους απεργούς που έχουν ανάγκη και όχι σε απατεώνες. Μαζί με το “AntiJob“, θα μοιράσουμε τα χρήματα μεταξύ εκείνων που τα χρειάζονται: για την εκτύπωση φυλλαδίων, τη διατροφή κατά τη διάρκεια της απεργίας και τη στήριξη όσων απολύονται επειδή διαμαρτύρονται ανοιχτά.

Ειρήνη για την Ουκρανία, ελευθερία για τη Ρωσία!


BTC: bc1qntxckkjzvyq4aca3n50ddq60k50gp7ajr6zpzv

ETH: 0x5Cb9328f608DF77395e4EF2941a9367F89D610F1

USD (Capitalist): U12753559

EUR (Capitalist): E12753561

BTC (Capitalist): B12753563

ETH (Capitalist): H12753567

USDT-ERC (Capitalist):  T12753565

Revolut card: 4165 9821 0000 1751 (a non-crypto currency method)

Contact: https://t.me/strikefund

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…