Όπως γνωρίζετε η ΛΑΕ Ανυπότακτη-Αριστερά, στο Πολιτικό Συμβούλιο της οποίας συμμετέχω, με ομόφωνη απόφαση της συνδιάσκεψής της, τον Οκτώβρη του 2022, απηύθυνε πρόταση συνεργασίας στο ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 και στη ριζοσπαστική – αντικαπιταλιστική αριστερά. Από αυτές τις δυνάμεις, απάντησε θετικά το ΜΕΡΑ25, που είχε ήδη δείξει σοβαρή διάθεση συνεργασίας με τις δυνάμεις της ανυπότακτης Αριστεράς, με τις οποίες, ήδη, συμπορευόταν στη νέα ενιαία συνδικαλιστική κίνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΜΑΧΗ), σε κοινές αυτοδιοικητικές κινήσεις αλλά και σε διάφορα συλλογικά και κοινωνικά εγχειρήματα (υπεράσπιση δημόσιων χώρων, κλπ).

Η ριζοσπαστικοποίηση του ΜΕΡΑ25 και η πολιτική συγκυρία έκαναν εφικτή την εκλογική συνεργασία του με τη ΛΑΕ ΑΑ, σε προγραμματική βάση, με όρους ισοτιμίας πάνω στους παρακάτω  άξονες:

  • Εκλογική συνεργασία για τη διαμόρφωση πολιτικού ρεύματος ρήξης και ανατροπής, ανοικτό και σε άλλες αριστερές πολιτικές δυνάμεις και ανένταχτους αγωνιστές, με αποτύπωση και στον τίτλο της ως ΜΕΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ.
  • Διασφάλιση οργανωτικής, ιδεολογικής και πολιτικής αυτοτέλειας των επιμέρους δυνάμεων που θα συμμετέχουν σε αυτή.
  • Επιμονή για συνεργασία προεκλογικά και μετεκλογικά στις δυνάμεις της αντιμνημονιακής αριστεράς και στους ανένταχτους της Αριστεράς.
  • ΟΧΙ ψήφο εμπιστοσύνης, στήριξης ή ανοχής σε μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ή σε όποια παραλλαγή τους. Αυτό αποτελεί και το όριο της κοινοβουλευτικής συνεργασίας μας. Το εκλογικό μας σχήμα θα αποτελέσει μετεκλογικά έναν αγωνιστικό αντιπολιτευτικό πόλο συμμετοχής και στήριξης των αγώνων του λαού και της νεολαίας απέναντι στις αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές από όποια κυβέρνηση κι αν εφαρμόζονται.
  • Κοινή εκλογική διακήρυξη ρήξης, ανατροπής και ελπίδας, που θα εμπλέκει στην τελική διαμόρφωσή του και όποιες άλλες αριστερές δυνάμεις συμμετάσχουν στην εκλογική συμμαχία. Στο επίκεντρό της έχει τα άμεσα λαϊκά προβλήματα (ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, λαϊκή κατοικία, διάλυση ΕΣΥ κλπ) και ριζοσπαστικές, αποτελεσματικές και πειστικές λύσεις για αυτά. Λύσεις, που συνδέονται με την αμφισβήτηση του δόγματος της ΤΙΝΑ και του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος και με ρήξεις με τη λιτότητα, τον ευρωμονόδρομο, την μονομερή πρόσδεση στον ΑμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό.

Ορισμένες από τις αιχμές αυτού του κοινού πλαισίου συνεργασίας είναι:

  • Ανάκτηση από το δημόσιο των ιδιωτικοποιημένων δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας.
  • Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
  • Διεκδίκηση βαθιάς διαγραφής δημοσίου χρέους.

Εκλογικοί μας στόχοι είναι να ηττηθεί η ΝΔ για τις αντικοινωνικές και αυταρχικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όχι ψήφος σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, γιατί οδηγεί σε συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας.

Ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της εκλογικής συμμαχίας ΜΕΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ, στην οποία η ΛΑΕ ΑΑ συμμετέχει με υποψηφίους/ες της σε όλη τη χώρα.

Οι δυνάμεις της ανυπότακτης Αριστεράς μπορούν να είναι πραγματικά χρήσιμες σήμερα στο λαό και τη νεολαία, εάν συμμετέχουν και στηρίζουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις, και, κυρίως, εάν συνεργαστούν εκλογικά. Αφού, βέβαια, διασφαλίσουν την οργανωτική, πολιτική και ιδεολογική αυτοτέλεια τους και συμφωνήσουν σε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα αντιμετώπισης των άμεσων λαϊκών προβλημάτων, ρήξης με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, ανατροπής και εναλλακτικής διεξόδου. Η εκλογική συνεργασία ΜΕΡΑ25, ΛΑΕ ΑΑ, άλλων αριστερών δυνάμεων και ανένταχτων σε ένα μέτωπο Ρήξης, ανατροπής και αλλαγής, είναι ένα πρώτο βήμα σε ενωτική κατεύθυνση. Επιδιώκουμε  να στηριχτεί εκλογικά από τα αγωνιζόμενα τμήματα του λαού και της νεολαίας. Η ΛΑΕ ΑΑ θα συνεχίσει και μετεκλογικά την προσπάθεια ενότητας της ριζοσπαστικής αριστεράς, που παραμένει στρατηγικός στόχος μας.

Καλούμε όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και τους ανένταχτους αγωνιστές/στιες, που αντιλαμβάνονται την ανάγκη για τη συγκρότηση ενός ισχυρού πόλου κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης, να στρατευθούν εκλογικά μαζί μας.

Για να μείνει ζωντανή η ελπίδα της ρήξης, της ανατροπής και της αλλαγής με σοσιαλιστική κατεύθυνση.

 

 

Διαβάστε επίσης

23ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας: 1, 2 και 3 Ιουλίου στα Ιλίσια

Ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι αλλάζει Με αυτό το σύνθημα γίνεται…

2ο books n’ beer fest: 3-5 Ιουνίου, πλατεία Πρωτομαγιάς (Πεδίο Άρεως)

Το 2ο books n’ beer fest θα διεξαχθεί στην πλατεία Πρωτομαγιάς (Πεδίο Άρεως) κατά το πρώτο…

Το τραγούδι-ύμνο κατά των γυναικοκτονιών στο Μεξικό ερμήνευσαν θηλυκότητες της Ανοιχτής Ορχήστρας

Πηγή: www.rosa.gr Το “Canción sin Miedo” της Vivir Quintana αποτελεί ένα τραγούδι-ύμνο…