Τα σύνορα σκοτώνουν: Στις 6 Φλεβάρη 2014, πάνω από 200 άνθρωποι επιχείρησαν να περάσουν από το Μαρόκο στη Θέουτα, που είναι ισπανικό έδαφος στα βορειοανατολικά του Μαρόκου. Καθώς κατευθύνονταν στην παραλία Tarajal, προσπαθώντας να περάσουν από το μαροκινό στο ισπανικό έδαφος, κάποιοι κολυμπώντας και κάποιοι σκαρφαλώνοντας στους φράχτες, η ισπανική συνοριοφυλακή επιτέθηκε με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να τους αποτρέψει. 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ισπανική πλευρά, δεκάδες εξαφανίστηκαν και άλλοι πέθαναν στο έδαφος του Μαρόκου. Το Φλεβάρη του 2020 οργανώθηκε η πρώτη μέρα μνήμης (#CommemorAction Day) για τα θύματα της ισπανικής συνοριοφυλακής.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, δράσεις μνήμης των θυμάτων των συνόρων και αντίστασης στις πολιτικές της ΕΕ που σκοτώνουν, πνίγουν και εξαφανίζουν χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο στα ευρωπαϊκά σύνορα, οργανώνονται στις 6 Φλεβάρη 2022 σε διάφορες χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Μαρόκο, Τουρκία, κ.α.). Στην Ελλάδα, αντίστοιχες εκδηλώσεις ενάντια στη βία των συνόρων και μνήμης των θυμάτων ενός ακήρυχτου πολέμου, θα οργανωθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη Γιάννενα, Χίο και αλλού το τριήμερο 4-6 Φλεβάρη.

Η εδραιωμένη πολιτική των επαναπροωθήσεων (pushbacks), εντός ή εκτός θάλασσας, με εκατοντάδες πρόσφυγες να απαγάγονται και να εξαφανίζονται από τα νησιά και τον Έβρο, οι άθλιες συνθήκες στα καμπ των συνόρων και της ενδοχώρας, έχουν οδηγήσει σε ακόμα πιο επικίνδυνες διαδρομές: τα ναυάγια πριν από τα Χριστούγεννα, με δεκάδες νεκρούς, οφείλονται σε αυτή τη θανατοπολιτική των συνόρων. Οι πρόσφυγες αναζητούν νέες διαδρομές, επιχειρώντας να φτάσουν κατευθείαν στην Ιταλία. Ένα ταξίδι πολύ πιο επικίνδυνο που ήδη έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε ένα απέραντο νεκροταφείο, με πτώματα να ξεβράζονται στις ακτές των νησιών.

Με τις τοπικές κοινωνίες να δηλώνουν ευχαριστημένες που επιτέλους η Ελλάδα απέκτησε «θαλάσσια σύνορα», τα καθεστωτικά ΜΜΕ να αποκρύπτουν το έγκλημα και κυβερνήσεις και ΕΕ να δολοφονούν ανθρώπους στα σύνορα, το αντιρατσιστικό κίνημα δίνει τη μάχη μήπως και διασωθούν κάποια ψήγματα ανθρωπιάς.

Οι κινητοποιήσεις του Σαββάτου 5/2:

Θεσσαλονίκη, 14:00, Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας (εδώ και εδώ)
Εύοσμος, 17:00, Πλατεία Ευόσμου (εδώ)
Χίος, 12:00 πεζόδρομος Απλωταριάς (εδώ)
Λάρισα, 12:00, Κεντρική Πλατεία Λάρισας (εδώ)
Κινητοποίηση στην Αθήνα 6/2, 13:00 Ομόνοια

Διαβάστε επίσης

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…

«Ένα φασιστικό καθεστώς πλησιάζει στη Ρωσία»: Συνέντευξη με τον ρώσο φιλόσοφο Γκρεγκ Γιούντιν

Πηγή: Rebelion (12.04.2022) | Μετάφραση: Α.Λ. Ο Γκρεγκ Γιούντιν είναι φιλόσοφος και…

Το τραγούδι-ύμνο κατά των γυναικοκτονιών στο Μεξικό ερμήνευσαν θηλυκότητες της Ανοιχτής Ορχήστρας

Πηγή: www.rosa.gr Το “Canción sin Miedo” της Vivir Quintana αποτελεί ένα τραγούδι-ύμνο…