Αλιεύουμε ανάρτηση του Δημήτρη Πλειώνη στο facebook για τις μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες που συνεχίζονται στο Περού, μετά την ανατροπή και σύλληψη του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου, Πέδρο Καστίγιο.

Περού, 13/1/2023

Ένα μήνα και κάτι μέρες από το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της Δεξιάς στο Περού με την ανατροπή και σύλληψη του δημοκρατικά εκλεγμένου αριστερού προέδρου Πέντρο Καστίγιο, οι μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες μεγάλων τμημάτων του περουβιανού λαού συνεχίζονται αδιάλειπτα, παρότι οι δολοφονημένοι διαδηλωτές από την αστυνομία έχουν φτάσει τουλάχιστον τους 47 και οι τραυματίες εκατοντάδες.
Τουλάχιστον δεκαεπτά άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα 9/1 στη Χουλιάκα, στο νότιο Περού, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, όταν αυτοί προσπάθησαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο της πόλης.
«Έχουμε επιβεβαιώσει 17 θανάτους (…) στο Πούνο, στις συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης στα περίχωρα του αεροδρομίου στη Χουλιάκα», όπου κατοικούν κυρίως αυτόχθονες Αϊμάρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην ανεξάρτητη αρχή του Περού, που έκανε επίσης λόγο για περίπου τριάντα τραυματίες. Χιλιάδες πολίτες έκαναν πορεία εκεί χθες με τα φέρετρα των 17 θυμάτων της αστυνομίας.
Στις προχθεσινές συγκρούσεις σε άλλη περιοχή, στο Κούσκο, σκοτώθηκε ο πρόεδρος της κοινότητας Ανανσάγια Ουρινσάγια Κογιάνα δε Άντα και τραυματίστηκαν δεκάδες.
Χθες Πέμπτη 12/1 χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν ξανά στους δρόμους της Λίμα σε μια ειρηνική διαμαρτυρία κατά της νέας κυβέρνησης και της μεταβατική προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, μετά από εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν “Dina asesina!”… Η πορεία οργανώθηκε από συνδικάτα και αριστερές ομάδες και πραγματοποιήθηκε χωρίς επεισόδια αυτή τη φορά.
Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαμαρτυρία της Πέμπτης, ο υπουργός Εργασίας Εντουάρντο Γκαρσία ανακοίνωσε την παραίτησή του μέσω Twitter, λέγοντας ότι η χώρα πρέπει να απολογηθεί για τους θανάτους και κάλεσε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι «έγιναν λάθη που πρέπει να διορθωθούν».
Στο Περού είχε κηρυχθεί χθες εθνικό πένθος προς τιμή των νεκρών στο Πούνο, ενώ ταυτόχρονα άρχιζε η εφαρμογή της τριήμερης απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας με την προσδοκία της κυβέρνησης να είναι πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση.
Δρόμοι παρέμεναν χθες αποκλεισμένοι σε οκτώ από τις 25 περιφέρειες της χώρας, ανάμεσά τους στην Τάκνα, στην Μοκέγουα, στην Πούνο, στην Κούσκο, στην Απουρίμακ, στην Αρεκίπα, στη Μάδρε δε Διός και στην Αμασόνας, σύμφωνα με τις περουβιανές αρχές.
Οι περιφερειακές αρχές στο Πούνο και στο Κούσκο αξιώνουν την παραίτηση της προέδρου, που χαρακτηρίζουν το πρώτο βήμα για να επιλυθεί η κρίση…
Πηγές: Κοσμοδρόμιο, Huffpost, Popaganda, Euronews
1 σχόλιο

Comments are closed.

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Η Ίμπιζα κάποτε έμοιαζε με μια από τις Σποράδες… Αυτή την παραοικονομία θέλουμε;

Το κείμενο το «αλιεύσαμε» από τον τοίχο της Iris Lykourioti στο Facebook.…