Αλιεύσαμε από το προφίλ στο facebook της συλλογικότητας Metal Solidarity για την απεργία των καλλιτεχνών

 

Στηρίζουμε την 48ωρη απεργία των σωματείων και των συλλόγων καλλιτεχνών την Τετάρτη 1/2 και Πέμπτη 2/2 και την μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 2/2, στην πλατεία Συντάγματος, στις 12.00 και στο άγαλμα Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη και στεκόμαστε αλληλέγγυα στον αγώνα τους.
Με την υπογραφή του του Π.Διατάγματος 85/2022, το οποίο επισφραγίζει την εξίσωση των πτυχίων αποφοίτων καλλιτεχνικών σπουδών με απολυτήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και απαξιώνει εντελώς τις καλλιτεχνικές σπουδές ξεκίνησε ένα μεγάλο κύμα αντιδράσεων στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και ευρύτερα.
Μετά από πολλές ημέρες συνεχών κινητοποιήσεων επαγγελματιών, σπουδαστών και μαθητών καλλιτεχνών, πολύμορφες παρεμβάσεις σε παραστάσεις, κύμα καταλήψεων καλλιτεχνικών/δραματικών σχολών και διαρκείς αγώνες καλλιτεχνικών σωματείων και συλλόγων, δεν φαίνεται να έχει ληφθεί κανένα μέτρο και να έχει αλλάξει τίποτα σχετικά με το καθεστώς στο οποίο έχουν περιέλθει τα καλλιτεχνικά πτυχία, εκτός από κατι ψευτοδηλώσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών για μελλοντικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και για καμία αλλαγή στα επαγγελματικά δικαιώματα.
Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι φανερές και ο στόχος των αρμόδιων δεν είναι η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τα πτυχία αλλά η απονεύρωση οποιασδήποτε αντίδρασης και εστίας αγώνα που έχει ήδη δημιουργηθεί.
Ο θεσμικός εξευτελισμός της παιδείας και της τέχνης οδηγεί τις κοινωνίες σε περαιτέρω αποστείρωση, περιορίζει τα ερεθίσματα που ο κόσμος λαμβάνει και κατ’ επέκταση την ελευθερία του λόγου και της ελεύθερης έκφρασης και άρα των ίδιων των ανθρώπων, τακτική που αποτελεί ιστορικά εργαλείο των συγκεντρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων.
Ηδη από την υποβάθμιση και απόσυρση των καλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία φαίνεται η διάθεση της κυβέρνησης να περιορίσει αυτά τα “περιττά” για αυτήν επαγγέλματα και να στρέψει τους μαθητές προς πιο τεχνοκρατικές και “χρήσιμες” ειδικότητες για τα συμφέροντα κράτους και το κεφάλαιου στο συγχρονο καπιταλιστικό σύστημα, ώστε να αποτελέσουν το μελλοντικό εργατικό δυναμικό της παραγωγής.
Όσο λοιπόν απαξιώνουν την τέχνη, θα μας βρίσκουν απέναντί τους!
Αιτήματα απεργίας:
– Την ΆΜΕΣΗ απόσυρση του ΠΔ 85/2022,
– Την ΆΜΕΣΗ επίλυση στο ζήτημα της διαβάθμισης των πτυχίων καλλιτεχνικών σπουδών: Εξομοίωση των πτυχίων λόγω αντικειμενικής ιδιαιτερότητας με ΤΕ καθολικά για θέσεις στο δημόσιο. Κλάδος ΤΕ για όλα τα άτομα που αποφοιτούν από καλλιτεχνικές σχολές και ωδεία (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003). Συμπερίληψη όλων των αποφοίτων από το 2003 και μετά.
– Την Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγραμμάτων, Κρατικών Υποτροφιών και Φοιτητικών Επιδομάτων στο Σπουδαστικό Σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών,
– Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών μας.
– Άμεση ίδρυση Δημόσιας Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.
– Δυνατότητα Π.Ε. σε αποφοίτους ανωτέρων καλλιτεχνικών σχολών μετά από κατατακτήριες και ένα έτος φοίτησης σε ΑΕΙ Παραστατικών Τεχνών.
Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Η Ίμπιζα κάποτε έμοιαζε με μια από τις Σποράδες… Αυτή την παραοικονομία θέλουμε;

Το κείμενο το «αλιεύσαμε» από τον τοίχο της Iris Lykourioti στο Facebook.…