Αλιεύουμε από τη σελίδα στο facebook του Σωτήρη Ρούσσου

 

Μια αρχική και σύντομη προσέγγιση στην σύγκρουση στο Σουδάν.

  1. Οι ρίζες της σύγκρουσης βρίσκονται στην κληρονομιά των αιματηρών εμφύλιων συγκρούσεων που οδήγησαν στον διαμελισμό της χώρας και συνεχίζονταν μέχρι το 2020 (τερματίστηκαν με την Συμφωνία Ειρήνης Juba Peace Agreement).
  2. Οι πολιτικές δυνάμεις του Μετώπου για την Ελευθερία και την Αλλαγή αποτέλεσαν με τις διαδηλώσεις τους τον καταλύτη για την ανατροπή του αυταρχικού καθεστώτος αλ-Μπασίρ το 2019 αλλά δεν είχαν ικανή πολιτική και κοινωνική δύναμη για να εξασφαλίσουν την πορεία προς δημοκρατικό καθεστώς στην χώρα (εκπροσωπούσαν μεσαία στρώματα των μεγάλων πόλεων και ειδικά της πρωτεύουσας Χαρτούμ).
  3. Ως αποτέλεσμα o στρατός και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) μοιράστηκαν την εξουσία και καθόρισαν την μετα-αλ Μπασίρ μετάβαση, ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης του Μετώπου τον Οκτώβριο 2021. Και οι δύο αποτελούν δημιούργημα του καθεστώτος του αλ-Μπασίρ. Ιδιαίτερα οι παραστρατιωτικοί των ΔΤΥ αποτελούν την μετεξέλιξη των Τζατζαουίντ, των παραστρατιωτικών δυνάμεων που το καθεστώς δημιούργησε για την καταστολή εξεγέρσεων στο Ν. Σουδάν, το Νταρφούρ και το Δυτ. Σουδάν. Οι Τζατζαουίντ διέπραξαν τρομερές σφαγές και κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
  4. Οι ΔΤΥ έχουν τη βάση τους σε αραβικές φυλές του Νταρφούρ και του Δυτ. Σουδάν και τα τελευταία χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί από την Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα στον πόλεμο εναντίον των Χούθι στην Υεμένη. Επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα στον περιορισμό των μεταναστευτικών ρευμάτων εξυπηρετώντας την Αίγυπτο και ευρωπαϊκές δυνάμεις. Ο επικεφαλής τους Mohammed ‘Hemedti’ Hamdan Daglo έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία.
  5. Και οι δυο αυτοί διεκδικητές της εξουσίας ελέγχουν πολύ σημαντικούς τομείς της οικονομίας και ειδικά ορυχεία και εργοστάσια επεξεργασίας χρυσού. Μια πραγματική μετάβαση σε πολιτικό καθεστώς θα τους στερούσε αυτές τις πηγές πλουτισμού.
  6. Και οι δύο δυνάμεις έχουν στενές σχέσεις με την Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, την Κίνα, τη Ρωσία και βέβαια τις ΗΠΑ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συχνότητα επαφών των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και συμβούλων ασφαλείας και με τα δύο μέρη εδώ και πάνω από δύο χρόνια για την εξασφάλιση της ένταξης του Σουδάν στα Abraham Accords.
  7. H σύγκρουση στο Χαρτούμ δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα αλλά ο πιο μεγάλος κίνδυνος είναι να αναζωπυρωθεί ο εμφύλιος σε περιοχές, όπως το Νταρφούρ, όπου οι ΔΤΥ είναι πολύ ισχυρές.
  8. Μια κατάρρευση του Σουδάν σημαίνει μια νέα περιοχή χάους δηλαδή μια περιοχή ευνοϊκή για την ανάπτυξη τζιχαντιστικών οργανώσεων τύπου ISIS που θα απειλούν την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και τη Λιβύη.

 

 

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Η Ίμπιζα κάποτε έμοιαζε με μια από τις Σποράδες… Αυτή την παραοικονομία θέλουμε;

Το κείμενο το «αλιεύσαμε» από τον τοίχο της Iris Lykourioti στο Facebook.…