Συνέντευξη με τον Ρώσο διανοητή Boris Jul’evič Kagarlickij | Μετάφραση: Δημήτρης Γκιβίσης | Πηγή: legauche.org

Η συνέντευξη με τον Boris Julevič Kagarlickij, μια από τις σημαντικότερες φωνές της ρωσικής διανόησης και εκφραστή της Νέας Αριστεράς, είναι πολύ χρήσιμη για τη λήψη πληροφοριών από πρώτο χέρι σχετικά με την κατάσταση στο εσωτερικό της Ρωσίας. Οι πληροφορίες αυτού του είδους θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο να βρεθούν, μετά το νόμο που ψήφισε η Δούμα ο οποίος επιβάλει πρόστιμο έως 5 εκατομμύρια ρούβλια και φυλάκιση έως 15 ετών για όσους διαδίδουν ειδήσεις, εκτός από τις επίσημες πηγές, ακόμα και με αποστολή υλικού στα κοινωνικά δίκτυα.  

Ο Boris Jul’evič Kagarlickij

Πώς  βιώνει η ρωσική κοινωνία τον πόλεμο; Υπάρχει συναίνεση για την εισβολή στην Ουκρανία;

Η ρωσική κοινωνία, σε σχέση με την εισβολή στην Ουκρανία, μπορεί να χωριστεί σε τρία ρεύματα. Τα δύο από αυτά έχουν κάνει μια ιδεολογική επιλογή σε σχέση με την σύγκρουση. Το πρώτο ρεύμα, το οποίο αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας των πολιτών, είναι κατά του πολέμου, επειδή είναι εναντίον του Πούτιν και των αντιδραστικών πολιτικών του. Το δεύτερο ρεύμα υποστηρίζει τον πόλεμο γιατί συμμερίζεται την αντιδραστική ιδεολογία του καθεστώτος. Τέλος, έχουμε και ένα τρίτο ρεύμα, την πλειοψηφία του πληθυσμού, που κινείται από τον πανικό και όχι από την πολιτική. Εξακολουθεί να μην έχει επηρεαστεί ουσιαστικά από τις κυρώσεις λόγω του πολέμου. Η ύπαρξή του μπορεί να εξηγηθεί από τον μετασχηματισμό της ρωσικής κοινωνίας, που δεν είναι πια αυτή που ήταν πριν από 30, 40 ή 100 χρόνια. Είναι η πιο ατομικιστική κοινωνία στον κόσμο, εξαιρετικά υλιστική. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, αυτές τις μέρες φεύγει από την Ρωσία η ΙΚΕΑ. Μπροστά από τα καταστήματά της έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ουρές, καθώς πολλοί Ρώσοι πολίτες θέλουν να αγοράσουν το πιο καινούριο προϊόν από αυτήν την εταιρεία πριν κλείσει το κάθε κατάστημά της στη χώρα.

-Ποιες συνέπειες θα έχουν οι οικονομικές κυρώσεις στην εξουσία του Πούτιν;

-Ο πανικός που ανέφερα προηγουμένως υπάρχει επειδή δεν βιώνουμε ακόμη πλήρως τις συνέπειες των κυρώσεων. Δεν είναι οι ίδιες με αυτές του 2014, που ήταν μόνο συμβολικές. Αυτές είναι κυρώσεις κατάλληλες για μια πραγματική πολεμική κατάσταση, και επηρεάζουν την οικονομία με βαθύ τρόπο. Όχι μόνο από οικονομικής άποψης (αποκλεισμός από το SWIFT, αδυναμία αναχρηματοδότησης του χρέους σε ευρώ ή δολάρια, χρήση των αποθεμάτων χρυσού της χώρας για την στήριξη των ρωσικών ιδιωτικών τραπεζών), που είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τη Ρωσία, αλλά κυρίως από την άποψη της απώλειας θέσεων εργασίας και την εξάρτηση από την τεχνολογία. Θα σας δώσω άλλο ένα παράδειγμα: Τις τελευταίες μέρες ήμουν στη Σιβηρία. Για να φτάσετε από την Μόσχα στην Σιβηρία χρησιμοποιούνται μισθωμένα αεροπλάνα από τη Δύση. Εξαιτίας των κυρώσεων δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν, και αυτό θα επηρεάσει άμεσα τις επικοινωνίες στο εσωτερικό της χώρας. Για να μην αναφέρω τους περιορισμούς στη χρήση της δυτικής τεχνολογίας. Τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε καλύτερα τις συνέπειες των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αυτοί είναι οι λόγοι που εξηγούν την ταραχή ορισμένων ολιγαρχών που έχουν πάρει θέση ενάντια στον πόλεμο. Φοβούνται μήπως χάσουν τις επιχειρήσεις τους.

-Ποια είναι η γνώμη σας για τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία και πώς πιστεύετε ότι πρέπει να υποστηριχθούν;

-Η γνώμη μου είναι θετική. Οι διαδηλώσεις είναι γεμάτες από αριστερούς και φιλελεύθερους αγωνιστές. Οι διαδηλωτές συλλαμβάνονται μαζικά, και αυτό είναι μια  ένδειξη του τρόπου με τον οποίο θα περιοριστούν περαιτέρω οι χώροι της δημοκρατίας λόγω του πολέμου. Ωστόσο, τα θετικά νέα είναι ότι η αντίδραση της αντιπολίτευσης ριζοσπαστικοποιείται με πρωτοφανή τρόπο σε σύγκριση με το παρελθόν. Μεγάλος πρωταγωνιστής αυτών των αγώνων είναι το φοιτητικό κίνημα που οργανώνεται στα ρωσικά πανεπιστήμια. Είναι ένα γεγονός άνευ προηγουμένου στην ιστορία μας.

-Ποιες είναι οι θέσεις των ρωσικών συνδικαλιστικών οργανώσεων για τον πόλεμο;

-Τα ρωσικά συνδικάτα αρχίζουν να παίρνουν θέσεις για τον πόλεμο. Υπάρχουν συνδικαλιστές που είναι εχθρικοί προς τη σύγκρουση λόγω των συνεπειών που θα έχει στην απώλεια θέσεων εργασίας, η οποία θα αυξηθεί παράλληλα και με τις θέσεις εργασίας που χάνονται λόγω των κυρώσεων (σκεφτείτε τις δυτικές εταιρείες που εγκαταλείπουν τη Ρωσία αυτή την στιγμή).

-Ποιες είναι οι θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας για τον πόλεμο;

-Ο Ζιουγκάνοφ είναι μια μαριονέτα του Πούτιν που αποδέχεται όλες τις επιλογές της κυβέρνησης. Στο κόμμα η κατάσταση είναι περίπλοκη σε όλα τα επίπεδα. Πρόσφατα παρακολούθησα συνέδρια που διοργάνωσε το ΚΚΡΟ στην Σιβηρία. Οι παλιότεροι και πιο νοσταλγοί αγωνιστές είναι υπέρ του πολέμου και κοντά στον Πούτιν. Οι νεότεροι είναι πιο ριζοσπαστικοί και εχθρικοί προς τον Πούτιν και τον πόλεμο.

-Τι ρόλο παίζει η Λευκορωσία στην εισβολή στην Ουκρανία;

-Για τους Ρώσους, ο Λουκασένκο φαίνεται πλέον λιγότερο αυταρχικός από τον Πούτιν. Δεν ενδιαφέρεται για τη σύγκρουση, αναγκάζεται να δράσει λόγω της παρουσίας του ρωσικού στρατού στη χώρα του.

-Πως αξιολογείτε τη θέση της Κίνας σε αυτόν τον πόλεμο;

-Η κινεζική πολιτική παράδοση χαρακτηρίζεται από μια εχθρότητα απέναντι στον τυχοδιωκτισμό. Δεν είναι ευχαριστημένη με τον πόλεμο του Πούτιν γιατί θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια πυρηνική σύγκρουση που θα επηρεάσει και τις ρωσικές πόλεις στην Άπω Ανατολή, πολύ κοντά στην Κίνα. Πρέπει επίσης να αποσαφηνιστεί η δυνατότητα που υπάρχει να βασιστεί κανείς σε αυτή τη χώρα για να αντισταθμίσει τις δυτικές κυρώσεις. Η Κίνα ισχυρίζεται δημόσια ότι είναι κατά των κυρώσεων στη Ρωσία, αλλά οι τράπεζές της συμμετέχουν σε αυτές όπως οι δυτικές.

-Περιμένατε αυτόν τον πόλεμο;

-Περίμενα έναν τοπικό πόλεμο, περιορισμένο στο Ντονμπάς, που θα τελείωνε με τρόπο ο οποίος θα επέτρεπε και στις δύο πλευρές να ανακηρυχτούν νικητές. Η επιλογή του Πούτιν ήταν εντελώς παράλογη, αποτέλεσμα μιας κυβερνώσας ομάδας που δεν έχει πλέον επαφή με την πραγματικότητα και που πιστεύει στη δική της προπαγάνδα. Δεν ξέρω αν ο πόλεμος θα εξαπλωθεί σε άλλες χώρες, όπως η Μολδαβία ή η Γεωργία. Η Ρωσία δεν θα μπορέσει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, πρέπει να καθίσει και να διαπραγματευτεί το συντομότερο δυνατό.Ούτε υπάρχει περιθώριο για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης μαριονέτας στην Ουκρανία, επειδή η σύγκρουση έχει βοηθήσει στην ενίσχυση των Ουκρανών εθνικιστών.

-Ποιος ευθύνεται για το ξέσπασμα αυτής της σύγκρουσης; Στην Ιταλία οι κομμουνιστές κατηγορούν το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει επεκταθεί προς τα ανατολικά από τη δεκαετία του 1990 μη σεβόμενο τη συμφωνία που υπογράφηκε με τον Γκορμπατσόφ μετά την επανένωση της Γερμανίας, ότι προκάλεσε αυτή την αντίδραση από την Ρωσία.

-Η τεταμένη κατάσταση έχει σίγουρα τροφοδοτηθεί από τη Δύση, και πρέπει να σκεφτόμαστε αυτά τα θέματα όσο μπορούμε, αλλά η ευθύνη για τον πόλεμο ανήκει εξ ολοκλήρου στον Πούτιν και την αντιδραστική ηγεσία του. Δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να βρουν εναλλακτικές στην σύγκρουση.

-Ένα τελευταίο σχόλιο για την άνοδο της Ρωσοφοβίας στη Δύση;

-Είναι απλώς γελοία. Διάβασα ότι ήθελαν να εμποδίσουν τις ρωσικές γάτες να συμμετέχουν σε καλλιστεία κατοικίδιων ζώων. Απάντησα ότι δεν έχω δει ποτέ γάτα να ψηφίζει τον Πούτιν.

Διαβάστε επίσης

«Τα ρεπορτάζ μας δεν θα καταλήξουν δελτία Τύπου εταιρειών»: Συνέντευξη με τη Σταυρούλα Πουλημένη

Έπειτα από δύο αναβολές, την Πέμπτη 19 Μαΐου, στις 9 το πρωί,…

Συνέντευξη με τον Ilya Budraitskis: Ουκρανία – Ρωσία, οι ρίζες της πολεμικής σπείρας

Πηγή: nuso.org (26/02/2022) | Μετάφραση: Α.Λ. Η συνέντευξη αυτή, που δόθηκε στον…