Κάθε Σάββατο σε ένα συρταράκι του φιλόξενου Κομοδίνου θα υπάρχουν οι Βιβλιοβελονιές, με ένα απόσπασμα από κάποιο ωραίο βιβλίο, το οποίο έχει λογοτεχνικό ή/και ιστορικο-πολιτικό ενδιαφέρον. Ο τίτλος του αποσπάσματος είναι δικής μου επιλογής. Το απόσπασμα θα συνοδεύεται με μια μικρή παρουσίαση του βιβλίου από το οποίο προέρχεται. Σήμερα επιλέγουμε το βιβλίο Τα Πάντα Συγχωρούνται, του Ραφαέλ Ρέιχ.

 Η οργή του απαισιόδοξου

            «…Έτσι είναι η ελπίδα: σαν την κατσαρίδα. Την πατάς και κάνει την ψόφια, μόλις όμως της γυρίσεις την πλάτη, αρχίζει πάλι να κουνάει τα πόδια της. Την ξεντεριάζεις με τη σόλα του παπουτσιού σου και, μόλις πας να τη μαζέψεις με ένα χαρτί, τη βρίσκεις να τρέχει στο διάδρομο. Της ρίχνεις εντομοκτόνο, συσπάται μέχρι που ξαναβάζεις το καπάκι στο σπρέι: Τότε αρχίζει να σκαρφαλώνει στον τοίχο. Ποτέ δε γλιτώνεις απ’ την ελπίδα, το καύκαλό της είναι υπερβολικά ανθεκτικό, τρέφεται με ό,τι βρει, προσαρμόζεται σε όλα τα περιβάλλοντα, ξέρει ν’ αμύνεται στις επιθέσεις της πραγματικότητας, απαγκιάζει μέχρι να ξαστερώσει…»

Διαβάζοντας τις 480 σελίδες του «Τα Πάντα Συγχωρούνται» του Ραφαέλ Ρέιχ, σε μετάφραση Ασπασίας Καμπύλη, από τις εκδόσεις Carnivora, συναρπάζεσαι από την ιστορική αρτιότητα, την πολιτική οξυδέρκεια και, βεβαίως, τη γλωσσική γοητεία τους. Από τον ισπανικό εμφύλιο και τη φρανκική δικτατορία μέχρι τη μεταπολίτευση του 1975 και την εμπέδωση της «δημοκρατικής τάξης», παρακολουθούμε μια μάλλον απαισιόδοξη, αλλά εναργέστατη, εξιστόρηση εβδομήντα χρόνων, στη διάρκεια των οποίων οι «νικητές του πολέμου» παρέδωσαν τη σκυτάλη στους «νικητές της ειρήνης», τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Παρελθόν και παρόν, συναρθρωμένα μέσα από συναρπαστικές ιστορίες και καταπληκτικούς χαρακτήρες, με διαλόγους και σχόλια στα οποία συναγωνίζονται η ευφυΐα της γλώσσας με την αντίστοιχη της ειρωνείας και στόχους την Εκκλησία, τον εθνικισμό, τους «αυτοδημιούργητους» καπιταλιστές, το πολιτικό σύστημα, τον καταναλωτισμό χέρι χέρι με τη θεοσέβεια κ.ο.κ. Ένας «καταφατικός μηδενισμός» στις καλύτερες λογοτεχνικές και πολιτικές στιγμές του…

 

You May Also Like