Η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου κάθε έτους μετά από απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων (WDR). Φέτος είναι η Κυριακή 20 Νοεμβρίου. Ο Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα διοργανώνει σχετική εκδήλωση στο «Στρογγυλό Σχολείο» του Αγ. Δημητρίου στις 11.30 το πρωί καθώς και σε άλλες πόλεις.
Όπως τονίζει ο Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα:
Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων είναι μια πολύ σημαντική παγκόσμια εκδήλωση Μνήμης για τα πολλά εκατομμύρια που έχουν σκοτωθεί και έχουν τραυματιστεί σοβαρά στους δρόμους του κόσμου και αναγνώρισης του πόνου όλων των πληγέντων θυμάτων, οικογενειών και κοινοτήτων. Εκατομμύρια προστίθενται κάθε χρόνο σε αμέτρητα εκατομμύρια που ήδη υποφέρουν: ένας πραγματικά τεράστιος συσσωρευμένος φόρος.
Η Παγκόσμια Ημέρα που είναι κάθε χρόνο η Τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη έχει πια μακρά ιστορία:
– Από το 1995, οργανώσεις θυμάτων τροχαίων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων (FEVR) ξεκίνησαν εκδηλώσεις αυτήν την Ημέρα – αρχικά ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης, αλλά σύντομα ως Παγκόσμια όταν άρχισαν να συμμετέχουν οργανώσεις θυμάτων από την Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Ασία.
– 10 χρόνια αργότερα – στις 26 Οκτωβρίου 2005 – η Παγκόσμια Ημέρα υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως «η κατάλληλη αναγνώριση για τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων και τις οικογένειές τους».
– Από τον Αύγουστο του 2021 προκειμένου να διασφαλιστεί η αυτονομία της και μια πολύ ευρύτερη εμβέλεια μέσω συστηματικής προβολής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και βοήθειας και συμβουλών στους διοργανωτές, η Παγκόσμια Ημέρα καταχωρήθηκε σαν Ίδρυμα.
– Τώρα η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης τιμάται σε όλες τις ηπείρους – όχι μόνο από οργανώσεις θυμάτων και Μη κυβερνητικές Οργανώσεις που υποστηρίζουν την οδική ασφάλεια και τα θύματα των τροχαίων, αλλά και από κυβερνήσεις και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Στην χώρα μας μετά από προσπάθεια του SOS Τροχαία Εγκλήματα η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης αναγνωρίστηκε επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση το 2011.

Οι εκδηλώσεις
Για την Ημέρα Μνήμης ο SOS Τροχαία Εγκλήματα προγραμματίζει εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Αλεξανδρούπολη.
Όπως αναφέρει:
Μετά από δυο χρόνια αναγκαστικής αναστολής των εκδηλώσεων μας θα ξαναπιάσουμε το νήμα την Κυριακή 20 Νοέμβρη σε μια σειρά πόλεις.
Στην Αθήνα θα συναντηθούμε στις 11.30 στο «Στρογγυλό Σχολείο» του Αγίου Δημητρίου (Παπάγου & Καλλιθέας) για να τιμήσουμε την Μνήμη αυτών που χάθηκαν, να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σ αυτούς που ζουν βαριά λαβωμένοι, να συζητήσουμε πως μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί απέναντι στη πολιτική που γεννά και υπερασπίζεται την παραβατικότητα στο οδικό δίκτυο και τους δολοφόνους της ασφάλτου.
Μαζί μας θα είναι άνθρωποι που ασχολούνται ενεργά και ουσιαστικά σε διαφορετικά επίπεδα για τον δραστικό περιορισμό των τροχαίων εγκλημάτων:
– Η Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής του ελληνικού δικτύου πόλεων και περιφερειών για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET GR – CY
– Η Έλενα Κουντουρά, Ευρωβουλευτής, εισηγήτρια της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τη στρατηγική της ΕΕ στην οδική ασφάλεια 2021-2030-6ης Οκτωβρίου 2021
– Ο Τάσος Μαρκουίζος – Ιαβέρης
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την Εφηβική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Αγίου Δημητρίου και θα κλείσει με τους μουσικούς Νίκο Γιούσεφ (μουσικό πριόνι) και Τηλέμαχο Μούσα (ηλ. κιθάρα)
Τόπος: Αίθουσα εκδηλώσεων – ισόγειο «Στρογγυλού Σχολείου». Προσβάσιμη σε όλους.
Διεύθυνση: Στρογγυλό Σχολείο, Παπάγου & Καλλιθέας 17343 (είσοδος από Καλλιθέας), στάση Μετρό Αγ. Δημήτριος (έξοδος από τη μεριά του Mall -100 μέτρα). Λόγω έργων στην Παπάγου όσοι έρθουν με τροχοφόρα να επιλέξουν διαδρομή από Λ. Αγίου Δημητρίου- Καλλιθέας.
Η θλιβερή στατιστική
Στον Κόσμο:
Ένας νεκρός στην άσφαλτο κάθε 24 δευτερόλεπτα.
150 νεκροί κάθε μία ώρα.
1.350.000 άνθρωποι νεκροί και πολλαπλάσιοι ανάπηροι κάθε χρόνο από τροχαίες συγκρούσεις
Πάνω από το 50% των θυμάτων είναι ευάλωτοι χρήστες: πεζοί, ποδηλάτες, δικυκλιστές
Το 93% των θυμάτων είναι πολίτες χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Κάθε δεκαετία ένα σχέδιο που αποτυχαίνει να περιορίσει τις συγκρούσεις και τους τραυματισμούς
Στη χώρα μας:
Το 2021 (608 νεκροί) στην 22η χειρότερη θέση σε αριθμό θυμάτων ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ
Επί δεκαετίες στις πρώτες θέσεις σε αριθμό νεκρών και αναπήρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Πιθανότητα θανάτου στο οδικό δίκτυο: τετραπλάσια από ότι στη Νορβηγία, τριπλάσια από τη Μάλτα και την Σουηδία, υπερδιπλάσια από την Ελβετία, τη Δανία και το Ην. Βασίλειο.
Η μοναδική ίσως ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021-2030.
Όραμα Μηδέν:
Οι πόλεις είναι για τους ανθρώπους και όχι για τα αυτοκίνητα. Οι δρόμοι είναι για επικοινωνία και όχι πεδίο ανταγωνισμού και εκτόνωσης. Ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους. Καμιά ανθρώπινη απώλεια -θάνατος ή αναπηρία δεν μπορεί να προβάλλεται ως αποδεκτή, σαν αναπόφευκτο τίμημα της «ανάπτυξης».
Δικαιοσύνη:
Φέτος σαν κεντρικό θέμα της Ημέρας Μνήμης έχει τεθεί το θέμα της Δικαιοσύνης.
Αν και στις περισσότερες χώρες του κόσμου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο θέμα της δικαστικής αντιμετώπισης των τροχαίων εγκλημάτων και των δικαιωμάτων των θυμάτων, η κατάσταση που υπάρχει στη χώρα μας στο δικαστικό επίπεδο ουσιαστικά νομιμοποιεί το φόνο στην άσφαλτο. Και όχι μόνο. Αποτελεί μια βασανιστική και προσβλητική διαδικασία για τα θύματα και τις οικογένειες τους.
Έχουμε ασχοληθεί επανειλημμένα με όλες τις πτυχές της υπόθεσης Δικαιοσύνη μετά το τροχαίο. Τόσο με προτάσεις νομοθετικών ρυθμίσεων όσο και με καταγγελίες συγκεκριμένων περιστατικών.
Ακόμα μια φορά λέμε ξανά: ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.
Διαβάστε επίσης

Η Ίμπιζα κάποτε έμοιαζε με μια από τις Σποράδες… Αυτή την παραοικονομία θέλουμε;

Το κείμενο το «αλιεύσαμε» από τον τοίχο της Iris Lykourioti στο Facebook.…

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…