Ξεκινά την Παρασκευή 9/6 στο Πεδίο του Άρεως το τριήμερο books n’ beer fest, που φέτος γίνεται τριών χρόνων. Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές του, «σε κάποια απόσταση από τη μουσειακή λογική των εκθέσεων βιβλίου, επιδιώκουμε τα books n’ beer να είναι ζωηρά φεστιβάλ.
Δεν θεωρούμε το βιβλίο ένα μεταφυσικό αγαθό, αποκομμένο από την πραγματικότητα και την κοινωνική ζωή, αλλά ένα (ομολογουμένως αγαπημένο) αντικείμενο με επιδραστικό περιεχόμενο, αλλά και κοινωνικό πρόσημο.
Πιστεύουμε πως το βιβλίο δεν ανήκει στη σφαίρα του «ιερού», αλλά πως, αντίθετα, αποτελεί μια βιωμένη και απτή πραγματικότητα, αιτία και αφορμή για ζωηρή και «αφρώδη» κουβέντα.
Τα books n’ beer, περισσότερο, θέλουμε να μοιάζουν σαν τρύγος για συγκομιδή βιβλίων, καθώς κλείνει η σεζόν. Χωρίς καμιά ευλάβεια, αλλά με αρκετό διονυσιακό ενθουσιασμό!».
Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα του books n’ beer 2023:



Παρουσίαση του συλλογικού τόμου «covid19 sudden fiction contest», δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του από τις εκδόσεις red n’ noir.
Ο Νίκος Σούζας (νομικός και πολιτικός επιστήμονας) και η Χρύσα Λύκου (δημοσιογράφος) μας λένε τη γνώμη τους σε σχέση με το τι πραγματικά άλλαξε τρία χρόνια μετά το πρώτο λοκ ντάουν και προς ποια κατεύθυνση τα δυστοπικά σενάρια επιβεβαιώθηκαν ή διαψεύστηκαν.

Παρουσίαση του βιβλίου «Θεωρίες Συνωμοσίας» (Δημήτρης Λένης, Topos books / Εκδόσεις Τόπος).
Ο συγγραφέας του βιβλίου Δημήτρης Λένης μάς μιλάει για το πώς οι θεωρίες συνωμοσίας, αντίθετα με την κοινή αντίληψη, είναι στην πραγματικότητα στοιχεία της κυρίαρχης ιδεολογίας.

Παρουσίαση του κόμικ «Fear Future» (Πάνος Ζάχαρης, εκδόσεις Jemma Press – Jemma Books & Comics).
Ο δημιουργός του Πάνος Ζάχαρης και η Μαρία Τζαμπούρα (σκιτσογράφος, δημιουργός κόμικς) θα μας μιλήσουν για το άλμπουμ, που το μεγαλύτερο κομμάτι του σχεδιάστηκε στις άγριες ώρες μεταξύ τηλεργασίας και μηνυμάτων στο 13033…
20:15 ΑΙ συνέπειαι τῆς καινούργιας ἱστορίας…

Ο Σπύρος Δερβενιώτης (δημιουργός κόμικς και γελοιογράφος), ο Θωμάς Βαλιανάτος (οπτικοακουστικός καλλιτέχνης, λέκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας) και ο Περικλής Κουλιφέτης (δημιουργός κόμικς και συντάκτης στο Καρέ-Καρέ της Η Εφημερίδα των Συντακτών) μιλάνε για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη τέχνη γενικά και στα κόμικς ειδικά και απαντάνε στο ερώτημα αν η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει νέες δυνατότητες στην τέχνη, αν αρπάζει την εργασία καλλιτεχνών και αν υπάρχει ανάγκη και δυνατότητα οριοθέτησής της.

Παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Black Mirror»
Ο Σπύρος Θωμόπουλος (κριτικός τέχνης και κινηματογράφου), η Κατερίνα Μαλίχιν (ψυχαναλύτρια, δρ Κλινικής Ψυχοπαθολογίας και Έρευνας στην Ψυχανάλυση), η Βάλια Παπαστάμου (αρχιτέκτων-εικαστικός, διδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) μιλάνε για το βιβλίο «Black Mirror» (Εκδόσεις Καστανιώτη), έχοντας ως αφορμή το επεισόδιο «The Entire History of You» της τηλεοπτικής σειράς «Black Mirror».
Συντονίζει η Δέσποινα Καταπότη (επιμελήτρια του τόμου, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου).








Μιλάνε οι Φοίβος Συμεωνίδης και Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης για λογαριασμό του omnia tv.






Συνομιλούν: Ο Πι Ζήτα από το περιοδικό HUMBA με θαυμαστικό, ο Χρήστος Κρυστάλης από το περιοδικό βλάβη, ο Στέφανος Μπατσής από το περιοδικό Kaboom και ο Σπύρος Παπαδόπουλος από το περιοδικό Yusra.

Οι κομιξάδες Στιβ Στιβακτής και Χάρρυ Σάξον παρουσιάζουν τις δουλειές τους.

Η Άννα Παντελάκου (θεωρητικός και ιστορικός τέχνης) και η Ελένη Κίρκη (απόφοιτος Νομικής, ποιήτρια) μας μιλάνε για την πρώτη ποιητική συλλογή της Ελένης Κίρκη με τίτλο «Δαγκώματα» (εκδόσεις Ενύπνιο).

Η Ζωή Κόκκα (περιοδικό Yusra) μας μιλάει για το βιβλίο της Jenny Hval, «Ζυθοποιείο μαργαριταριών» (Εκδόσεις Πλήθος).

Η Δήμητρα Γεωργιάδου (κοινωνική ανθρωπολόγος) και η Εύα Πλιάκου (εκδόσεις Αντίποδες και περιοδικό Βλάβη) μας μιλάνε για το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο «Στο σπίτι των ονείρων» (εκδόσεις Αντίποδες).
