Η 28η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια μέρα δράσης για το δικαίωμα των γυναικών για ασφαλή άμβλωση. Ξεκίνησε στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, όπου γυναικείες ομάδες κινητοποιούνται για την 28η Σεπτεμβρίου ήδη από τη δεκαετία του 1990. Απαιτούν από τις κυβερνήσεις τους να αποποινικοποιήσουν την άμβλωση, να παρέχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και οικονομικές υπηρεσίες άμβλωσης και να σταματήσουν το στιγματισμό των γυναικών που την επιλέγουν. Η ημερομηνία της 28ης Σεπτεμβρίου επιλέχθηκε σε ανάμνηση της κατάργησης της δουλείας στη Βραζιλία, και σήμερα γιορτάζεται ως η μέρα της «ελεύθερης μήτρας», απαιτώντας ασφαλή και νόμιμη άμβλωση για όλες.

Αναδημοσιεύουμε το κάλεσμα της Διεθνούς Εκστρατείας για το Δικαίωμα των Γυναικών σε Ασφαλή Άμβλωση (International Campaign for Women’s Right to Safe Abortion*)

Αυτές είναι αβέβαιες εποχές!

Τον Ιούνιο 2022, η πλειοψηφία των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ αρνήθηκε το συνταγματικό δικαίωμα για πρόσβαση σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση. Αυτή δεν ήταν η μοναδική πράξη βίας απέναντι στις γυναίκες. Τον Οκτώβριο 2021, η Κίνα, η οποία για πολλά χρόνια ωθούσε τις γυναίκες να κάνουν αμβλώσεις μετά το πρώτο τους παιδί, επέβαλε ένα νέο νόμο ώστε να κάνουν περισσότερα παιδιά, περιορίζοντας την άμβλωση για «μη ιατρικούς σκοπούς». Το Νοέμβριο 2021, το Ιράν προώθησε ένα ποινικό δίκαιο που περιορίζει δραματικά την πρόσβαση στην άμβλωση, την αντισύλληψη, την εθελοντική στείρωση και τη σχετική πληροφόρηση. Ομοίως, στην Πολωνία το 2020 και την Ονδούρα το 2021.

Πράγματι, τέτοιες καταπατήσεις των γυναικείων δικαιωμάτων περιλαμβάνονται σε πολλούς άδικους νόμους και είναι πολύ διαδεδομένες στην Αφρική, Λατινική Αμερική, Καραϊβική, Μέση Ανατολή, στην Ασία, στον Ειρηνικό, αλλά και στην Ευρώπη.

Παρά τις εκστρατείες για το δικαίωμα στην ασφαλή άμβλωση, για περισσότερα από 100 χρόνια, από χώρα σε χώρα σε όλο τον κόσμο, η συνεχιζόμενη ποινικοποίηση της άμβλωσης σκοτώνει και τραυματίζει αμέτρητες χιλιάδες γυναικών κάθε χρόνο, ειδικά νέες και ανύπαντρες γυναίκες και αυτές που δεν έχουν επαφές και πόρους για μια ασφαλή άμβλωση. Αυτή η κατάσταση συχνά εδράζεται σε αποικιακούς νόμους που ποτέ δεν καταργήθηκαν και υποστηρίζονται από δεξιές και μισογυνικές κυβερνήσεις, πολιτικούς, δικαστές και θρησκευτικούς ηγέτες.

Η άνευ προηγουμένου επίθεση στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση στις ΗΠΑ, όπως και σε κάθε χώρα όπου συμβαίνουν τέτοιες επιθέσεις, αρνείται στις γυναίκες το δικαίωμά τους ως πολίτες, κάνει διακρίσεις σε βάρος τους με βάση το φύλο τους, αφαιρεί το δικαίωμά τους στην ιδιωτικότητα και την αυτονομία του σώματος, παραβιάζει το διαχωρισμό εκκλησία-κράτους και καταστρέφει την ισχύ του νόμου. Και, το πιο σημαντικό, επιτρέπει στα κράτη να επιβάλουν στις γυναίκες ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες μέχρι το τέλος, με ισόβιες συνέπειες. Είναι μία μορφή ακούσιας δουλείας, που στηρίζεται εξ ολοκλήρου στη βιολογία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ποινικοποιεί μία στις τέσσερις από εμάς γιατί αρνούμαστε να κάνουμε παιδιά που δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να φροντίσουμε.

Επίσης, παραβιάζει τους διεθνείς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα με πολλούς τρόπους –  ξεκινώντας με το γενικό δικαίωμα στη ζωή και την υγεία, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις γυναίκες, το δικαίωμα να αποφασίζουμε τον αριθμό των παιδιών μας και τη χρονική απόσταση μεταξύ τους, και τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία αναφέρει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεκινούν από τη γέννηση, δηλαδή από την έναρξη της ανεξάρτητης ζωής.

Οι νόμοι και οι πολιτικές κατά των αμβλώσεων εδράζονται στο μίσος των γυναικών και την επιθυμία να μας ελέγχουν. Ισχυρίζονται ότι θέλουν να προστατεύσουν την «εμβρυική ζωή», αλλά αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τις ζωές των γυναικών, χώρια τις ζωές των παιδιών μετά τη γέννησή τους. Προξενούν θυμό, απόγνωση και διαμαρτυρίες σε όλον τον κόσμο, οποτεδήποτε και οπουδήποτε και από οποιονδήποτε επιβάλλονται.

Αλλά οι άδικοι νόμοι που μας ποινικοποιούν και αρνούνται τα θεμελιώδη μας δικαιώματα, οι άδικοι πόλεμοι και οι εισβολές, οι παγκόσμιες πανδημίες, οι καταπιεστικές κυβερνήσεις, οι διακρίσεις και άλλες διασταυρούμενες κρίσεις και αδικίες, δεν έχουν αποτρέψει τη δέσμευσή μας να παλεύουμε για τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες μας, περιλαμβανόμενης της πρόσβασης σε ασφαλή άμβλωση. Μας έχουν ωθήσει να γίνουμε γενναιότερες, δυνατότερες, τολμηρότερες και δημιουργικότερες.

Οι αβέβαιες εποχές μας καλούν σε πιο ευρεία, συλλογική δράση σε πολλά μέτωπα

Σε αβέβαιες εποχές ενισχύουμε τη δέσμευσή μας, χτίζουμε και δυναμώνουμε τα υποστηρικτικά μας δίκτυα για την εξασφάλιση ασφαλούς άμβλωσης #SafeAbortionRegardless. Δημιουργούμε και υποστηρίζουμε κοινοτικές τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας, συλλογικότητες συνοδών σε αμβλώσεις, τρόπους για πρόσβαση στο χάπι της άμβλωσης και διάφορες κοινότητες φροντίδας για να φροντίζουμε η μία την άλλη.

Σε αβέβαιες εποχές, κινητοποιούμαστε και απαιτούμε ασφαλή, νόμιμη, προσβάσιμη και μη-στιγματισμένη φροντίδα άμβλωσης για όσες το χρειάζονται. Αρνούμαστε να σιωπήσουμε ή να οπισθοχωρήσουμε, κινητοποιούμαστε και οργανωνόμαστε χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα εργαλεία και προσαρμοζόμενες στην πραγματικότητα των κοινοτήτων μας.

Σε αβέβαιες εποχές, εντοπίζουμε, αμφισβητούμε, αντιμετωπίζουμε και απορρίπτουμε τις πολλαπλές στιγματιστικές αντιλήψεις και μηνύματα για την άμβλωση που μάθαμε μεγαλώνοντας σε καταπιεστικές κοινωνίες κατά της επιλογής. Δεσμευόμαστε να αμφισβητούμε και να διαλύουμε το στίγμα για την άμβλωση μέσα μας, στο λεξιλόγιό μας, στις κοινότητες και στα δίκτυά μας.

Σε αβέβαιες εποχές, καλούμε τις κυβερνήσεις μας, τους παρόχους υγείας, τις οργανώσεις δωρητών και τις ομάδες γυναικείων και ανθρώπινων δικαιωμάτων να ενεργοποιήσουν πόρους και δύναμη για να υποστηρίξουν και να προστατεύσουν την πρόσβαση σε ασφαλή άμβλωση. Επιδιώκουμε να εργαστούμε με δωρητές και κυβερνήσεις για να κινητοποιήσουμε τους απαιτούμενους ζωτικούς πόρους για την πρόσβαση στα αναπαραγωγικά μας δικαιώματα.

Σε αβέβαιες εποχές, θυμόμαστε προηγούμενες γενιές αγώνων για τα γυναικεία δικαιώματα και μαθαίνουμε από την εμπειρία τους πώς να ξεπερνάμε εμπόδια στη φροντίδα μεταξύ μας, όταν το κράτος αποτυγχάνει να το κάνει.

Σε αβέβαιες εποχές, αγκαλιάζουμε την τεχνολογία με δημιουργικούς τρόπους για να οργανωθούμε και να φτάσουμε σε εκείνες που μας χρειάζονται. Αναπτύσσουμε εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας για φροντίδα της άμβλωσης, υποστήριξη και καθοδήγηση, χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενισχύσουμε και να κάνουμε εκστρατείες και μαθαίνουμε για εργαλεία ασφάλειας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από καταπιεστικές εισβολές στο απόρρητό μας.

Σε αβέβαιες εποχές, όπως πάντα, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι καμία δε μένει πίσω, αναπτύσσοντας στρατηγικές που περιλαμβάνουν τις πιο ευάλωτες και περιθωριοποιημένες κοινότητες στην περιοχή μας.

Σε αβέβαιες εποχές, υποστηρίζουμε τους παρόχους φροντίδας αμβλώσεων και γραμμές βοήθειας για την παροχή πληροφόρησης και πρόσβασης στην άμβλωση, περιλαμβανόμενης της αυτοδιαχειριζόμενης άμβλωσης και της επείγουσας φροντίδας μετά την άμβλωση. Μοιραζόμαστε τις ιστορίες τους και δυναμώνουμε τους δεσμούς μας με τα δίκτυά τους. Τους τιμούμε για τη δέσμευση και την αφοσίωσή τους.

Σε αβέβαιες εποχές, δεσμευόμαστε να έχουμε ορατότητα! Στεκόμαστε μαζί σε μία γυναικεία αδελφότητα από όλες τις γωνιές του κόσμου, για να μάθουμε, να υποστηρίξουμε η μία την άλλη και να εργαστούμε μαζί για να απαιτήσουμε το δικαίωμα στην ασφαλή άμβλωση.

Κάθε χρόνο, γιορτάζουμε την 28η Σεπτεμβρίου για να κινητοποιήσουμε τις κοινότητές μας και να δυναμώσουμε το παγκόσμιο κίνημα για καθολική πρόσβαση σε ασφαλή, νόμιμη έκτρωση. Ελάτε μαζί μας!

* Η Διεθνής Εκστρατεία για το Δικαίωμα των Γυναικών σε Ασφαλή Άμβλωση είναι ένα δίκτυο περισσότερων από 1.600 διεθνών, περιφερειακών και εθνικών οργανώσεων και προσώπων σε 134 χώρες, που υποστηρίζουν την καθολική πρόσβαση σε ασφαλή άμβλωση, τόσο σε επίπεδο δημόσιας υγείας όσο και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεωρώντας την άμβλωση απαραίτητα φροντίδα υγείας (https://www.safeabortionwomensright.org/).

Η αφίσα εδώ

Διαβάστε επίσης

Το τραγούδι-ύμνο κατά των γυναικοκτονιών στο Μεξικό ερμήνευσαν θηλυκότητες της Ανοιχτής Ορχήστρας

Πηγή: www.rosa.gr Το “Canción sin Miedo” της Vivir Quintana αποτελεί ένα τραγούδι-ύμνο…

23ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας: 1, 2 και 3 Ιουλίου στα Ιλίσια

Ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι αλλάζει Με αυτό το σύνθημα γίνεται…

2ο books n’ beer fest: 3-5 Ιουνίου, πλατεία Πρωτομαγιάς (Πεδίο Άρεως)

Το 2ο books n’ beer fest θα διεξαχθεί στην πλατεία Πρωτομαγιάς (Πεδίο Άρεως) κατά το πρώτο…

Το μετρό στην πλατεία Εξαρχείων μέσο τουριστικοποίησης

Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους των Εξαρχείων όσοι και όσες μένουν ή κυκλοφορούν για…