Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ξένοι παράγοντες επηρεάζουν τις διαδηλώσεις που εξαπλώνονται για τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας

Πηγή: Al Jazeera (20.09.22) | Μετάφραση: Κυριακή Κλοκίτη

Τεχεράνη, Ιράν – Ένας Ιρανός κυβερνήτης επιβεβαίωσε τα πρώτα θύματα κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών για το θάνατο κατά την κράτηση μιας νεαρής γυναίκας, ονόματι Μαχσά Αμινί (Mahsa Amini) – αλλά είπε και ότι τα τρία άτομα σκοτώθηκαν από αντικαθεστωτικά στοιχεία.

Ο Ισμαήλ Κουσά, κυβερνήτης της βορειοδυτικής επαρχίας του Κουρδιστάν, είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους «ύποπτα», κατά τη διάρκεια «παράνομων διαδηλώσεων» τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι έρευνες έδειξαν ότι αυτοί οι άνθρωποι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από εκείνους που εργάζονται ενάντια στο καθεστώς και με πυροβόλα όπλα που δεν χρησιμοποιούνται από καμία βαθμίδα των δυνάμεων ασφαλείας ή επιβολής του νόμου στην επαρχία», είπε.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, ένα άτομο πέθανε στο Divandareh, ένα άλλο έμεινε σε αυτοκίνητο κοντά σε νοσοκομείο στο Saqqez και ένας τρίτος «ύποπτος» θάνατος ερευνάται.

Οι οικογένειες πρέπει να είναι προσεκτικές γιατί οι «αντιεπαναστατικές» ομάδες επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όνομα της Μαχσά Αμινί σαν σύμβολο για κάλεσμα συγκέντρωσης για να προωθήσουν τους δικούς τους στόχους, είπε ο Κουσά, και πιθανά αναφερόταν σε μια φράση που έχει αναφερθεί πολλές φορές μετά από αυτό που γράφτηκε στον τάφο της Αμινί: «Δεν θα πεθάνεις, το όνομά σου θα γίνει σύμβολο».

Η 22χρονη Αμινί ταξίδευε μακριά από την πόλη της στο Saqqez του Κουρδιστάν και βρισκόταν στην Τεχεράνη με την οικογένειά της την περασμένη εβδομάδα, όταν συνελήφθη από τη λεγόμενη αστυνομία ηθών επειδή φορούσε «ακατάλληλη» χιτζάμπ.

Aργότερα την ίδια μέρα, όπως λένε οι αρχές, σε ένα «κέντρο καθοδήγησης» έπαθε εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο και μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο, όπου πέθανε μερικές ημέρες αργότερα.

Η οικογένειά της αρνήθηκε ρητά τους ισχυρισμούς του αρχηγού της αστυνομίας της Τεχεράνης, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι δεν ξυλοκοπήθηκε, ότι είχε αρκετές προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως επιληψία και διαβήτη, και ότι είχε παραβιάσει τους υποχρεωτικούς κανόνες σεμνής περιβολής του Ιράν, που ισχύουν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Συνελήφθησαν Ιρανοί και ξένοι υπήκοοι

Ακολούθησαν αρκετές ημέρες διαμαρτυριών μετά τον θάνατο της Αμινί την Παρασκευή.

Ξεκίνησαν από τη γενέτειρά της, το Saqqez, όπου τάφηκε, και εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις του Κουρδιστάν. Το όνομα της Αμινί έχει αναφερθεί στο Twitter περισσότερες από πέντε εκατομμύρια φορές.

Εκτός από τις διαδηλώσεις σε πολλά πανεπιστήμια της πρωτεύουσας, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στο κέντρο της Τεχεράνης τη Δευτέρα και την Τρίτη, οι οποίες διαλύθηκαν από τις  δυνάμεις ασφαλείας και τα δακρυγόνα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και βίντεο που κυκλοφόρησαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν είναι σαφές πόσα άτομα έχουν συλληφθεί, αλλά ο κυβερνήτης της Τεχεράνης, Μοχσέν Μανσούρι, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ξένοι υπήκοοι.

«Σύμφωνα με ακριβείς αναφορές από αρμόδιους φορείς, φαίνονται ξεκάθαρα τα ίχνη επέμβασης από ορισμένες πρεσβείες και ξένες υπηρεσίες», έγραψε σε tweet. «Σε συλλήψεις που έγιναν χθες το βράδυ (Δευτέρα) κατά τις συγκεντρώσεις της Τεχεράνης, συνελήφθησαν υπήκοοι από τρεις ξένες χώρες», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Διαδηλώσεις έχουν επίσης αναφερθεί σε άλλες μεγάλες και μικρότερες πόλεις, όπως το Ισφαχάν, το Μασχάντ και το Ραστ.

Ο Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος τηλεφώνησε στον πατέρα της Amini νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να υποσχεθεί ότι θα διεξαχθεί έρευνα, αναχώρησε από την Τεχεράνη για τη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ΟΗΕ ζήτησε την Τρίτη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τον θάνατο της Αμινί.

Διαβάστε επίσης

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…

«Ένα φασιστικό καθεστώς πλησιάζει στη Ρωσία»: Συνέντευξη με τον ρώσο φιλόσοφο Γκρεγκ Γιούντιν

Πηγή: Rebelion (12.04.2022) | Μετάφραση: Α.Λ. Ο Γκρεγκ Γιούντιν είναι φιλόσοφος και…