Στα πλαίσια του αφιερώματος μας στην COP27, το RedNBlack συνομίλησε με την Alab Mirasol Ayroso, εθνική Συντονίστρια της YACAP (Youth Advocates for Climate Action Philippines), μια εθνική συμμαχία οργανώσεων νέων, μαθητικών συμβουλίων και ατόμων από τις Φιλιππίνες που αγωνίζονται ενάντια στην κλιματική αλλαγή και διεκδικούν κλιματική δικαιοσύνη.
Μετάφραση: Ηρώ Μαρίνου
- Τι είναι κλιματική δικαιοσύνη και γιατί την υπερασπίζεστε;
Η κλιματική δικαιοσύνη είναι η δικαιοσύνη για την άνιση αντιμετώπιση εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κλιματική κρίση. Ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε έναν κόσμο με κλιματική δικαιοσύνη είναι να δράσουμε τώρα και να δράσουμε μαζί σε ευρύτερο πλαίσιο. Θα ήθελα ο καθένας σε αυτόν τον πλανήτη να έχει δικαιοσύνη, κοινωνική και κλιματική μαζί, οι οποίες είναι αλληλένδετες και είναι ο λόγος για τον οποίο έχω αφιερώσει τον χρόνο και τις προσπάθειές μου στην υπεράσπιση της κλιματικής δικαιοσύνης.
- Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στις Φιλιππίνες; Πόσο ο κόσμος γνωρίζει και ενδιαφέρεται για αυτό;
Εδώ στις Φιλιππίνες, το έργο της υπεράσπισης μπορεί να γίνει επικίνδυνο από μόνο του. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την καθημερινή πιθανότητα να απειληθούμε και να χαρακτηριστούμε αριστεροί ή τρομοκράτες. Είναι δύσκολη υπόθεση να αμφισβητείς την ίδια την κυβέρνησή σου και να παρακινείς για κλιματική δικαιοσύνη όταν μια απλή κριτική ενέχει την απειλή να διωχθείς. Όσον αφορά την εμπλοκή των νέων, ένα τεράστιο μέρος του κλιματικού ακτιβισμού εδώ είναι η δουλειά που κάνουμε στην εκπαίδευση ενώ ταυτόχρονα οργανώνουμε, αφού το πρόγραμμα σπουδών του δημόσιου σχολείου στη χώρα βρίσκεται στη διαδικασία να συμπεριλάβει πιο πρόσφατα στοιχεία στη διδασκαλία για την κλιματική αλλαγή.
- Στην Ελλάδα, δυστυχώς τα παραδοσιακά κοινωνικά κινήματα δεν είναι συνδεδεμένα με τους κλιματικούς αγώνες και αντίστοιχα νεανικά κινήματα. Πόσο συνεργάζεστε με παραδοσιακά κινήματα στη χώρα σας;
Τo κίνημα ακτιβισμού στις Φιλιππίνες καταλαμβάνει μεγάλο μέρος των εκστρατειών μας αφού συνδέουμε τα κεντρικά ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Τα ζητήματα της φτώχειας, της πείνας, της ανισότητας είναι στενά συνδεδεμένα με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αφού οι ισχυροί τυφώνες και τα αποτελέσματά τους τα επιδεινώνουν Η συνεργασία μας με τα κινήματα ακτιβισμού γίνεται υπό την έννοια ότι η εκστρατεία μας είναι ισχυρότερη ειδικά αν κατανοήσουμε την κοινωνική πραγματικότητα της χώρας μας εντασσόμενοι απευθείας στις λαϊκές κοινότητες όπως των μικρών ψαράδων, των αγροτών και των φτωχών των πόλεων.
- Εξακολουθούμε να γινόμαστε μάρτυρες των αποτυχιών των COP ενώ οι πλούσιες χώρες αποφεύγουν τις ευθύνες τους την ώρα που οι κοινωνίες τους στρέφονται στην άκρα δεξιά. Ποιος είναι ο λόγος που θα πρέπει να ενδιαφερόμαστε για το τι συμβαίνει στις κλιματικές διαπραγματεύσεις; Υπάρχουν χρήσιμα συμπεράσματα για τα κοινωνικά κινήματα;
Ως κοινωνικά κινήματα, ο ρόλος μας είναι να ασκούμε πίεση και να επικεντρωνόμαστε στα πιο σημαντικά θέματα και η COP είναι μια ευκαιρία για τους παγκόσμιους ηγέτες να μας ακούσουν, να παρουσιάσουν με τρόπο που αρμόζει τα ζητήματα και να υποσχεθούν άμεσες δράσεις. Θα πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας σε αυτές τις κλιματικές διαπραγματεύσεις, αφού αυτό που λένε (ή αυτό που δε λένε) είναι αυτό για το οποίο τους θεωρούμε υπεύθυνους, μαζί με τις πράξεις και τις υποσχέσεις του παρελθόντος.