Το Σάββατο 4 Ιούνη, η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσίευσε μια πολύ ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της Prorata. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της συγκεκριμένης μέτρησης είναι ότι η πρόθεση ψήφου συνοδεύεται από μια σειρά με «ποιοτικά» ερωτήματα που ανατέμνουν το συσχετισμό δύναμης των κομμάτων. Πέρα από την εγνωσμένη σοβαρότητα της Prorata, το γεγονός ότι, παρόλο που δημοσιεύεται σε εφημερίδα φιλική στον ΣΥΡΙΖΑ, η  έρευνα δεν είναι ευνοϊκή σε αυτόν, αποτελεί αναμφίβολα τεκμήριο της αξιοπιστίας της.

Αλλά, ας δούμε τα βασικά συμπεράσματα της δημοσκόπησης.

  1. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ένα σοβαρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παίρνει 31%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25%, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ 12,5%, το ΚΚΕ 5%, η Ελληνική Λύση 3,5% και το ΜέΡΑ25 2%. Έχοντας πάντα στο νου ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν προβλέψεις των εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλά «φωτογραφίες» των συσχετισμών δυνάμεων, μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια διαφορά ασφαλείας της Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί η αυτοδυναμία να είναι υπό ερώτηση, αλλά δεν μοιάζει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρωτιά. Βεβαίως, ακόμα και αν γίνουν οι εκλογές το φθινόπωρο, ο χρόνος είναι αρκετός για να αλλάξει ο συσχετισμός.
  2. Οι εξαγγελίες των μέτρων για το ρεύμα απέδωσαν πολιτικά για τη ΝΔ. Μετά από αρκετούς μήνες, κατά τους οποίους τα ποσοστά της έπεφταν, η Νέα Δημοκρατία «τσίμπησε» 1 μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση, ανοίγοντας την «ψαλίδα» στις 6 μονάδες. Η προσδοκία ότι τα μέτρα Μητσοτάκη θα φέρουν ανακούφιση από τους φουσκωμένους λογαριασμούς φαίνεται να είναι η βασική αιτία της ανόδου της ΝΔ. Ενδεχομένως, λειτούργησαν υπέρ της κυβέρνησης οι λεκτικές αψιμαχίες με την Τουρκία και η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Ωστόσο, αν οι προσδοκίες αυτές διαψευστούν και έρθουν ξανά φουσκωμένοι λογαριασμοί, το κλίμα θα γυρίσει σε βάρος της κυβέρνησης, όπως συμβαίνει άλλωστε κάθε φορά που διαψεύδονται οι προσδοκίες που καλλιεργεί η εξουσία.
  3. Η γενική εικόνα της κυβέρνησης δεν είναι καλή. Παρά την άνοδο της ΝΔ, είναι εμφανής η κοινωνική δυσφορία για την κυβέρνηση. Το 66% δεν είναι ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο και το 73% κρίνει ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια. Στην ερώτηση για το ποια δύο συναισθήματα νιώθετε κυρίαρχα για την οικονομική και πολιτική κατάσταση, η απογοήτευση έχει 42%, ο θυμός 34%, ο φόβος 18% και η ελπίδα 18% (ανεβασμένη κατά τρεις μονάδες). Το οξύμωρο είναι λοιπόν ότι προηγείται καθαρά το κυβερνητικό κόμμα, ενώ ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος από την κυβέρνηση. Ενδεχομένως, αυτό το πολιτικά οξύμωρο ενισχύει την εκτίμηση ότι η υπεροχή της ΝΔ δεν είναι και τόσο σταθερή
  4. Η αδυναμία της αντιπολίτευσης αποτελεί το βασικό στήριγμα της κυβέρνησης. Κοιτώντας τους ποιοτικούς δείκτες της αντιπολίτευσης, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η υπεροχή της ΝΔ οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην αδυναμία της αντιπολίτευσης να πείσει και όχι στην ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο. Το 79% είναι δυσαρεστημένο με το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ, το 82% με αυτό του ΚΙΝΑΛ, το 85% με το ΚΚΕ, το 86% με την Ελληνική Λύση και το 81% με το ΜέΡΑ25. Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι μείζον πρόβλημα ότι μόλις το 22% θεωρεί ότι ο Τσίπρας είναι συνεπής (έναντι 40% του Μητσοτάκη). Επίσης, το 40% θεωρεί ότι ο Μητσοτάκης είναι αποτελεσματικός στην επίλυση προβλημάτων, έναντι 24% του Τσίπρα. Σχεδόν τρία χρόνια μετά την εκλογική ήττα, ο Τσίπρας δεν έχει κάνει καμία πρόοδο σε αυτό που από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι είναι το βασικό πρόβλημά του, η έλλειψη αξιοπιστίας.
  5. Η εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση δεν είχε απήχηση στο ευρύ κοινό. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ανεβασμένος κατά μισή μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Prorata. Αυτό σημαίνει ότι η εκλογή από τη βάση μπορεί να συσπείρωσε το εκλογικό ακροατήριό του ή και να το διεύρυνε κατά τι, εντούτοις, δεν συγκίνησε τους πολίτες, που δεν είναι ενθουσιασμένοι με την πολιτεία του κόμματος. Εκ των πραγμάτων, αποδεικνύεται ότι το περίφημο οργανωτικό άνοιγμα στην κοινωνία δεν απέδωσε όσα περίμεναν από αυτό οι εμπνευστές του.
  6. ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 δεν μπορούν να ανοιχτούν πέρα από το γνωστό κοινό τους. Παρά τη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 δεν μπορούν να κερδίσουν έδαφος -να σημειώσουμε πάντως ότι γενικά οι μετρήσεις της Prorata υποϋπολογίζουν το κόμμα Βαρουφάκη. Αυτή η αδυναμία δείχνει ότι τα πολιτικά σχέδια των δύο κομμάτων δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλη αλλαγή του συσχετισμού.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Εφημερίδας των συντακτών και τον σχολιασμό του Άγγελου Σεριάτου (επικεφαλής πολιτικών ερευνών της Prorata):

 

 

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…