Από την 1η Ιουνίου του 2022 βρίσκεται σε ισχύ ο νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την υγεία με τον βαρύγδουπο τίτλο «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις» (ν. 4931/2022), προβλέποντας μια ακόμη πιο βαθιά διείσδυση των ιδιωτικών συμφερόντων στις δημόσιες δομές υγείας.

Στο άρθρο 36 του νόμου αυτού προβλέπεται ο προεξάρχων ρόλος του Προσωπικού Γιατρού (Π.Γ.), στον οποίο θα εγγράφονται οι πολίτες κατόπιν επιλογής. Το κίνητρο για την εγγραφή θα είναι η μικρότερη συμμετοχή στα φάρμακα.

Ως Π.Γ., θα μπορούν να υπηρετούν όχι μόνο γιατροί της  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΣΥ (προβλέπεται να εγγράφουν έως 500 πολίτες και να αμείβονται κατά κεφαλήν, πλέον του μισθού τους), αλλά και ιδιώτες, οι οποίοι εγγράφουν έως 2000 πολίτες, αμειβόμενοι με τον ίδιο τρόπο. Ο Π.Γ. είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση όσων πολιτών έχει χρεωθεί, την παραπομπή τους στους ειδικούς και την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία. Καμιά από τις παραπάνω διαδικασίες δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την έγκριση του Π.Γ. (gatekeeping), εκτός βέβαια από τις περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών.

Ο καθοριστικός ρόλος που θα παίζουν οι ιδιώτες γιατροί στις δημόσιες δομές υγείας (ρόλος «κόφτη», που είναι στο χέρι του να μπλοκάρει την ελεύθερη πρόσβαση, και όχι απλώς τροχονόμου), σηματοδοτεί ένα βήμα καθοριστικής σημασίας στη νεοφιλελεύθερη επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της υγείας, καθώς αυτοί θα ρυθμίζουν πλέον όλες τις διαδρομές των ασθενών στις δημόσιες δομές υγείας. Η εισβολή του ιδιωτικού στις δημόσιες δομές είναι ακόμη πιο γενική, καθώς, εκτός από τα παραπάνω, προβλέπεται  συμμετοχή ιδιωτών γιατρών στις εφημερίες, αλλά και παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από πολυϊατρεία και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα (άρθρο 39).

Δεν απαντήθηκε βέβαια από τους συντάκτες του νόμου αυτού, πώς οι γιατροί του ΕΣΥ που θα αναλάβουν χρέη Π.Γ., δεδομένης της εργασιακής κόπωσης λόγω της έλλειψης προσωπικού αλλά και της πανδημίας, θα είναι σε θέση, πέραν της κύριας εργασίας τους, να ανταποκριθούν  και στην υπερεργασία που  απαιτείται για την παρακολούθηση 500 πολιτών.

Σε μια προσπάθεια απόλυτου κυβερνητικού ελέγχου των πάντων, στο άρθρο 55 του νόμου προβλέπεται πως η απογευματινή λειτουργία των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, όπως ισχύει με το ν. 2889/2001 (κυβέρνηση Σημίτη και υπουργός Υγείας Α. Παπαδόπουλος), θα ρυθμίζεται πλέον με κοινή απόφαση των υπουργών υγείας και οικονομικών, και όχι όπως μέχρι σήμερα, με κοινή απόφαση του υπουργού υγείας, του ΚΕΣΥ και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Αυτό όμως δεν είναι το πιο σημαντικό. Η ουσία είναι ότι βαθαίνει ακόμη περισσσότερο η εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας, καθώς οι έχοντες θα μπορούν να παρακάμπτουν τις τεράστιες λίστες αναμονής, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν πολύμηνη αναμονή, ακόμη και σε επείγουσες περιπτώσεις που αφορούν σοβαρά νοσήματα, σε βάρος των μη εχόντων. Η επιλογή λοιπόν, ποιός θα χειρουργηθεί πρώτος, θα συνεχίσει να  γίνεται, όχι με κριτήρια ιατρικά, αλλά οικονομικά, αποκαλύπτοντας όλη τη βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού.

Το ύψος της οικονομικής επιβάρυνσης του ασθενή στα απογευματινά χειρουργεία δεν αναφέρεται στο νόμο, αλλά θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση. Το μόνο γνωστό στοιχείο επ’ αυτού είναι δήλωση του υπουργού ότι θα ανέρχεται στο 30% του κόστους.

Ο ν. 4931 ρυθμίζει επίσης και μια σειρά από θέματα του ΕΟΠΥΥ. Ενώ με βάση το ν. 3918/2011, μεταξύ των διορισμένων μελών του Δ.Σ.  του οργανισμού, υπήρχαν ένας εκπρόσωπος των ασφαλισμένων, ένας εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και ένας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, από δω και πέρα όλα τα μέλη του Δ.Σ. θα διορίζονται από το υπουργείο. Η κίνηση αυτή εκ μέρους των κυβερνόντων αποτελεί δείγμα μιάς βαθιά συγκεντρωτικής νοοτροπίας που αποσκοπεί στον απόλυτο έλεγχο των πάντων, χωρίς την παραμικρή διάθεση να την μοιραστούν ακόμη και με φίλα προσκείμενους.

Η εισβολή του ιδιωτικού στο δημόσιο είναι μια ξεκάθαρη κυβερνητική ομολογία ότι, παρά τα υποκριτικά χειροκροτήματα στους «ήρωες» της δημόσιας υγείας που κράτησαν όρθιο το ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά σκοπεύει να το ενισχύσει με έμψυχο δυναμικό και υλικά μέσα, τη στιγμή που βρίθουν στον τύπο, ακόμη και στον φιλοκυβερνητικό, δημοσιεύματα για τις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που οδηγούν  σε  πολλές περιπτώσεις, σε αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από άλλες νοσοκομειακές μονάδες, με σκοπό να μην κλείσουν ολόκληρα τμήματα.

Αντίθετα, με πρόσχημα τα αδύναμα σημεία του δημόσιου συστήματος, δίνεται μεγαλύτερο μερίδιο στα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο της υγείας (τρεφόμενα από αυτά ακριβώς τα αδύναμα σημεία), μολονότι τα δεύτερα αύξαιναν την κερδοφορία τους σε συνθήκες covid free, αφήνοντας μόνο του το ΕΣΥ να σηκώσει το βάρος της πανδημίας.

Γίνεται φανερό ότι ο ν. 4931 είναι ένα ακόμη βήμα στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας και στη μετακύλιση του κόστους στον ασθενή, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Tίποτε δεν κατάλαβαν οι νεοφιλελεύθεροι εγκέφαλοι απ΄ τα μαθήματα της πανδημίας, ούτε και τους ενδιέφερε άλλωστε: Ούτε ότι χάρη στο δημόσιο σύστημα υγείας σώθηκε ο κόσμος, ούτε ότι στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου, στις ΗΠΑ, οι εκατόμβες νεκρών είχαν αιτία την πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας που αποκλείει την πρόσβαση στους φτωχότερους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΠΙΣ, αν και διάκειται φιλικά προς την κυβέρνηση και δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για ριζοσπαστισμό, τάχτηκε με ανακοίνωσή του εναντίον των απογευματινών χειρουργείων, θεωρώντας ότι αυτό «θα αναγκάσει τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τη στιγμή που ήδη έχουν πληρώσει πανάκριβα μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών», καθώς και ότι «η πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ πρέπει να είναι ισότιμη, δωρεάν και ελεύθερη». Τονίζει τέλος ότι διαφωνεί με το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης (gatekeeping), διεκδικώντας αύξηση δαπανών για την υγεία, αύξηση μισθών των γιατρών του ΕΣΥ και προσλήψεις.

Aξίζει να προσεχτούν, ως επίλογος του συνοπτικού αυτού σημειώματος, τα εξής:

– Κατά την ακρόαση των κοινωνικών φορέων στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου, δεν δόθηκε ο λόγος στην ΟΕΝΓΕ και στην ΕΙΝΑΠ, ενώ αποσιωπήθηκε η παρουσία τους.

– Κατά τη  διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης πριν την ψήφιση του νόμου, η ιστοσελίδα των ασφαλιστών asfalisinet.gr τον υποδέχτηκε με διθυράμβους, εκτιμώντας ότι ανοίγουν δουλειές με το δημόσιο.

– Εκείνες τις μέρες, μεγάλη αλυσίδα ιδιωτικών κλινικών γέμισε τον τύπο με ολοσέλιδες διαφημίσεις του νέου δικτύου διαγνωστικών κέντρων που ίδρυσε πρόσφατα.

Μάλλον, τίποτε από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο.

 

Πηγή φωτό: Eurokinissi

You May Also Like

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…