Ο Γκουστάβο Πέτρο είναι ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας. Η Φράνσια Μάρκες η πρώτη γυναίκα, αφροκολομβιανή, αντιπρόεδρος της χώρας

Πηγές: Pagina 12 Blu Radio Prensa Latina

Στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής 19 Ιουνίου, έσπασε μια παράδοση 214 ετών. Το Ιστορικό Σύμφωνο (Pacto Histórico) πέτυχε μια ιστορική νίκη. Με το εκλογικό σώμα να ανέρχεται στα 39.002.239 άτομα, ψήφισαν 22.650.812 με τη συμμετοχή να φτάνει σε ιστορικό υψηλό επίπεδο 57,88%, τρεις μονάδες περισσότερες από τον πρώτο γύρο. Το Ιστορικό Σύμφωνο έλαβε το 50,4% (11.281.002 ψήφους) και ο Σύνδεσμος Κυβερνητών κατά της Διαφθοράς (Liga de Gobernantes Anticorrupción) το 47,3% (10.580.399 ψήφους), ενώ τα λευκά 2,2% (501.987 ψήφοι).

«Σήμερα είναι μια μέρα γιορτής για τον λαό. Ας γιορτάσουμε την πρώτη λαϊκή νίκη. Είθε η χαρά που πλημμυρίζει σήμερα την καρδιά της χώρας να απαλύνει τα τόσα δεινά που έχουμε υποστεί. Σήμερα είναι η μέρα των δρόμων και των πλατειών», έγραψε ο Πέτρο στον λογαριασμό του στο Twitter όταν επιβεβαιώθηκε η μη αναστρέψιμη τάση της νίκης του.

Η είδηση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από όσους ψήφισαν το Ιστορικό Σύμφωνο. Όχι μόνο λόγω της νίκης αλλά και λόγω της γρήγορης αναγνώρισης από τον απερχόμενο πρόεδρο Ιβάν Ντούκε και από τον αντίπαλο του δεύτερου γύρου, Ροδόλφο Ερνάντες, ο οποίος έγραψε: «Τηλεφώνησα στον Γουστάβο να τον συγχαρώ για τη νίκη του και να του προσφέρω την υποστήριξή μου για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις για αλλαγή που ψήφισε σήμερα η Κολομβία». Η αποδοχή της ήττας διέλυσε τις πιθανότητες ενός σεναρίου έντασης που είχε αποτελέσει αντικείμενο ορισμένων αναλύσεων τις προηγούμενες ημέρες.

Αυτό δεν ήταν το μόνο στοιχείο ανησυχίας στο πλαίσιο του Ιστορικού Συμφώνου, καθώς υπήρχαν επίσης παράπονα για την έλλειψη ελέγχων του εκλογικού λογισμικού. Οι τελευταίες ώρες πριν από τις εκλογές ήταν γεμάτες από αγωνία για πιθανή νοθεία, κάτι που είχε επισημανθεί και στον πρώτο γύρο, στην προκειμένη περίπτωση ενισχυμένο από την πιθανότητα αμφισβήτησης των εκλογών για λίγες μόνο ψήφους, όπως έδειχναν οι διάφορες δημοσκοπήσεις. Το αποτέλεσμα, σε πολύ σύντομο χρόνο μετά το πέρας της ψηφοφορίας, προκάλεσε μια γιορτή σε ολόκληρη τη χώρα, με επίκεντρο το στάδιο Movistar Arena στην Μπογκοτά, όπου αναμενόταν ο Πέτρο και η Φράνσια.

Πρώτη πήρε το λόγο η Φράνσια Μάρκες ενώ ο κόσμος πανηγύριζε φωνάζοντας Si se pudo! Si se pudo! (Ναι, τα καταφέραμε!).

«Gracias mi gente colombiana, σας ευχαριστώ γι’ αυτή την ιστορική στιγμή. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Κολομβιανούς άνδρες και γυναίκες που έδωσαν τη ζωή τους γι’ αυτή τη στιγμή, όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μας κοινωνικούς αγωνιστές που δυστυχώς δολοφονήθηκαν σε αυτή τη χώρα, τους νέους που δολοφονήθηκαν και εξαφανίστηκαν, τις γυναίκες που βιάστηκαν και εξαφανίστηκαν, όλους αυτούς που ξέρω ότι από κάπου μας συνοδεύουν σε αυτή την ιστορική στιγμή για την Κολομβία. Σας ευχαριστούμε, σας ευχαριστούμε που ανοίξατε τον δρόμο, σας ευχαριστούμε που σπείρατε τους σπόρους της αντίστασης και της ελπίδας (…) Θέλω να χαιρετήσω την κοινότητά μου, τους δικούς μου ανθρώπους στο Γιολομπό, το Σουάρες, την Κάουκα, τον κολομβιανό Ειρηνικό, την κολομβιανή Καραϊβική (…) Σας ευχαριστώ αδελφοί και αδελφές που περπατήσατε μαζί μας όλους αυτούς τους μήνες, που πιστέψατε ότι είναι δυνατόν να αλλάξουμε την ιστορία της Κολομβίας. Χαιρετίζω τις γυναίκες της Κολομβίας, τις αδελφές μου, τις συντρόφισσές μου, σας ευχαριστώ που μας συνοδεύσατε σ’ αυτό το ταξίδι. Θέλω να χαιρετίσω την κολομβιανή νεολαία, τα παιδιά που ήταν επίσης παρόντα με χαρά σ’ αυτό το όνειρο. Τους δασκάλους και τις δασκάλες, τους εργαζόμενους, την κοινότητα των ατόμων με αναπηρία που ήταν επίσης παρούσα. Τους ιθαγενείς που στάθηκαν σταθεροί στους αγώνες, τους αγρότες, τον λαό μου – την κοινότητα των αφροκολομβιανών. Αδέλφια κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, μετά από 214 χρόνια πετύχαμε μια κυβέρνηση του λαού, μια λαϊκή κυβέρνηση, την κυβέρνηση των ανθρώπων με τα ροζιασμένα χέρια, των απλών ανθρώπων, την κυβέρνηση των αόρατων. Προχωράμε αδέλφια να συμφιλιώσουμε αυτή τη χώρα, προχωράμε για την ειρήνη με τρόπο αποφασιστικό, χωρίς φόβο, με αγάπη και χαρά. Προχωράμε για την αξιοπρέπεια, για την κοινωνική δικαιοσύνη,γυναίκες προχωράμε για να ξεριζώσουμε την πατριαρχία από τη χώρα μας, προχωράμε για τα δικαιώματα της κοινότητας LGBTQ+ (…) Προχωράμε για τα δικαιώματα της μητέρας γης, του μεγάλου μας σπιτιού, για να προστατεύσουμε την βιοποικιλότητα, προχωράμε μαζί για να ξεριζώσουμε τον δομικό ρατσισμό (…) Είμαι η πρώτη αφροκολομβιανή γυναίκα αντιπρόεδρος και θέλω να σας παρουσιάσω τον πρόεδρό σας, Γουστάβο Πέτρο!»

«Αυτή η ημέρα είναι αναμφίβολα ιστορική, είναι ιστορία που γράφουμε αυτή τη στιγμή, για την Κολομβία, για τη Λατινική Αμερική, για τον κόσμο, μια νέα ιστορία, διότι αναμφίβολα αυτό που συνέβη σήμερα με αυτά τα 11 εκατομμύρια ψηφοφόρους (…) είναι μια αλλαγή, μια πραγματική αλλαγή», δήλωσε ο Πέτρο.

«Αλλαγή σημαίνει να καλωσορίσουμε την ελπίδα, τη δυνατότητα να ανοίξουμε ένα μέλλον, αλλαγή σημαίνει να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για όλους τους Κολομβιανούς και τις Κολομβιανές ώστε η ελπίδα να γεμίσει κάθε γωνιά της εθνικής επικράτειας, αλλαγή σημαίνει ότι η κυβέρνηση της ελπίδας έφτασε», είπε, σε μια ομιλία που τόνισε πολλές φορές την ανάγκη να επιτευχθεί μια κοινωνική και πολιτική συνάντηση, στο πλαίσιο μιας χώρας που εξέφρασε για άλλη μια φορά τις μεγάλες διαιρέσεις που χαρακτηρίζουν την Κολομβία.

«Δεν είναι ώρα για τα μίση. Αυτή η κυβέρνηση που θα ξεκινήσει το έργο της στις 7 Αυγούστου είναι μια κυβέρνηση για τη ζωή. Τι σημαίνει μια κυβέρνηση για τη ζωή; Πρώτα σημαίνει ειρήνη, δεύτερον κοινωνική δικαιοσύνη, τρίτον περιβαλλοντική δικαιοσύνη – η ειρήνη ως ο άξονας μιας κυβέρνησης ζωής».

«Η αντιπολίτευση που θα έχουμε, υπό οποιαδήποτε ηγεσία, θα είναι πάντα ευπρόσδεκτη στο Παλάσιο ντε Ναρίνιο* για να συζητήσουμε τα προβλήματα της Κολομβίας (…) Σ΄ αυτή τη νέα κυβέρνηση δεν θα υπάρξει ποτέ πολιτική δίωξη, νομική δίωξη, θα υπάρχει σεβασμός και διάλογος, έτσι μόνο μπορούμε να οικοδομήσουμε τη Μεγάλη Εθνική Συμφωνία η οποία έχει ήδη αρχίσει να οικοδομείται μεταξύ 11 εκατομμυρίων Κολομβιανών αλλά πρέπει να γίνει με το σύνολο της κολομβιανής κοινωνίας», ανέφερε σε σχέση με τη Συμφωνία που ανακοινώθηκε την Παρασκευή μαζί με πολιτικούς ηγέτες που προέρχονται, σε αρκετές περιπτώσεις, από το πολιτικό κέντρο.

«Αν με ρωτήσετε για ποιο λόγο χρειάζεται μια Εθνική Συμφωνία, θα έλεγα για να οικοδομήσουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ώστε να επιτύχουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τους ανθρώπους να έχουν μια καλύτερη ζωή», δήλωσε ο νέος πρόεδρος, ο οποίος αναφέρθηκε στους μεγάλους μετασχηματισμούς που είναι απαραίτητοι για την Κολομβία, όπως η ενεργειακή μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια, η κοινωνική δικαιοσύνη και η ειρήνη.

Έκκληση για ειρήνη

«Ειρήνη σημαίνει η κολομβιανή κοινωνία να έχει ευκαιρίες, κάποιος σαν εμένα να μπορεί να γίνει πρόεδρος ή κάποια σαν τη Φράνσια να μπορεί να γίνει αντιπρόεδρος, ειρήνη σημαίνει να σταματήσουμε να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλον. Από την κυβέρνηση που θα αναλάβει στις 7 Αυγούστου, θα ξεκινήσει η προσπάθεια για μια ολοκληρωμένη ειρήνη στην Κολομβία, κατ΄αρχήν μέσα από έναν μεγάλο εθνικό διάλογο μεταξύ της κολομβιανής κοινωνίας στο σύνολό της και δεύτερον, εξασφαλίζοντας ότι τα όπλα θα σταματήσουν να πυροβολούν».

Ο Πέτρο αναφέρθηκε επίσης στη διεθνή πολιτική: «Σχεδόν όλοι οι πρόεδροι της Λατινικής Αμερικής μου τηλεφώνησαν και πιστεύω ότι μπορούμε τώρα να προτείνουμε, με βάση αυτόν τον θρίαμβο που μας χάρισε ο κολομβιανός λαός, έναν διάλογο στην αμερικανική ήπειρο χωρίς να αποκλείσουμε κανέναν λαό, κανένα έθνος μέσα στην πολυμορφία της Λατινικής Αμερικής». Η ομιλία του επικεντρώθηκε στην ανάγκη επίτευξης συμφωνιών για την ενεργειακή μετάβαση:

«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να καθίσουμε με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και να μιλήσουμε, να κάνουμε διάλογο για το τι σημαίνει το γεγονός ότι σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο που μοιραζόμαστε, τα αέρια του θερμοκηπίου εκπέμπονται εκεί όπως σχεδόν σε καμία άλλη χώρα, και εμείς τα δεχόμαστε εδώ, τα απορροφούμε από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου μας».

Ο θρίαμβος και η χαρά τόσων πολλών ανθρώπων έδειξε την ιστορική σημασία του αποτελέσματος, ιδιαίτερα μετά τα τρία τελευταία συνεχόμενα χρόνια μεγάλων διαδηλώσεων, καταστολής και διώξεων. Ο Πέτρο αναφέρθηκε στο γεγονός ζητώντας από τον Γενικό Εισαγγελέα να απελευθερώσει τους νέους που κρατούνται άδικα, ιδιαίτερα μετά και τις τελευταίες παράνομες συλλήψεις, που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, νέων που είχαν πρωταγωνιστήσει στο περσινό ξέσπασμα, όπως στην πόλη Κάλι.

Η Κολομβία εισέρχεται σε μια νέα εποχή, η οποία, όπως υπενθύμισαν ο Πέτρο και η Φράνσια πηγάζει από τη μακρά ιστορία της αντίστασης που προηγήθηκε και της οποίας αποτελούν μέρος. Η χώρα, η οποία μετράει περισσότερα από 70 χρόνια ένοπλων συγκρούσεων και 30 χρόνια νεοφιλελευθερισμού, βρίσκεται τώρα μπροστά στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης που θα προσπαθήσει να αλλάξει το συντηρητικό, άνισο και συστηματικά βίαιο status quo. Η 7η Αυγούστου θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας ευκαιρίας για μια χώρα που τόσο την αναζητούσε εδώ και πολύ καιρό.

* Παλάσιο ντε Ναρίνιο: το Προεδρικό Μέγαρο

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…