«Προστατεύστε μας, σεβαστείτε μας, πληρώστε μας»

Το εργατικό κίνημα απολαμβάνει πλέον ευρείας υποστήριξης στις ΗΠΑ: το 71% των Αμερικανών έχει θετική αντίληψη για τα συνδικάτα, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει το Gallup από το 1965.

David Brooks, 12.9.22, Πηγή: jornada.com.mx – Μετάφραση Α.Λ.

Περίπου 15.000 νοσηλεύτριες διαμαρτυρόμενες για τις εργασιακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν, εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στη Μινεσότα, στη μεγαλύτερη απεργία σ’ αυτό τον ιδιωτικό τομέα στην ιστορία των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι διαπραγματεύσεις με περισσότερους από 100.000 σιδηροδρομικούς για την αποτροπή της προγραμματισμένης για την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου εθνική απεργία, οι δάσκαλοι στο Σιάτλ συνεχίζουν να απεργούν, ενώ ένα κύμα οργάνωσης νέων συνδικάτων σηματοδότησε νέες νίκες στους τομείς των μέσων ενημέρωσης, ακόμη και στους παίκτες του μπέιζμπολ.

Η απεργία της Ένωσης Νοσηλευτριών της Μινεσότα που αφορά 16 νοσοκομεία και έχει προγραμματιστεί για τρεις ημέρες, απαντά στην άρνηση των επιχειρήσεων να επιλύσουν το ζήτημα των πολύωρων βαρδιών και της έλλειψης προσωπικού, που μαστίζουν τον τομέα σε εθνικό επίπεδο μετά την πανδημία. Ως εκ τούτου, αυτή η απεργία θα μπορούσε να προκαλέσει άλλες σε διάφορα μέρη της χώρας όπου υπάρχουν πολλές παρόμοιες διαμάχες.

Η πανδημία επηρέασε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, οι οποίοι δέχτηκαν υπερβολική πίεση από την έλλειψη συντονισμού και ετοιμότητας των εταιρειών και των τοπικών και ομοσπονδιακών αρχών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο τομέας έχασε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των νοσηλευτριών, είναι σήμερα μειωμένος κατά 37.000 άτομα σε σύγκριση με τα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2020.

Οι νοσοκόμες, που αναγνωρίστηκαν ως ήρωες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συναντούν ευρεία υποστήριξη από τις κοινότητές τους καθώς και από ορισμένους πολιτικούς. «Στέκομαι αλληλέγγυος με τις 15.000 νοσηλεύτριες  που απεργούν… αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας μας. Γνωρίζουν τι είναι το καλύτερο για τους ασθενείς τους», έγραψε στο twitter ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς.

Από την άλλη πλευρά, περίπου 115.000 σιδηροδρομικοί οργανωμένοι σε 12 συνδικάτα είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε εθνική απεργία την ερχόμενη Παρασκευή –την πρώτη στον τομέα αυτό εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες– η οποία θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στις εθνικές υποδομές μεταφορών της χώρας αλλά και σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, καθώς θα παγώσει περίπου το 30% του φορτίου των αγαθών που μεταφέρονται σ΄ολόκληρη τη χώρα. Επιπλέον, θα μπορούσε να διαταράξει τα επιβατικά σιδηροδρομικά συστήματα καθώς, αν και η εργατική διαμάχη αφορά μόνο τις εμπορευματικές εταιρείες, τα τρένα μοιράζονται τις ίδιες γραμμές.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και ο ίδιος ο πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με συνδικαλιστικούς ηγέτες και επιχειρηματίες για να πιέσει για μια συμφωνία, καθώς μια απεργία τέτοιων διαστάσεων, θα αποτελούσε πολιτικό και οικονομικό εφιάλτη για τον Λευκό Οίκο μόλις δύο μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.

Η διαμάχη δεν αφορά μόνο τους μισθούς, αλλά και την μη πληρωμή των ημερών αναρρωτικής άδειας ή την επιβολή προστίμων για μη προσέλευση στην εργασία ακόμη και σε περιπτώσεις έκτακτης οικογενειακής ανάγκης.

Επίσης, περίπου 6.000 εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν απεργία στο Σιάτλ ακολουθώντας τα βήματα των συναδέλφων τους στη Μινεάπολη, το Σικάγο και το Σακραμέντο τις τελευταίες εβδομάδες, κινητοποιήσεις οι οποίες κατέληξαν όλες σε νέες συμβάσεις.

Την ίδια στιγμή, το συνδικάτο των περίπου 22.000 φορτοεκφορτωτών και λιμενεργατών ILWU –ιστορικά από τα πιο προοδευτικά στη χώρα– διαπραγματεύεται  από τον Μάιο μια νέα σύμβαση στη Δυτική Ακτή.

Παράλληλα με όλα αυτά, ένα κύμα νέων συνδικαλιστικών οργανώσεων συνεχίζεται σε αλυσίδες όπως η Starbucks (περισσότερα από 230 καταστήματα μέχρι τώρα) και η Amazon μεταξύ άλλων, που αναζωογονούν το εργατικό κίνημα της χώρας για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.

Την περασμένη Παρασκευή (9/9), περίπου 500 εργαζόμενοι της εταιρείας μέσων ενημέρωσης Conde Nast –η οποία παράγει περιοδικά όπως τα Vogue, Vanity Fair και GQ– κέρδισαν την αναγνώριση του συνδικάτου από την εταιρεία.

Και την ίδια Παρασκευή, η Major League Baseball –η ένωση ιδιοκτητών του επαγγελματικού μπέιζμπολ [και διοργανώτρια αρχή του ομώνυμου πρωταθλήματος]– ανακοίνωσε  ότι θα αναγνωρίσει το συνδικάτο των παικτών των μεγάλων κατηγοριών ως εκπρόσωπο των περισσότερων από 5.000 παικτών των μικρών κατηγοριών.

Το εργατικό κίνημα απολαμβάνει πλέον ευρείας υποστήριξης: το 71% των Αμερικανών έχει θετική αντίληψη για τα συνδικάτα, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει το Gallup από το 1965.

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…