Οι εικόνες των νεκρών αμάχων στην Μπούτσα έξω από το Κίεβο, προκαλούν αποστροφή και αγανάκτηση. Πρόκειται για ένα φοβερό έγκλημα που αναδεικνύει την πραγματική φύση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και κάθε πολέμου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως γίνεται λόγος για “εγκλήματα πολέμου”. Αν και η νομική κατηγορία “εγκλήματα πολέμου” έχει αποτελέσει τη βάση για να τιμωρηθούν ορισμένα καθάρματα, εντούτοις, εμπεριέχει μια λογική αντίφαση κι ένα στοιχείο ηθικής υποκρισίας. Η λογική αντίφαση είναι ότι ο ίδιος ο πόλεμος και οτιδήποτε σχετίζεται με αυτόν, συνιστά έγκλημα. Επομένως, δεν είναι εγκληματικές μόνο οι πιο “ακραίες” πτυχές του πολέμου. Η υποκρισία έγκειται στο ότι η αναφορά σε εγκλήματα πολέμου υπονοεί ότι είναι δυνατόν να γίνει πόλεμος χωρίς να υπάρξει σφαγή αμάχων και καταστροφή των πολιτικών υποδομών.

Η ρωσική διάψευση 

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Ρώσοι αρνήθηκαν ότι ευθύνονται για την εκατόμβη της Μπούτσα. Όπως ήταν εξίσου αναμενόμενο, μίλησαν για προβοκάτσια. Ακόμα όμως και αν υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποιου είδους επικοινωνιακή διαχείριση των φρικτών εικόνων από την Μπούτσα, το γενικό πλαίσιο δεν αλλάζει. Και αυτό το πλαίσιο είναι ότι στην Ουκρανία εκτυλίσσεται μια σφαγή αμάχων. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα ζούσαν αν ο Πούτιν δεν είχε πάρει την απόφαση να εισβάλει στη χώρα τους. Η εκατόμβη των αμάχων και η απίστευτη καταστροφή των ουκρανικών υποδομών αποτελούν άμεσα αποτελέσματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Επομένως, το βάρος του αίματος πέφτει πάνω στον Πούτιν.

Οι επιπτώσεις 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σοκαρισμένος από τη σφαγή στην Μπούτσα και τόνισε ότι είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία των υπευθύνων. Μολονότι, αυτό που λέει ο Γκουτιέρες είναι απολύτως σωστό, δηλαδή είναι απαραίτητες τόσο η ανεξάρτητη έρευνα όσο και η λογοδοσία των ενόχων, εντούτοις, δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Στο Διεθνές Δικαστήριο δεν πρόκειται ποτέ να παραπεμφθεί μια αυτοκρατορική δύναμη, είτε αυτή είναι η Ρωσία, είτε οι ΗΠΑ, είτε η Κίνα. Στο Διεθνές Δικαστήριο οδηγούνται μόνο τοπικοί ηγέτες και μόνο αφού έχουν ηττηθεί συντριπτικά.

Αυτό που ενδεχομένως θα γίνει, είναι η σκλήρυνση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. ‘Ηδη ο Σολτς δήλωσε ότι χρειάζεται σκλήρυνση των κυρώσεων, ενώ ο Μακρόν μίλησε για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και άνθρακα -αλλά όχι στο αέριο. Είναι σαφές ότι αν για πρώτη φορά οι κυρώσεις της ΕΕ περάσουν στο ενεργειακό πεδίο, αλλάζουν οι όροι του πολέμου και δημιουργείται μια νέα κατάσταση για τη διεθνή οικονομία.

Πλέουμε όλο και πιο βαθιά σε αχαρτογράφητα νερά.

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…