Την ώρα που η εκκλησία προχωρά σε «κήρυγμα κατά των αμβλώσεων», εμείς λέμε τα βασικά: Η απαγόρευση της άμβλωσης είναι θεσμική βία στο σώμα της γυναίκας. Ποινικοποίηση της άμβλωσης στην πράξη σημαίνει ότι κορίτσια, γυναίκες, θα αναζητούν μη ασφαλείς τρόπους να διακόψουν την κύηση, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Την ώρα που η Ιερά Σύνοδος επιλέγει να «ανοίξει» το ζήτημα με κήρυγμα κατά των αμβλώσεων μέσα από τις εκκλησίες, μητροπολίτης γνωστός για τις απόψεις του εμφανίζεται στην τηλεόραση και μιλά εναντίον των αμβλώσεων και κατά της αντισύλληψης – και οι δηλώσεις του αναπαράγονται παντού.

Το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στο οποίο συμβαίνουν αυτά έχει σημασία. Η πρόσφατη συντηρητικοποίηση του νόμου για τις αμβλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες –ένα έγκλημα κατά των γυναικών, κυρίως των οικονομικά χαμηλότερων στρωμάτων– δε συμβαίνει τυχαία τώρα. Το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση αμφισβητείται όλο και πιο πολύ διεθνώς καθώς βαθαίνει η κρίση του καπιταλισμού. Και όσο η κρίση μεγαλώνει, τόσο επιχειρεί ο καπιταλισμός να περιφρουρήσει βασικούς του πυλώνες: ανάμεσα σε αυτούς, η πυρηνική οικογένεια και η αντιμετώπιση της γυναίκας ως μηχανής αναπαραγωγής. Σε όποιο κράτος όμως γίνεται απόπειρα συντηρητικοποίησης νόμων, κύμα αντίστασης γεννιέται. Γιατί οι άνθρωποι καταλαβαίνουν αυτό που συμβαίνει σε βάρος τους. Καταλαβαίνουν ότι οι ίδιοι που διαλύουν κοινωνικές δομές και δομές δημόσιας υγείας, οι ίδιοι που αφήνουν προσφυγόπουλα να πεθαίνουν αβοήθητα, οι ίδιοι που βάζουν τους γονείς να δουλεύουν δωδεκάωρα, είναι οι ίδιοι που κόπτονται για την υπογεννητικότητα και για τα «αγέννητα παιδιά».

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων δε σχολιάζει ούτε καταδικάζει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να γίνει κήρυγμα κατά των αμβλώσεων στους ναούς της χώρας. Το υπουργείο της επιχείρησε να εισάγει στα σχολεία μάθημα με τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού», την ώρα που ακροδεξιοί και θρησκευτικοί κύκλοι υποκρίνονται ότι λυπούνται για τα «αγέννητα παιδιά», την ώρα που χιλιάδες παιδιά ζουν στη φτώχεια με τις μάνες τους να δίνουν κάθε μέρα αγώνα επιβίωσης. Καθήκον μας είναι να υπερασπιζόμαστε κεκτημένα δικαιώματα κάθε φορά που ο νεοφιλελευθερισμός τα βάζει στο στόχαστρο.

Καθήκον μας είναι και να αντιπαρατεθούμε συνολικά με ένα σύστημα που χρησιμοποιεί κάθε είδους -ισμό (σεξισμό, ρατσισμό, φασισμό) για να διασπάσει την εργατική τάξη. Η νομιμοποίηση των αμβλώσεων δε χαρίστηκε – είναι κατάκτηση αγώνων. Η νομοθεσία του 1973 για νόμιμες αμβλώσεις στις ΗΠΑ ήταν αποτέλεσμα ενός κινήματος γυναικών που είχε δώσει μάχες κατά των διακρίσεων, για ισότητα στους μισθούς και για δωρεάν αντισύλληψη, και εκείνο το κίνημα συνδέεται με την ενίσχυση της εργατικής τάξης και των διεκδικήσεών της όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η μάχη για το δικαίωμα στην έκτρωση είναι κεντρική μάχη των γυναικών και του εργατικού κινήματος. Είναι μάχη για καθολική πρόσβαση σε αμβλώσεις ασφαλείς, δωρεάν σε δημόσια νοσοκομεία, και είναι μάχη για να ορίζουν οι ίδιες οι γυναίκες τα σώματά τους και τις ζωές τους.

Ο Κρίτων Αρσένης είναι βουλευτής του ΜΕΡΑ25

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…