Στις 5 και 6 Φεβρουαρίου οργανώσεις και ατομικότητες σε Ευρώπη και Αφρική διαδήλωσαν την αντίθεση τους στην εδραιωμένη πλέον εγκληματική πρακτική των μαζικών επαναπροωθήσεων τόσο στο Αιγαίο και στον Έβρο, όσο και στη Μεσόγειο και στη Μάγχη.

Αφορμή ήταν η μέρα μνήμης (CommemorAction Day) για τα θύματα των συνόρων, καθώς οι επαναπροωθήσεις δεν είναι ελληνική πατέντα. Σε πολλές χώρες, αλλά και σε ευρωπαϊκές πόλεις, ντόπιοι και πρόσφυγες διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στις θανατοπολιτικές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Στην Αφρική, από το Μαρόκο, μέχρι τη Σενεγάλη και τη Νιγηρία, χώρες από όπου προέρχονται χιλιάδες αγνοούμενοι/ες και δολοφονημένοι/ες των συνόρων, έγιναν διαδηλώσεις, συμβολικές δράσεις, προβολές και συζητήσεις για την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων και τον τερματισμό της θανατοπολιτικής των συνόρων.

Στο Μαρόκο, στην παραλία Tarajal, όπου συνέβη και το γεγονός-αφορμή για την παγκόσμια μέρα μνήμης, μετά το θάνατο 15 ανθρώπων στην προσπάθεια τους να περάσουν από το Μαρόκο στη Θέουτα (που αποτελεί ισπανικό έδαφος) στις 6 Φλεβάρη 2014, πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία για την αξιοπρέπεια, που έφτασε μέχρι την παραλία, με αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη και τερματισμό της βίας στα σύνορα.

Στην Τυνησία, η δράση οργανώθηκε από τις μητέρες και τις αδερφές των εξαφανισμένων στη Μεσόγειο, με συνθήματα “Σταματήστε τα σύνορα” και “Ελευθερία μετακίνησης για όλους/ες”

Στο νησί Gorée στον Ατλαντικό (Σενεγάλη) διαδήλωσαν στη μνήμη των αγνοουμένων στη Μεσόγειο, αλλά και στην έρημο, με σύνθημα “Μετανάστευσε για να ζήσεις, όχι για να πεθάνεις”.

Στη Νιγηρία έγιναν σειρά από δράσεις, μεταξύ των οποίων και επίσκεψη σε νεκροταφείο όπου έχουν ταφεί πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να φτάσουν στις ακτές της βόρειας Αφρικής, ζητώντας ελευθερία μετακίνησης.

Βίντεο 

Στο Καμερούν η συγκέντρωση οργανώθηκε από τις οικογένειες των θυμάτων της παραλίας Tarajal.

Γκάμπια: Πλοία για όλους – Τιμούμε τους φίλους μας που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο

Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, από τη Μάλτα μέχρι την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία  και την Ιταλία, ντόπιοι και πρόσφυγες διαδήλωσαν για τους νεκρούς των συνόρων: Είναι άνθρωποι, όχι αριθμοί.

Στο Καλαί με κεντρικό σύνθημα “Είμαστε άνθρωποι, όχι νούμερα” διαδήλωσαν για τους 347 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στα γαλλο-βρετανικά σύνορα από το 1999.

Στο Παρίσι διαβάστηκαν μαρτυρίες και γραφτηκαν τα ονόματα των νεκρών στα γαλλο-αγγλικά σύνορα

Στο Στρασβούργο σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην Ευρώπη-Φρούριο, ένα τεράστιο πανό ανέγραφε τα ονόματα των θυμάτων της προσφυγικής πολιτικής της ΕΕ, για μια πόλη φιλόξενη, για ελευθερία μετακίνησης και εγκατάστασης όπου επιλέγει ο/η καθένας/μια

Στην Τουλούζη σχεδίασαν το χάρτη της βόρειας Αφρικής και της Γαλλίας στη μνήμη των νεκρών στη Μεσόγειο και την έρημο

Μασσαλία: Συγκέντρωση με σύνθημα Τα σύνορα σκοτώνουν. Δεν ξεχνάμε δεν συγχωρούμε

Μαδρίτη: 6 Φεβρουαρίου Tarajal: δεν ξεχνάμε. Τα σύνορα σκοτώνουν

Μπιλμπάο: Γιατί η μετανάστευση είναι δικαίωμα. Νόμιμες διαδρομές, ασφαλείς ζωές. TARAJAL, ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!

Ρώμη: Κόκκινα αντιρατσιστικά χέρια σε ένδειξη αλληλεγγύης στους μετανάστες

Μιλάνο: Σταματήστε τους θανάτους στη θάλασσα – Πορεία για τους νέους εξαφανισμένους

Μπέργκαμο: Να αφοπλίσουμε τον κόσμο

Παλέρμο: Παγκόσμια ημέρα ενάντια στο καθεστώτος του θανάτου στα σύνορά μας. Απαιτούμε δικαιοσύνη και αποζημιώσεις για τα θύματα της μετανάστευσης και τις οικογένειές τους με συγκέντρωση

Μεσσίνη: Θάνατοι στη θάλασσα: Δεν είναι νούμερα, είναι ανθρώπινες ζωές

Μάλτα: Άνθρωποι όχι νούμερα

Ολλανδία: ο μακρύς κατάλογος των ανθρώπων που χάθηκαν στα σύνορα και έχουν ονοματεπώνυμο

Γερμανία (Βρέμη): Σιωπή στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Για τους αγαπημένους τους που θα τους λείπουν πάντα, για τους ανθρώπους που θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους και θα φτάσουν!

Αυστρία (Βιέννη): Μπροστά στο κτήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιέννη, τα σύνορα σκοτώνουν

Στην Τουρκία, σε παραλία απέναντι από τη Χίο και τη Λέσβο, πραγματοποιήθηκε δράση μνήμης για όσους/ες πεθαίνουν στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια, αναγκαζόμενοι/ες να ακολουθήσουν ακόμα πιο επικίνδυνους δρόμους προς την Ιταλία, για να αποφύγουν τις εγκληματικές πρακτικές του ελληνικού λιμενικού.

 

Διαμαρτυρίες και στην Ελλάδα

Από τα Γιάννενα μέχρι τη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο, και από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα Χανιά, και φυσικά στην Αθήνα, διαδήλωσαν την αντίθεση τους στο έγκλημα που γίνεται στο όνομα της “ασφάλειας” της κοινωνίας και των ευρωπαϊκών “αξιών”.

Το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο. Οι αρχικές υπεκφυγές της κυβέρνησης και οι προσπάθειες συγκάλυψης των εγκλημάτων στα σύνορα (επαναπροωθήσεις από στεριά και θάλασσα) έχουν δώσει πλέον τη θέση τους σε βραβεύσεις (πρόσφατα ο Μηταράκης βράβευσε τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex Φαμπρίς Λετζερί με ένα από τα βραβεία που έχει εφεύρει ο ίδιος για να βγάζει τις υποχρεώσεις του) και διθύραμβους για την αποτελεσματική προστασία των συνόρων και τη μείωση των ροών στα νησιά. Τα πτώματα που βγαίνουν ενάμιση μήνα μετά τα ναυάγια στις Κυκλάδες, οι εμπεριστατωμένες έρευνες που αποκαλύπτουν τον ακήρυχτο πόλεμο στα “ευρωπαϊκά” σύνορα δεν τους πτοούν.

Στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία ενάντια στις συνοριακές θανατοπολιτικές Ελλάδας – Ευρώπης, από τις συλλογικότητες Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ιωαννίνων και  ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ την Παρασκευή το απόγευμα. Προβλήθηκε βίντεο σχετικά με την παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων, διαβάστηκαν και μοιράστηκαν κείμενα και των δύο συλλογικοτήτων και αναρτήθηκαν πανό ενάντια στις επαναπροωθήσεις και τα κέντρα εγκλεισμού προσφύγων-μεταναστών. Αναρτήθηκαν επίσης και τρία χαρτοπανό με τον μακροσκελή κατάλογο των θυμάτων.

Σε παρέμβαση στο Καρλόβασι στη Σάμο μοιράστηκαν κείμενα με κεντρικό σύνθημα  “Κυβέρνηση και ΕΕ δολοφονούν – Σταματήστε τις επαναπροωθήσεις” την Παρασκευή 4/2.

Στα Χανιά έγινε συμβολικός αποκλεισμός του λιμεναρχείου Χανίων με λίστα με τα ονόματα των χιλιάδων θυμάτων των ρατσιστικών διακρατικών πολιτικών, μετά από τη συγκέντρωση στην πλατεία 1866 και πορεία. Ενώ κατά τη διάρκεια αναγραφής συνθήματος στο κτήριο του λιμενικού, ο δήμαρχος Χανίων όρμησε σχεδόν και επιχείρησε να εμποδίσει αναγραφή συνθήματος, χωρίς να τα καταφέρει, αρκούμενος να δηλώσει την επιθυμία του για περισσότερη αστυνομική καταστολή.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, “σε παρατηρήσεις συντροφισσών και συντρόφων, εφόσον γίνεται έξαλλος για τον τοίχο του λιμενικού και το σύνθημα… στο τι έχει άραγε να πει για τους θανάτους των προσφύγων, τις παράνομες φονικές επαναπροωθήσεις και την καταστρατήγηση του ασύλου, ο κύριος δήμαρχος απάντησε (αυτό του ήρθε αυθόρμητα, βέβαια) το εξής: πως οι πρόσφυγες πεθαίνουν όπως και τα θύματα σε μια φωτιά που δεν προλαβαίνει να τους σώσει…η πυροσβεστική. Και όλα αυτά, καθώς επέστρεφε, ακόμα βυθισμένος στην φονική άγνοια της εξουσίας, από εκδήλωση για την μνήμη του Ολοκαυτώματος!”

Στη Χίο έγινε παρέμβαση στον κεντρικό εμπορικό δρόμο στην πόλη της Χίου, ενάντια στην απάνθρωπη πρακτική του λιμενικού να επαναπροωθεί τους ανθρώπους που επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο, για να δραπετεύσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία και κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στις παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και τον Έβρο, τα Λυβικά ύδατα και τα σύνορα των Βαλκανίων, ενάντια στην Ευρώπη-Φρούριο και την Ελλάδα-Φυλακή.

 

Στην Αθήνα η συγκέντρωση ξεκίνησε στην Ομόνοια και στη συνέχεια η πορεία έφτασε στη Βουλή, απαιτώντας να μπει ένα τέλος στις παράνομες επαναπροωθήσεις, στη συνοριακή βια και την απανθρωποποιηση οσων μετακινούνται. Τα μεταναστευτικά μπλοκ ήταν πολυπληθή και έδωσαν παλμό στη διαδήλωση.

Φωτογραφία Μάριος Λώλος
Φωτογραφία Μάριος Λώλος
Φωτογραφία Μάριος Λώλος
Φωτογραφία Chrysoula Patsou

Στη Λάρισα έγινε παρέμβαση ενάντια στη βία των συνόρων στη Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Δράση-κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην πλατεία Σαπφούς στη Λέσβο, με συνθήματα και πανό ενάντια στην βαρβαρότητα των επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο και τον Έβρο.

Ο πόλεμος των πλουσίων ενάντια στους φτωχούς στα σύνορα της Ευρώπης μετράει ήδη χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους. Αν ανεχόμαστε τέτοιες πρακτικές για τους “ξένους”, αν συνηθίζουμε τη βία και το θάνατο για τους “άλλους”, χάνουμε και τη δική μας αξιοπρέπεια. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες αντιδρούν και απαιτούν να μπει ένα τέλος σε αυτή την πολιτική που έχει μετατρέψει τις θάλασσες σε υγρούς τάφους.

 

 

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…