Για ακόμη μια χρονιά το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων είναι εδώ και μας καλεί σε μια γιορτή που χωράει όλους τους κόσμους. Το διήμερο 8 και 9 Ιουλίου, στο Πάρκο του Μύλου Ματσόπουλου, με σύνθημα «Τον κόσμο αυτόν, θα δεις, θα τον αλλάξουμε εμείς», επανέρχεται στα δρώμενα της πόλης των Τρικάλων –και όχι μόνο– διαμορφώνοντας ταυτότητα κοινωνικού πολιτισμού στην περιοχή. Είναι μια φωνή αντίστασης στην πολιτική βαρβαρότητα, μια φωνή υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των θυμάτων των πολέμων, είναι μια φωνή που υψώνεται ζητώντας αξιοπρέπεια ισότητα και ελευθερία.

Από το 1ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ του 2012 μέχρι και σήμερα, συζητήθηκαν όλα εκείνα τα θέματα που μαστίζουν τη σύγχρονη ζωή, αλλά και οι διέξοδοι μέσα από τη συλλογική δράση, μέσα από την αλληλεγγύη. Κάθε χρόνο ήταν ένας κύκλος ανοιχτού και πλούσιου διαλόγου, με σημαντικούς ομιλητές και στόχο τον συντονισμό των κοινωνικών δυνάμεων, προβάλλοντας τα ανθρώπινα ιδεώδη ως κόκκινη και αδιαπραγμάτευτη γραμμή για την τοπική κοινωνία.

Στο πλαίσιο των δράσεών του, κάθε χρόνο, όσοι το επισκέπτονται και όσοι συμμετέχουν σε αυτό, ζούνε τον ρυθμό ενός αγώνα που γίνεται γιορτή με εκδηλώσεις για κάθε ηλικία, με κουζίνες από όλο τον κόσμο, με βιβλία και τέχνη, με συναυλίες που αφήνουν το στίγμα τους κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά στα Τρίκαλα.

Μία από τις αγαπημένες γωνιές κάθε Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων είναι το βιβλιοπωλείο

Όπως αναφέρουν οι συμμετέχοντες στην ανοιχτή συνέλευση του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων, «το γεγονός ότι μια πρωτοβουλία λίγων ανθρώπων, με ανύπαρκτα οικονομικά μέσα, χωρίς χορηγίες και δημοσιοσχεσίτικες διασυνδέσεις, κατορθώνει να φέρει σε πέρας μια τέτοιας κλίμακας διοργάνωση, επιβεβαιώνει πανηγυρικά την πεποίθηση ότι η κοινωνικοπολιτική αυτενέργεια, όπως εκφράζεται μέσα από την αδιαμεσολάβητη δράση και το ανιδιοτελές πνεύμα της συλλογικής δουλειάς μπορεί να είναι –ιδιαίτερα στις μέρες μας– πηγή δημιουργίας με πολλαπλό πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό φορτίο».

Σε κάθε διοργάνωση, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων επιδιώκει να σπάσει τα στεγανά που χωρίζουν τους ανθρώπους, να απελευθερώσει από τον φόβο και την άγνοια, να μας συμφιλιώσει με τη διαφορετικότητα, να μας επικοινωνήσει την ανάγκη αγώνων και διεκδικήσεων για συλλογικά και ατομικά δικαιώματα, ως απαραίτητη συνθήκη για έναν κόσμο ειρηνικής και αξιοπρεπούς συνύπαρξης.

«Στους δρόμους της αντίστασης και της αλληλεγγύης» προχώρησε το 2ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στα Τρίκαλα το 2013

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βολιώτη Βασίλη Μάγγου. Μια απόδοση τιμής, σε έναν νέο άνθρωπο που έχασε τη ζωή του στον βωμό των κερδοσκόπων, και μια υπόσχεση ότι «Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πάντα εδώ, ενάντια σε κάθε τι που μας πνίγει και δεν μπορούμε να ανασάνουμε, ενάντια στο άδικο, για την ελευθερία όλων μας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Κι ας μην νικήσουμε ποτέ… Θα πολεμάμε πάντα!», όπως έγραφε και ο ίδιος λίγες μέρες πριν φύγει από τη ζωή.

Οι φετινές συζητήσεις

Το 7ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων θα είναι κομβικό, μιας και θα πραγματοποιηθεί σε μια εποχή πολλαπλής κρίσης, με την κοινωνική ενεργοποίηση και δράση να αποτελεί πρωταρχική αναγκαιότητα. Για τον λόγο αυτό, προτεραιότητά του είναι τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα που αντιμετωπίζουμε με στόχο να αναδειχθούν και να προβληματίσουν.

Ήδη έχουν αποφασιστεί οι δύο κεντρικές συζητήσεις. Η πρώτη, με τίτλο «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας αφορά άμεσα», και η δεύτερη με τίτλο «Ενεργειακή φτώχεια, επισιτιστική κρίση, κλιματική καταστροφή, «πράσινη ανάπτυξη» και –τελικά– οικονομική εξαθλίωση. Πώς απαντάμε;»

Νέοι δρόμοι ελπίδας μέσα από κοινούς αγώνες για μια κοινή ζωή με τους πρόσφυγες στο 4ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Παράλληλα τα θεματικά εργαστήρια με τίτλο «Σπάμε τη σιωπή. Έμφυλη βία και πατριαρχία» και «Ένα σχολείο για ΟΛΑ τα παιδιά», το οποίο συνδιοργανώνουν εκπαιδευτικοί των Τρικάλων, φοιτητές και πτυχιούχοι των ΤΕΦΑΑ, στοχεύουν στην ενεργοποίηση της συμμετοχικότητας.

Σε τέμπο γιορτινής αντίστασης

Και όλα αυτά αποκτούν ρυθμό και ένταση με την παράλληλη συμμετοχή σπουδαίων μουσικών προσωπικοτήτων και σχημάτων σε κάθε Φεστιβάλ. Το 1ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων πραγματοποιήθηκε εξάλλου στο κατάμεστο πάρκο του Μύλου Ματσόπουλου, υπό τους ήχους και τους στίχους του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή. Τα επόμενα χρόνια, τη δική τους παρουσία έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι Διονύσης Τσακνής, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Ματούλα Ζαμάνη, οι Χαϊνηδες και τα Υπόγεια Ρεύματα.

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου δίνει παλμό στο 1ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων

Φέτος, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ υπόσχεται κι ένα ανεπανάληπτο μουσικό διήμερο με τους Σπύρο Γραμμένο, Αναφανδόν, Μαριονέτες και Γκιντίκι να δίνουν το δικό τους παλμό στη μεγαλύτερη γιορτή αλληλεγγύης και συλλογικότητας η οποία όπως πάντα θα προσφέρει ανοιχτά και δωρεάν όλες τις δράσεις της.

Μια ακόμη γιορτή αντίστασης στην καρδιά του κάμπου, απέναντι στον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον φασισμό, τις διακρίσεις, την εκμετάλλευση, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αλλά και κοινής δράσης  διεκδικώντας έναν κόσμο που μπορεί και πρέπει να αλλάξει. Γιατί, «ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΥΤΟΝ, ΘΑ ΔΕΙΣ, ΘΑ ΤΟΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ».

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…