Αναδημοσίευση από το R-project (24.1.2023)

Το βράδυ της 22 Γενάρη πέθανε στο Σικάγο, όπου έζησε και έδρασε στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ο επαναστάτης μαρξιστής Αχμέτ Σεράουι, πιο γνωστός ως Άχμετ Σόκι.

Πέ­θα­νε στην ηλι­κία των 62 χρό­νων, μετά από προ­σβο­λή από κά­ποιο εν­δο­νο­σο­κο­μεια­κό μι­κρό­βιο που τον τα­λαι­πώ­ρη­σε για χρό­νια, προ­κά­λε­σε τον ανα­γκαίο ακρω­τη­ρια­σμό του και τε­λι­κά τον σκό­τω­σε.

Ο Άχμετ γεν­νή­θη­κε στην Αί­γυ­πτο, σε μια εύ­πο­ρη οι­κο­γέ­νεια που η τύχη της συν­δυα­ζό­ταν με την εξέ­λι­ξη αυτής της με­γά­λης αρα­βι­κής χώρας. Ο πα­τέ­ρας του ήταν μη­χα­νι­κός ει­δι­κευ­μέ­νος στις εξο­ρύ­ξεις, που ανα­δεί­χθη­κε στην εποχή της εθνι­κής ανά­πτυ­ξης, επί Νάσερ. Ο θείος του ήταν διά­ση­μος δι­κη­γό­ρος, που δια­κρί­θη­κε στην υπε­ρά­σπι­ση μελών του ΚΚ Αι­γύ­πτου απέ­να­ντι στις κα­θε­στω­τι­κές διώ­ξεις. Στις συν­θή­κες του τέ­λους του να­σε­ρι­σμού η οι­κο­γέ­νεια κα­τέ­φυ­γε στο εξω­τε­ρι­κό. Ο Άχμετ με­γά­λω­σε στο Λον­δί­νο.

Στον από­η­χο του Μάη του ’68, μέσα στη ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση της δε­κα­ε­τί­ας του ’70, διά­λε­ξε το δρόμο του επα­να­στα­τι­κού μαρ­ξι­σμού. Εντά­χθη­κε στο IS (την ορ­γά­νω­ση-πρό­γο­νο του ση­με­ρι­νού SWP στη Βρε­τα­νία) και στε­λε­χο­ποι­ή­θη­κε μέσα από τις γραμ­μές του. Στη με­τέ­πει­τα πο­λι­τι­κή ζωή του έμει­νε στα­θε­ρός στις ιδέες του «σο­σια­λι­σμού από τα κάτω».

Στη δε­κα­ε­τία του ’80, ο Άχμετ με­τα­κι­νή­θη­κε στις ΗΠΑ για να βοη­θή­σει στο χτί­σι­μο μιας επα­να­στα­τι­κής ορ­γά­νω­σης μέσα στο άντρο του δυ­τι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού. Εκεί συν­δέ­θη­κε με την Σάρον Σμιθ -τη συ­ντρό­φισ­σα των επό­με­νων χρό­νων στη ζωή του- και τους Λανς Σέλφα, Πολ Ντ’ Αμάτο, Λι Σά­σταρ κ.ά. που απο­τέ­λε­σαν την ηγε­τι­κή ομάδα που έχτι­σε τη Διε­θνι­στι­κή Σο­σια­λι­στι­κή Ορ­γά­νω­ση (ISO). Η ISO εξε­λί­χθη­κε στην πιο με­γά­λη και δρα­στή­ρια ορ­γά­νω­ση της άκρας Αρι­στε­ράς στις ΗΠΑ.

Οι σύ­ντρο­φοι αυτοί υπήρ­ξαν ένα από τα πιο προ­ω­θη­μέ­να «απο­σπά­σμα­τα» της διε­θνούς επα­να­στα­τι­κής Αρι­στε­ράς. Η κα­θη­με­ρι­νή, συ­στη­μα­τι­κή και μα­κρό­χρο­νη πο­λι­τι­κή δράση ενά­ντια στην πιο ισχυ­ρή αστι­κή τάξη στο σύγ­χρο­νο κόσμο, δεν ήταν μια εύ­κο­λη υπό­θε­ση. Η ISO υπήρ­ξε ιδιαί­τε­ρα σκλη­ρή και συ­γκε­κρι­μέ­νη ενά­ντια στον αμε­ρι­κα­νι­κό ιμπε­ρια­λι­σμό: Στις συν­θή­κες μετά την 11η Σε­πτέμ­βρη, στις ΗΠΑ του Patriot Act, η ανοι­χτή υπο­στή­ρι­ξη της ήττας της αμε­ρι­κα­νι­κής ει­σβο­λής στο Αφ­γα­νι­στάν και στο Ιράκ ήταν ένα πολύ απαι­τη­τι­κό πο­λι­τι­κό κα­θή­κον.

Ο Άχμετ υπήρ­ξε ένας συ­γκλο­νι­στι­κός πο­λι­τι­κός ρή­το­ρας, ένας δει­νός προ­πα­γαν­δι­στής των επα­να­στα­τι­κών μαρ­ξι­στι­κών ιδεών. Ανέ­λα­βε την ευ­θύ­νη του πε­ριο­δι­κού της ορ­γά­νω­σής του και με­τέ­τρε­ψε το International Socialist Review σε ένα «κέ­ντρο» μαρ­ξι­στι­κής συ­ζή­τη­σης με διε­θνή εμ­βέ­λεια. Δού­λε­ψε ιδιαί­τε­ρα πάνω σε ζη­τή­μα­τα όπως η σχέση του μαύ­ρου ρι­ζο­σπα­στι­σμού με τον επα­να­στα­τι­κό μαρ­ξι­σμό, η σχέση του αντι­ρα­τσι­σμού με την αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή στρα­τη­γι­κή, η πα­ρά­δο­ση της Κίνας του Μάο και οι επιρ­ρο­ές της στα μα­οϊ­κά ρεύ­μα­τα στη Δύση κ.ά. Μαζί με τις ερ­γα­σί­ες της Σάρον Σμιθ στα ζη­τή­μα­τα στρα­τη­γι­κής και τα­κτι­κής στο φε­μι­νι­στι­κό κί­νη­μα, έδι­ναν τα πα­ρα­δείγ­μα­τα για μια ορ­γά­νω­ση που προ­σπα­θού­σε πραγ­μα­τι­κά να ανα­με­τρη­θεί με τα σύγ­χρο­να πιε­στι­κά ερω­τή­μα­τα και όχι να τα κρύ­βει «κάτω από το χαλί» κα­τα­φεύ­γο­ντας στις γε­νι­κο­λο­γί­ες και τις ασά­φειες.

Στις αρχές του 21ού αιώνα, η ISO ήρθε σε σύ­γκρου­ση με την IST (Διε­θνι­στι­κή Σο­σια­λι­στι­κή Τάση, το διε­θνές «ρεύμα» γύρω από το SWP), αντι­δρώ­ντας στην ανά­λυ­ση για τη διε­θνή συ­γκυ­ρία και στην πα­τερ­να­λι­στι­κή αντι­με­τώ­πι­ση των ορ­γα­νώ­σε­ων της IST από το «άτυπο κέ­ντρο» του Λον­δί­νου. Η ρήξη ήταν ιδιαί­τε­ρα πικρή για τον Άχμετ, αλλά αυτό δεν τον εμπό­δι­σε να εντεί­νει τις προ­σπά­θειες για να υπε­ρα­σπί­σει την ορ­γά­νω­σή του και να την βοη­θή­σει να στα­θεί αυ­τό­νο­μα μέσα στο χώρο της διε­θνούς επα­να­στα­τι­κής Αρι­στε­ράς.

Συν­δε­θή­κα­με με τον Άχμετ στην Πράγα, στη διε­θνή δια­δή­λω­ση στα πλαί­σια του κι­νή­μα­τος ενά­ντια στη νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη κα­πι­τα­λι­στι­κή πα­γκο­σμιο­ποί­η­ση. Με έκ­πλη­ξη δια­πι­στώ­σα­με ότι εί­χα­με τα ίδια ερω­τή­μα­τα και σκια­γρα­φού­σα­με τις ίδιες απα­ντή­σεις. Έκτο­τε η σχέση με­τα­ξύ μας δεν δια­κό­πη­κε ποτέ. Ο Άχμετ Σόκι ήταν ει­ση­γη­τής στο ιδρυ­τι­κό συ­νέ­δριο που δη­μιούρ­γη­σε τη ΔΕΑ.

Ο Άχμετ συν­δέ­θη­κε ιδιαί­τε­ρα με το κί­νη­μα στην Ελ­λά­δα, πα­ρα­κο­λού­θη­σε συ­στη­μα­τι­κά τις θυ­ελ­λώ­δεις στρο­φές του και αγά­πη­σε τους αν­θρώ­πους του, τις ορ­γα­νώ­σεις του, τις συ­νή­θειες, τις δυ­να­τό­τη­τες και τις αδυ­να­μί­ες τους. Στις πολ­λές επι­σκέ­ψεις του εδώ, γνω­ρί­σα­με έναν σύ­ντρο­φο που με συ­γκλο­νι­στι­κή απλό­τη­τα μπο­ρού­σε να βάζει πάντα τα σωστά ερω­τή­μα­τα, έναν δο­τι­κό και γεν­ναιό­δω­ρο άν­θρω­πο, μια γοη­τευ­τι­κή προ­σω­πι­κό­τη­τα. Το χιού­μορ του Άχμετ, τα κα­λα­μπού­ρια με τα οποία διάν­θι­ζε τις πο­λι­τι­κές ομι­λί­ες του, που κά­πο­τε είχαν αυ­το­σαρ­κα­σμό αλλά ποτέ σαρ­κα­σμό απέ­να­ντι σε συ­νο­μι­λη­τές του, ήταν αντα­νά­κλα­ση αυτής της γε­νι­κό­τε­ρης κα­λο­σύ­νης αυτού του ζε­στού αν­θρώ­που.

Σε αυτό το διά­στη­μα ο Άχμετ ανέ­λα­βε την ευ­θύ­νη των διε­θνών σχέ­σε­ων της ISO. Τα­ξί­δε­ψε πολύ, στην Ευ­ρώ­πη, στη Λα­τι­νι­κή Αμε­ρι­κή, στην Αί­γυ­πτο και αλλού. Πα­ντού, άφηνε πίσω του όχι μόνο συ­ντρο­φι­κές πο­λι­τι­κές σχέ­σεις, αλλά ισχυ­ρές φι­λί­ες. Δεν ήταν εύ­κο­λο και λέει πολλά για το σύ­ντρο­φο που χά­σα­με.

Η ISO υπήρ­ξε το έργο της ζωής του Άχμετ. Η παλιά ηγε­τι­κή ομάδα της, που είχε επαφή με τις εμπει­ρί­ες της επο­χής των «με­γά­λων γε­γο­νό­των», πέ­ρα­σε με επι­τυ­χία τις δο­κι­μα­σί­ες των σκλη­ρών επο­χών του Ρί­γκαν, των Μπους, του Κλί­ντον. Φυ­σιο­λο­γι­κά και σωστά επι­δί­ω­ξε την ανα­νέ­ω­σή της. Οι νε­ό­τε­ροι σύ­ντρο­φοι και συ­ντρό­φισ­σες που τους δια­δέ­χθη­καν λο­γο­δο­τού­σαν σε εμπει­ρί­ες ση­μα­ντι­κές μεν, αλλά και «φυ­γό­κε­ντρες», της επο­χής του Occupy, του MeToo, του Black Lives Matter. Φά­νη­καν λι­γό­τε­ρο αν­θε­κτι­κοί απέ­να­ντι στις πιέ­σεις του ρεύ­μα­τος Σά­ντερς και την αυ­τα­πά­τη ότι οι DSA, πα­ρό­τι είναι συν­δε­δε­μέ­νοι με το Δη­μο­κρα­τι­κό Κόμμα (ως «αρι­στε­ρή» πτέ­ρυ­γά του) ίσως απο­τε­λεί μια κά­ποια λύση απέ­να­ντι στην αγριό­τη­τα του Τραμπ.

Η ISO κα­τέρ­ρευ­σε, παίρ­νο­ντας το δρόμο της εξα­το­μι­κευ­μέ­νης προ­σχώ­ρη­σης στους DSA. Στην εποχή του Μπάι­ντεν φαί­νε­ται ολο­κά­θα­ρα ότι αυτό ήταν μια αυ­το­κτο­νι­κή αυ­τα­πά­τη, αλλά η αυ­το­διά­λυ­ση της ISO ήταν ένα ανε­πί­στρο­φο λάθος.

Η παλιά φρου­ρά της ISO, έχο­ντας την ακλό­νη­τη πε­ποί­θη­ση ότι το Δη­μο­κρα­τι­κό Κόμμα στις ΗΠΑ είναι ένα «νε­κρο­τα­φείο ρι­ζο­σπα­στών» δεν ακο­λού­θη­σε σε αυτόν τον κα­τή­φο­ρο. Επι­χεί­ρη­σαν ένα νέο ξε­κί­νη­μα με το International Socialism Project, με τον δη­λω­τι­κό υπό­τι­τλο: «στην υπε­ρά­σπι­ση του σο­σια­λι­σμού από τα κάτω»… Αυτός, κατά τη γνώμη μου, θα μπο­ρού­σε να είναι ο τί­τλος στην πο­λι­τι­κή ζωή του Άχμετ Σόκι.

Η πο­λύ­χρο­νη αρ­ρώ­στια τον εμπό­δι­σε να πάρει μέρος, με τον τρόπο που ο ίδιος θα ήθελε, στην κα­θο­ρι­στι­κή μάχη για την πο­ρεία της ορ­γά­νω­σής του.

Ο θά­να­τος του Άχμετ είναι ένας ακόμα κρί­κος στην αλυ­σί­δα των ση­μα­ντι­κών απω­λειών για τη διε­θνή επα­να­στα­τι­κή Αρι­στε­ρά, που γί­νε­ται φτω­χό­τε­ρη.

Εμείς, χά­σα­με ένα πο­λύ­τι­μο σύ­ντρο­φο, έναν αγα­πη­μέ­νο φίλο, έναν έμπι­στο αδελ­φό.

Διαβάστε επίσης

Στο πάρτι του γιου μου ήρθαν μόνο δύο παιδάκια και ο κλόουν μοίραζε μπαλόνια στους περαστικούς

«Τελικά το να είσαι αυτιστικός στην Ελλάδα είναι όμοιο με το να έχεις λέπρα. Τελικά όλοι αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα μέχρι το αυτιστικό να μας καλέσει στο πάρτι του»